Linkuri accesibilitate

Fost consilier al președintelui Trump, condamnat la închisoare


Roger Stone, sosind la tribunal, Washington, 20 februarie 2020
Roger Stone, sosind la tribunal, Washington, 20 februarie 2020

Prietenul si fostul consilier al președintelui Trump, Roger Stone, a fost condamnat la trei ani si patru luni inchisoare pentru incercarea de a impiedica investigatia Congresului cu privire la amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale americane.

Sa reamintim ca procurorii de caz cerusera intre 7 si 9 ani de inchisoare, dar recomandarile Ministerului Justitiei au fost modificate, dupa ce presedintele Trump scrisese pe Tweeter ca pedeapsa ceruta este mult prea dura, denuntind procesul ca pe o farsa judiciara, instrumentata de „statul paralel”.


Acestor defasurari le-a raspuns judecatoarea Amy Berman Jackson cind si-a anuntat decizia. Judecatoarea federala a spus ca Stone nu a fost inculpat pentru ca a fost de partea presedintelui, el a fost inculpat pentru ca a acoperit fapte comise, in numele presedintelui”. Ea si-a exprimat nedumerirea cu privire la modificarea recomandarii Ministerului Justitiei cu privire la sentinta, aratind: „Adevarul inca exista. Adevarul inca conteaza”. Judecatoarea a spus ca insistenta lui Roger Stone ca adevarul nu conteaza, agresivitatea si mindria sa fata de propriile minciuni reprezinta o amenintare la adresa institutiilor democratice si fundamentelor democratiei americane. „Daca asta ramine nepedepsit, nu va fi o victorie pentru un partid sau altul, toata lumea pierde”. Amy Berman Jackson a spus ca indignarea fata de faptele lui Stone este dincolo de perimetrul partizanatului politic.

In mesajele Tweeter din noaptea trecuta, Trump a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa-l gratieze pe Stone, asa cum a facut-o de curind cu alte persoane, unele foarte controversate.


Judecatoarea Jackson a spus ca Roger Stone era constient ca imaginea presedintelui ar fi fost afectata daca se afla despre eforturile sale de a obtine informatii defaimatoare de la WikiLeaks despre contracandidata de atunci a lui Trump, Hillary Clinton. Amy Berman Jackson a luat apararea Congresului si prerogativelor sale ca putere egala in stat. „Nu este la latitudinea martorilor daca Congresul are dreptul sa afle faptele”. Ea a spus contrazicindu-l pe Trump ca investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegeri si inculparea lui Stone nu pot fi caracterizate drept inechitabile sau farse judiciare, ele fiind justificate.

XS
SM
MD
LG