Linkuri accesibilitate

Fostul emisar american apără controversatul acord de pace cu talibanii


Zalmay Khalilzad a semnat acordul de pace cu talibanii
Zalmay Khalilzad a semnat acordul de pace cu talibanii

La un an după ce talibanii au revenit la putere la Kabul, un fost diplomat american de rang înalt care a negociat și semnat un controversat acord de pace cu această grupare a explicat pentru Europa Liberă care sunt, din punctul lui de vedere, motivele pentru care acesta nu a reușit să asigure reconcilierea între afgani.

Într-un interviu acordat postului Radio Free Afghanistan de la RFE/RL, Zalmay Khalilzad a discutat diverse aspecte ale acordului încheiat în februarie 2020 cu talibanii, înțelegere care a deschis calea retragerii complete a armatei americane din Afganistan în schimbul garanțiilor de combatere a terorismului și a acordului talibanilor de a purta discuții de pace cu guvernul afgan prooccidental. El a calificat drept „istoric” acordul de la Doha, pe care l-a semnat în calitate de emisar american pentru reconcilierea afgană cu negociatorul principal al talibanilor, mollahul Abdul Ghani Baradar, în capitala Qatarului. „A fost rezultatul schimbării politicilor americane și a situației de pe teren în interiorul Afganistanului".

Criticii acuză acordul pentru prăbușirea guvernului afgan prooccidental la 17 luni de la semnarea acordului de la Doha. Ei susțin că acordul a favorizat grupul islamist care a luptat împotriva forțelor afgane și a trupelor internaționale timp de aproape două decenii.

Acordul a fost salutat la vremea respectivă atât de Statele Unite, cât și de talibani, ca oferind o foaie de parcurs pentru retragerea ordonată a forțelor conduse de SUA. Dar Khalilzad a declarat că acordul nu a fost pus în aplicare în totalitate, lăsând să se înțeleagă că, dacă ar fi fost pus în aplicare, evenimentele s-ar fi desfășurat altfel.

XS
SM
MD
LG