Linkuri accesibilitate

Fostul președinte român, Traian Băsescu, trimis în judecată de CNSAS


Fostul președinte Traian Basescu, și-a lansat și la Chișinău campania pentru europarlamentare, 14 aprilie 2019
Fostul președinte Traian Basescu, și-a lansat și la Chișinău campania pentru europarlamentare, 14 aprilie 2019

S-au descoperit note informative și un dosar de rețea care ar dovedi colaborarea sa cu fosta Securitate comunistă.

Potrivit informațiilor Europei Libere, dosarul de rețea contine doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane. Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu fosta Securitate comunistă, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ, afirmă sursele Europei Libere.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) nu poate da direct o decizie de poliție politică, fiind obligat să apeleze la instanța de contencios administrativ, singura în măsură să stabilească dacă e vorba de o colaborare cu Securitatea ca poliție politică. CNSAS a anunțat pe site trimiterea în judecată, potrivit articolului 3, lit b și art 5, al 1 din lege, respectiva literă indicând că e vorba de un parlamentar.

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare. Perioada la care se referă investigația este aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanța. Traian Băsescu a mai fost verificat, fără să se găsească indiciul vreunei colaborări iar fostul președinte a respins mereu orice colaborare cu fosta Securitate.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG