Linkuri accesibilitate

Fotbalul ca armă electorală


Atragerea în campania electorală a unor vedete din lumea sportului sau din lumea artistică este o practică mai veche.

În urmă cu șase ani spre exemplu, Helmut Duckadam, portarul grație căruia Steaua câștigase în 1986 Cupa Campionilor Europeni, s-a afișat ca suporter al candidatului la prezidențiale Victor Ponta, candidatură ce s-a dovedit în final perdantă.

Nimeni însă nu cred că a reușit performanța Gabrielei Firea: candidata social-democrată la primăria capitalei a inclus în lista celor care ar urma să-i fie consilieri un fost prim-ministru, trei foști jucători de fotbal, un fost notoriu maestru al combinațiilor necurate din campionatul național de fotbal. Gabriela Firea și-a făcut, cu siguranță, niște calcule iar alegerea numelor nu este întâmplătoare.

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei României
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei României

Prin Anghel Iordănescu, odinioară jucător și antrenor la Steaua, Firea încearcă să obțină voturile militarilor. Cornel Dinu a fost jucător la Dinamo, clubul Ministerului de interne, implicit al Securității, iar voturile securiștilor încă în viață nu sunt deloc de neglijat. Daniel Pancu a jucat la Rapid, o echipă cu mulți simpatizanți, simbol al unui cartier ce până nu demult era prin excelență un cartier muncitoresc. Mitică Dragomir, poreclit „Corleone”, fost milițian, a făcut în vreo două rânduri pușcărie, s-a impus ca tartor al Ligii profesioniste de fotbal, s-a reprofilat în om de afaceri și în politician, fiind opt ani deputat din partea partidului România Mare. Cu excepția lui Pancu, toți sunt - alături de fostul prim-ministru Petre Roman – oameni de o vârstă venerabilă. S-ar zice că Gabriela Firea a izbutit să le insufle, miraculos, o vigoare tinerească, determinându-i să se lanseze în această aventură politică.

Un serios semn de întrebare ridică prezența pe listă a lui Daniel Pancu. El a devenit, în urmă cu vreo zece zile, antrenor al echipei de fotbal Politehnica Iași. Cum va putea oare să-și onoreze funcția de antrenor și în același timp să fie consilier în primăria unui oraș aflat la 400 de kilometri depărtare ? Pandemia a schimbat multe dintre obișnuințele noastre: studenții și elevii au avut parte de cursuri online, s-a trecut în multe zone la așa-numita „tele-muncă” etc. Daniel Pancu, în ipoteza că va fi ales, se va afla într-o postură inedită: „consilier la distanță”. Și cine știe ce surprize ne va oferi peste câteva decenii, când va avea vârsta lui Dinu și Iordănescu…

Previous Next

XS
SM
MD
LG