Linkuri accesibilitate

Franța vrea continuarea monitorizării României și Bulgariei


Franța consideră că este prematură ridicarea monitorizării reformelor din justiție în cazul României și Bulgariei, atâta timp cât obiectivele de referință fixate pentru fiecare dintre țări nu sunt pe deplin atinse, arată un raport de informare al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez privind statul de drept în Uniunea Europeană.

De la aderarea celor două țări la UE, în 2007, Comisia Europeană a instituit un mecanism de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate urmări și ajuta reformele în justiție, lupta cu corupția și, în cazul Bulgariei, cu criminalitatea organizată.

„Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în documentul citat de Hotnews.ro.

Raportul Senatului francez arată că fără menținerea acestui mecanism de monitorizare (MCV), voința politică a guvernelor din România și Bulgaria să implementeze reforme nu ar fi fost la fel, iar cele două state nu ar fi progresat în același ritm și constant.

În ceea ce privește România, Senatul francez subliniază că deși Comisia a remarcat progrese în ceea ce privește o serie de recomandări, s-au făcut și pași înapoi față de anii anteriori.

De ani de zile, România și Bulgaria cer ridicarea regimului de monitorizare, perceput drept principalul obstacol în aderarea la Spațiul Schengen de liberă circulație în UE.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG