Linkuri accesibilitate

Franța, Marea Britanie și Germania cer Iranul să întrerupă prelucrarea uraniului metalic


Garda Revoluționară iraniană a organizat un exercițiu militar cu rachete și drone în deșertul din centrul țării, 15 ianuarie 2021
Garda Revoluționară iraniană a organizat un exercițiu militar cu rachete și drone în deșertul din centrul țării, 15 ianuarie 2021

Franta, Marea Britanie și Germania au avertizat Iranul să nu înceapă lucrul cu combustibil pe bază de uraniu metalic pentru un reactor de cercetare, spunând că acesta contravine acordului nuclear din 2015. „Încurajăm insistent Iranul să pună capăt acestei activități și să revină fără întârziere la respectarea deplină a angajamentelor asumate în cadrul Planului de Acțiune Comprehensiv Comun, dacă este serioasă păstrarea acestui acord" se arată într-o declarație comună publicată astazi - 16 ianuarie. „Producția de uraniu metalic are implicații militare potențial grave”, se mai arată în declarație, menționând că, în cadrul acordului nuclear din 2015, Iranul s-a angajat să nu se implice în producția de uraniu metalic sau să efectueze cercetări și dezvoltări privind metalurgia uraniului timp de 15 ani. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a declarat pe 14 ianuarie că Iranul a informat că țara a început să instaleze echipamente pentru producerea de uraniu metalic, într-o altă încălcare a acordului nuclear din 2015.

În ultimele luni, Teheranul și-a redus treptat angajamentul în temeiul acordului nuclear ca răspuns la decizia președintelui american în exercițiu, Donald Trump, de a retrage unilateral Statele Unite din acord în 2018 și de a reimpune sancțiuni regimului iranian. Tensiunile dintre Teheran și Washington au crescut de atunci.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, care a fost vicepreședinte când a fost semnat acordul, a declarat că SUA se vor alătura acordului dacă Teheranul revine la respectarea lui strictă. Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat la începutul acestei luni că Iranul „riscă să compromită” șansele de diplomație cu Washingtonul după ce Teheranul a anunțat că începe să îmbogățească uraniul cu o puritate de 20%, o acțiune care încalcă prevederile acordului din 2015.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG