Linkuri accesibilitate

Frica de Rusia aduce tot mai aproape R. Moldova și Ucraina (Mădălin Necşuţu/Evz)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Ziarul Naţional publică opinia analistului Dionis Cenuşă la recenta declaraţie a ambasadorului american, James Pettit, care a spus că după parlamentare ar putea fi necesară o coaliție a forţelor proeuropene, fie ele de la putere, fie din opoziţie. Cenuşă crede că Ambasada SUA înțelege cât de incompatibili se declară Maia Sandu şi Andrei Năstase cu ideea de a se coaliza cu partidul lui Vladimir Plahotniuc, dar că această opinie a ambasadorului, lansată în premieră, demonstrează ca anume acest scenariu este văzut ca unul acceptabil şi chiar ca ar putea fi încurajat. „O asemenea gândire se aşează pe conceptul politicii utile, care pune accentul pe interesul național mai mult decât pe rivalitățile dintre partide”, notează, între altele, politologul Dionis Cenuşa. El nu exclude că o eventuală coaliţiei a partidelor din opoziţia proeruopeană cu PD s-ar putea produce dacă Plahotniuc ar părăsi formaţiunea. În articol este citat şi vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi, care spune că e prematur de discutat despre coaliții postelectorale, întrucât nu se știe sigur cum va arăta sistemul electoral, în baza căruia vor avea loc alegerile din toamnă.

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, se întreabă dacă ajungerea lui Andrei Năstase în funcţia de primar ar fi o şansă sau o cursă. Deşi scrutinul s-a încheiat, lupta pentru Chişinău, de fapt, abia începe, crede autorul. „Unii încearcă să-i dea şanse lui Năstase, alţii… pretind că e o cursă întinsă lui Năstase de către actuala guvernare pentru a-l compromite şi a-l elimina pe el şi pe cei care vor guverna alături de el din cursa pentru alegerile parlamentare din toamnă”, notează Petru Grozavu. El anticipează că mandatul de un an nu va fi uşor, „ochi pe primărie şi pe Năstase vor sta destui şi permanent… dar s-ar putea şi să nu stea. Contează cine a fost cea de-a „treia forţă”, care l-a ajutat pe Andrei Năstase să avanseze atât de mult la scor în turul doi şi să ajungă primar”, conchide editorialistul.

Alexandru Cozer anticipează şi el în Cotidianul.md greutăţile pe care le va avea de înfruntat primar Andrei Năstase. Cozer observă că „presa binomului a activat planul B, inoculând ideea că Năstase este un tip incompetent, care nu va reuși absolut nimic cât va fi în funcție. În ultimele săptămâni la primărie au fost promovați în funcții cheie doar oameni ai PD-ului”. Prin urmare el crede că orice inițiativă a primarului se va ciocni de un consiliu municipal „ostil, controlat de socialiști și de ce a reușit Plahotniuc să adune din celelalte fracțiuni”. Cozer mai opinează că de modul în care noul primar va gestiona primăria va depinde soarta alegerilor din toamnă, chiar dacă lupta va fi grea și total inegală, crede Alexandru Cozer.

„Ţara de vis a Partidului Democrat” este titlul unui articol de pe Jurnal.md în care se vorbeşte despre un presupus raport în care partidului guvernării se laudă cu succese remarcabile în faţa partenerilor externi. Raportul intitulat „Moldova. Raport de ţară. Doi ani de succes guvernamental” de care au făcut rost jurnaliştii ar arăta, potrivit lor, că „trăim într-o ţară de vis… salariile au crescut cu 30 la sută în ultimii doi ani, tarifele pentru utilităţi au scăzut simţitor, medicamentele s-au ieftinit de aproape două ori… numărul locurilor de muncă a crescut ca pe drojdii, iar corupţia este aproape înfrântă”. Purtătorul de cuvânt al PD Vitalie Gămurari pare să fi confirmat existenţa raportului, fără a oferi însă detalii.

Frica de Rusia aduce tot mai aproape R. Moldova și Ucraina, concluzionează Mădălin Necşuţu într-o analiză publicată în Evenimentul Zilei. Punctele mixte de control la frontiera moldo-ucraineană sunt doar cele mai recente semne ale unui parteneriat în creștere între Ucraina și Republica Moldova, ambele țări aliindu-se pentru a rezista ambițiilor Rusiei în regiune, scrie autorul. El mai observă că relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina s-au aprofundat, mai ales în domeniul securității și politic, încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, când Rusia a anexat Crimeea în 2014. În articol este citată experta de la Kiev Nadija Afanasieva care afirmă că securitatea și problemele militare nu pot să unească cele două ţări, aspirațiile lor comune față de UE însă ar putea juca un rol mai important și ar putea construi relații de bună vecinătate, conchide experta.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG