Linkuri accesibilitate

Fundația anticorupție a lui Navalnîi trebuie să se declare „agent străin”


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Un tribunal de la Moscova a amendat Fundația anti-corupție (FBK) a politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmish, a anunțat joi că tribunalul i-a ordonat Fundației FBK să plătească o amendă de 500.000 de ruble (mai mult de 7.500 de dolari).

Alexei Navalnîi, de 45 de ani, a fost unul din cei mai fermi critici ai președintelui Vladimir Putin, în cea ma mare parte a ultimilor zece ani, a avut de suferit încarcerări multiple, și nu i s-a permis din rațiuni administrative - se pare motivate politic - să candideze la alegerile prezidențiale și cele pentru primăria Moscovei.

După un val masiv de proteste antiguvernamentale, Duma de stat de la Moscova a adoptat în 2012 controversata lege a agenților străini - care cere tuturor organizațiilor neguvernamentale cu sprijin financiar din străinătate să se declare agenți străini.

Ministerul rus al justiției a etichetat oficial fundația lui Nanvalnîi drept agent străin în octombrie 2019. FBK a refuzat să se înregistreze ca agent străin , spunâd că nu a primi niciodată sprijin financiar din afara Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG