Linkuri accesibilitate

Gardieni și deținuți din penitenciarele Rusiei, anchetați pentru abuzuri


Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) spune că au fost lansate anchete împotriva unui număr nespecificat de gardieni la o închisoare din Siberia, în urma unor rapoarte despre tortura brutală a deținuților.

FSIN a anunțat joi că au fost lansate anchete și împotriva a 10 deținuți care l-ar fi torturat pe Tahirjon Bakiev, adăugând că încă nu au fost confirmate motivele etnice ale violențelor.

Grupul pentru drepturile omului Gulagu.net a relatat în decembrie și apoi din nou în această lună despre alte două cazuri de tortură la unitățile corecționale din Irkutsk.

Grupurile au spus că un deținut, Kezhik Ondar, a fost violat de deținuți în centrul de detenție nr. 1 din Irkutsk. Ondar a suferit răni interne grave .

Al doilea deținut, pe care Gulagu.net l-a identificat ca fiind Bakiev, a fost violat după ce deținuții l-au bătut și au profanat un Coran în fața lui. Apoi a fost ținut sub un pat timp de două zile. Administrația penitenciarului l-ar fi împiedicat apoi să povesteasca prin ce atrecut soției, nepermițându-i să sune acasă mai mult de o lună.

La 22 februarie, FSIN a spus că gardienii de la Centrul de detenție nr. 1 și Colonia corecțională nr. 6 au fost suspendați pe măsură ce au început investigațiile preliminare asupra acestor violențe.

Fondatorul organizatiei neguvernamentale Gulagu.net, Vasili Osecikin, a declarat pentru postul nostru de radio că unii dintre deținuți au mărturisit că i-au bătut și i- au torturat pe alți deținuți și au mărturisit că fac asta din ordinele gardienilor.

Bakiev și Ondar au fost inițial închiși în Colonia corecțională nr. 15 din orașul Angarsk din regiunea Irkutsk. În aprilie anul trecut, deținuții din acel penitenciar au organizat o mare revoltă, după care mai mulți deținuți au fost transferați în alte închisori din regiune.

Grupurile pentru drepturile omului i-au citat pe unii dintre deținuți care au vorbit despre bătăile și torturile la care au fost supuși după ce au fost transferați în alte închisori, unde gardienii au folosit alți deținuți, care au fost de acord „să coopereze” cu administrația, pentru a-i obliga să mărturisească despre organizarea revoltei din primăvara trecută.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG