Linkuri accesibilitate

Opoziția din Georgia amenință cu noi proteste, după ce Saakașvili susține că a fost maltratat în clinică


Georgia: sute de oameni cer eliberarea fostului președinte Saakașvili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Partidele de opoziție din Georgia plănuiesc noi proteste pe 9 noiembrie, la o zi după ce fostul președinte georgian Mikhail Saakașvili, aflat în greva foamei de mai bine de o lună, a declarat că a fost abuzat de gardienii dintr-un spital penitenciar.

Unii reprezentanți și susținători ai partidelor de opoziție au petrecut noaptea în clădirea administrației guvernamentale din Tbilisi, după mitingul în Piața Libertății pe 8 noiembrie. Câteva sute de oameni se aflau în zonă dimineața, iar poliția a instalat bariere metalice, au relatat corespondenții Europei Libere la Tbilisi.

La mitingul de luni, Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite (ENM), a anunțat cele trei cereri ale partidului său: transferul lui Saakașvili într-o clinică civilă, eliberarea lui din detenție și repetarea alegerilor locale.

Mitingul a fost precedat de transferul lui Saakașvili de la o închisoare din Rustavi la clinica penitenciarului Gldani, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea sa.

Pe 8 noiembrie, Saakașvili a susținut că a fost abuzat verbal și fizic de gardieni când a ajuns la clinică. El a spus într-o scrisoare transmisă prin intermediul avocatului său că l-ar fi lovit cu pumnul în gât și l-ar fi târât de păr.

Într-o scrisoare postată pe Facebook, Saakashvili a spus că își va vedea doar propriii medici și nu va coopera cu personalul medical din clinica penitenciarului.

Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie, după ce a revenit din exil în Georgia ca să sprijine opoziția la alegerile locale. Este considerat cea mai proeminentă și cea mai controversată figură din istoria post-sovietică a Georgiei, venind la putere printr-o pașnică „revoluție a rozelor” în 2003 și pornind un război dezastruos cu Rusia cinci ani mai târziu.

Noile sale peripeții au scos în stradă mii de suporteri în ultimele săptămâni, ridicând mult tensiunea politică în țara cu 3,7 milioane de locuitori. Serviciul de informații l-a acuzat săptămâna trecută că ar fi pus la cale o lovitură de stat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG