Linkuri accesibilitate

Georgia: în pofida concesiilor făcute de autorități, la Tbilisi continuă protestele - ziua a cincea


Spre deosebire de joi, 20 iunie, când sute de persoane au fost rănite și multe reținute, ultimele proteste s-au desfășurat pașnic.

Actualizare 25 iunie:

În pofida faptului că autoritățile au făcut unele concesii, în primul rând demisia președintelui Parlamentului și anunțul că se va trece la sistemul electoral proporțional fără nici un prag electoral, la Tbilisi au continuat protestele pentru a cincea noapte consecutivă.

În fața Parlamentului de la Tbilisi
În fața Parlamentului de la Tbilisi

Mii de persoane s-au adunat din nou în jurul clădirii Parlamentului, blocând bulevardul central Rustaveli.

Protestele au izbucnit spontan, joi, provocate de un deputat rus, care aflat la o reuniune internațională organizată în clădirea legislativului de la Tbilisi, s-a așezat pe locul speaker-ului Parlamentului georgian, în timp ce își ținea discursul. Tenta clar anti-rusă a protestelor, care între timp s-au transformat și în proteste împotriva regimului de la Tbilisi, a provocat critici dure la Moscova. Și decizia de vineri a președintelui Vladimir Putin de a interzice zborurile comerciale spre Georgia. Între timp, Rospotrebnazor a observat o „scădere” a calității vinurilor exportate de Georgia și a „mărit controlul” pentru toate băuturile alcoolice georgiene, exportate pe piața rusească.

Turismul georgian depinde în foarte mare parte de clienții din Rusia iar pentru vinuri, exporturile spre Rusia sunt cruciale. Nu ar fi pentru prima dată când Rusia blochează sau limitează aceste exporturi, din motive politice.

Actualizare 24 iunie:

Sub presiunea străzii, unde protestele au continuat și duminică (23 iunie) seara, „Visul georgian”, partidul de guvernământ, a mai făcut o concesie: a anunțat că sistemul electoral mixt, folosit până acum, va fi înlocuit cu cel proporțional. Mai mult, nu va exita nici un prag electoral, pentru a intra în Parlament. Noul sistem va fi folosit din 2020, când sunt programate alegeri generale, a anunțat Bidzina Ivanishvili, liderul partidului „Visul georgian”.

Tbilisi, 23 iunie 2019
Tbilisi, 23 iunie 2019

Până acum, din totatul de 150 de deputați, 77 erau aleși prin sistem proporțional, pe liste de partid iar 73 direct, în circumscripții uninominale.

Actualizare 23 iunie:

Mii de persoane au continuat să protesteze sâmbătă seară la Tbilisi, cerând demisia guvernului și alegeri anticipate, eliberarea manifestanților reținuți joi noapte (în prima zi a protestelor) și tragerea la răspundere a celor care au ordonat intervenția în forță a poliției, joi seară.

În Georgia continuă protestele - ziua a treia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Protestul de sâmbătă a fost pașnic. La miezul nopții, mii de protestatari au plecat din fața Parlamentului spre sediul partidului de guvernământ, Visul georgian, pe care îl acuză de poziții prea pro-ruse.

Actualizare: 22 iunie

Vineri seară la Tbilisi, sute de tineri s-au adunat din nou în jurul Parlamentului, într-un protest care deși provocat de un parlamentr rus, s-a transformat rapid într-un protest împotriva actualei guvernări, percepută drept prea „pro-rusă”, „ruptă de realitate și arogantă”. Spre deosebire de joi seară, protestul de vineri s-a desfășurat fără incidente iar partidele de opoziție, care s-au raliat tinerilor protestatari, au promis că manifestația va continua și sâmbătă, 22 iunie.

Tbilisi: protest în apropierea clădrii Parlamentului, 21 iunie 2019
Tbilisi: protest în apropierea clădrii Parlamentului, 21 iunie 2019

Una din revendicări, demisia președintelui Parlamentului, a fost satisfăcută vineri dimineață, când Irakli Kobakhidze a anunțat, fără comentarii, că se retrage de la conducerea legislativului. Partidele de opoziție cer însă și eliberarea protestatarilor reținuți joi noapte, tragerea la răspundere a celor care au comandat intervenția în forță a poliției, joi, demisia ministrului de interne și alegeri anticipate.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Joi noaptea, zeci de oameni au fost răniți în protestele din centrul capitalei, împotriva unui parlamentar rus care s-a așezat pe scaunul speakerului legislativului georgian.

Zeci de răniți în protestele violente de la Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

Deputatul rus Serghei Gavrilov se afla la Tbilisi cu ocazia forului Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia (IAO), un organism instituit de parlamentul grec în 1993 pentru a încuraja relaţiile dintre parlamentarii creştin-ortodocşi. Gavrilov, preşedinte al Adunării Generale a IAO, a vorbit în faţa celor prezenţi în limba rusă, de pe locul rezervat de regulă preşedintelui parlamentului georgian.

Gestul său a reamintit multor georgieni influența nedorit de mare a Moscovei asupra țării lor. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a numit gestul lui Gavrilov „un delict major”, dar a adăugat că nu justifică dezordinile publice și a dat de înțeles că protestele în care au fost răniți 70 de oameni, inclusiv 39 de polițiști, ar fi fost orchestrate.

Protestul s-a soldat cu numeroși răniți
Protestul s-a soldat cu numeroși răniți

Între timp, autoritățile georgiene au informat că în urma ciocnirilor violente din noaptea de joi 240 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, între care 80 de polițiști. Peste 100 de persoane rămân spitalizate. Potrivit corespondenților Europei Libere la Tbilisi, au fost răniți și o serie de jurnaliști.

Moscova a denunţat vineri drept o provocare „rusofobă” protestele din Georgia. „Ceea ce s-a întâmplat ieri în Georgia nu este altceva decât o provocare rusofobă şi nu poate decât să ne trezească îngrijorarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa reporterilor.

În august 2008, trupe ruse au ocupat pentru scurt timp mai multe orașe georgiene într-o foarte scurtă confruntare armată. Intervenția militară rusă fusese lansată în sprijinul regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Nord. Militarii ruși au rămas în cele două regiuni de atunci, violând astfel condițiile acordului de încetare a luptelor.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG