Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: ​​Prezența Zinaidei Greceanîi la Bruxelles arată că PSRM şi ACUM au șanse să rămână în continuare împreună


Prim-ministrul Maia Sandu (dreapta), preşedintele Parlamentului Zinaida Grecianîi şi David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European
Prim-ministrul Maia Sandu (dreapta), preşedintele Parlamentului Zinaida Grecianîi şi David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Punct de vedere săptămânal al istoricului Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „O nouă premieră s-a produs recent pe scena politică: prim-ministrul Maia Sandu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au mers împreună într-o vizită la Bruxelles, unde au avut întâlniri la cel mai înalt nivel. Ceea ce era de neimaginat cu puțin timp în urmă devine o realitate, mai ales că aceste vizite braț la braț la Bruxelles ale liderilor celor două componente ale actualei guvernări par să dea și roadele scontate, Uniunea Europeană reluând finanțarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ani mulți la rând, socialiștii, fiind considerați politicieni cu viziuni pro-Moscova, au avut mai multe deplasări în Federația Rusă, inclusiv Zinaida Greceanîi a fost în vizită de nenumărate ori la Moscova. Ce s-a întâmplat că, iată, a inclus prioritar în agendă și drumul către Bruxelles?

Gheorghe Cojocaru: „Mai întâi să amintim că, înainte de această vizită, și unii reprezentanți ai Blocului ACUM au vizitat Parlamentul de la Moscova, după care, din câte se poate înțelege, a venit rândul liderilor socialiști să vadă Bruxelles-ul cu ochii proprii. Aceste vizite de curtoazie, mai curând, ale unora la Moscova sau ale altora la Bruxelles își au totuși rostul lor. Ele au loc în contextul unor înțelegeri bi- sau trilaterale între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM asupra promovării unui curs moderat de politică externă, care să asigure un echilibru în relațiile cu Vestul și cu Estul, cu Uniunea Europeană și cu Federația Rusă.

Prezența Zinaidei Greceanîi la Bruxelles se vrea o dovadă a faptului că socialiștii subscriu la angajamentele privind respectarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Șefa Legislativului a și anunțat despre aceasta la întâlnirea cu președintele Parlamentului European.

Gheorghe Cojocaru: „Da, așa este. Interesant de remarcat că tot atunci Zinaida Greceanîi a ținut să precizeze că acordă tot sprijinul Guvernului în frunte cu Maia Sandu pentru a promova reforme în favoarea cetățenilor, ca și președintelui Dodon pentru consolidarea suveranității și dezvoltarea societății. Aceste precizări arată că actuala coaliție de guvernare are șanse să rămână în continuare împreună.”

Europa Liberă: Și despre situația din sânul coaliției de la putere PSRM-ACUM, despre intenția lor de a guverna împreună s-au interesat și unii europarlamentari la întâlnirea cu șefa executivului de la Chișinău, Maia Sandu.

Mai devreme sau mai târziu va urma și o vizită la Moscova...

Gheorghe Cojocaru: „Și răspunsul dat de Maia Sandu merită a fi reținut: se va guverna împreună atât timp cât schimbările inițiate vor deveni ireversibile. Prin urmare, date fiind aceste asigurări din partea primului-ministru și președintelui Parlamentului, ca și din partea președintelui Dodon, care și-ar dori și semnarea unui acord politic între componentele guvernării pe o perioadă de până la doi ani, se poate deduce că Guvernul va avea liniștea necesară să ducă la bun sfârșit un program de transformări și reforme sistemice.”

Europa Liberă: După această vizită la Bruxelles, la cele mai importante instituții europene, credeți că va urma și o vizită la Moscova? Maia Sandu într-un interviu cu Europa Liberă zicea că ar avea o invitație de la omologul său rus, Dmitri Medvedev, doar că, deocamdată, nu va da curs acestei invitații, pentru că ar avea alte priorități.

Gheorghe Cojocaru: „Mai devreme sau mai târziu va urma și o vizită la Moscova, mai ales că prim-ministrul Maia Sandu, care are o invitație din partea premierului Dmitri Medvedev, se arată decisă să relanseze relațiile cu Federația Rusă – cele economice și comerciale, în primul rând –, urmând o agendă a interesului național al Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG