Linkuri accesibilitate

Gheorghe Gaberi: „Situația creată ne va mobiliza, ca să putem vinde produsele noastre” (VIDEO)


Vânzătoare la un târg local în Durlești. 18 august 2019
Vânzătoare la un târg local în Durlești. 18 august 2019

Interviu cu fostul șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor despre efectele secetei și ale pandemiei.

Pandemia Covid-19 are efecte asupra producătorilor agricoli, spune Gheorghe Gaberi, fostul șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. El crede că dacă criza se va prelungi, toate produsele și legumele care vin din import, în condiții de circulație restricționată, vor fi mai scumpe. În schimb, cu siguranță, vor fi mai multe fructe, legume și produse moldovenești pe piață, pentru că vor avea loc, nu vor mai avea acea concurență pe care o aveau până la începutul crizei. Gheorghe Gaberi administrează în prezent compania Vitis-Cojușna.

Interviu cu Gheorghe Gaberi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:44 0:00
Link direct


Gheorghe Gaberi: „Dacă ne referim la sectorul vitivinicol, în primul rând, pornim de la comercializarea produselor finite, de unde vin banii pentru întreținerea viilor, lucru care, fără îndoială, va suferi în legătură cu blocarea intrărilor în diferite țări, cu exporturile. Am văzut chiar niște estimări care arată că de la 30 la 50% se vor diminua exporturile, îi lucru foarte negativ, întrucât de fapt de acolo vin banii.”

Europa Liberă: Lucrările din podgorii pot fi amânate? De ele depinde următoarea recoltă.

Gheorghe Gaberi: „Fără îndoială, ele nu pot fi amânate, ele trebuie executate strict la timp. Mai avem și un fenomen care pentru viticultură va fi poate chiar mai dăunător decât pandemia. Mă refer la seceta care se înregistrează acum și deficitul de umezeală în zona de amplasare a sistemului radicular, unde aproape că nu există umezeală, plantele numai vor porni vegetația și se va întâmpla, probabil, cum am văzut azi pe câmpuri grâul, care deja s-a ofilit și este uscat. Cam la așa ceva putem să ne așteptăm și referitor la vița de vie și pomii fructiferi din motiv de un deficit enorm de umezeală.

Gheorghe Gaberi
Gheorghe Gaberi


Pe parcursul toamnei nu au fost ploi, iarna nu s-a acumulat umezeala și rar pe unde în Republica Moldova este umezit stratul până la 20-30 cm, iar masa principală a rădăcinilor la vița de vie și la pomii fructiferi este amplasată sub 40-50 cm, de aceea plantele vor suferi. În această situație va trebui de îngrijit de ele mult mai minuțios, va trebui chiar din prima fază de vegetație de normat încărcătura pe butuci și pe pomi, fiindcă nu le va ajunge capacitate butucilor ca să dezvolte o masă mare verde, fiindcă nu există umezeală în sol.”

Europa Liberă: Lumea este chemată acum să stea acasă. În câmp lumea poate să iasă să muncească? În domeniul vitivinicol este angajat un număr mare din populația țării.

Dacă nu vom efectua lucrările care se cer acum în plantațiile viticole și pomicole, atunci nu știu ce vom face la toamnă...


Gheorghe Gaberi: „Desigur lumea trebuie să iasă, mai ales că s-a început și înființarea noilor plantații, s-a început plantarea, însă respectând toate normele. Noi chemăm muncitorii să respecte absolut toate recomandările care sunt date de medici pentru a evita contaminarea, însă noi știm că virusul este răspândit mai mult acolo unde sunt aglomerații de oameni, iar în câmp fiecare poate să aibă parcela sa și să lucreze nu la o distanță de 2 metri, cât este recomandat, dar chiar și la 50 metri unul de altul. Adică sunt posibilități de a amplasa muncitorii ca ei să nu intre în contact unul cu altul și având echipamentele de protecție este posibil de ieșit la muncă. De aceea este necesar de a efectua acum lucrările, fiindcă nu în zadar este zicala că „o zi de primăvară hrănește un an”. Sperăm că poate pandemia se va finaliza în curând, însă dacă nu vom îngriji și nu vom efectua lucrările care se cer acum în plantațiile viticole și pomicole, atunci nu știu ce vom face la toamnă. Și așa suntem foarte serios bătuți de secetă și roada va fi compromisă, mai ales din acest considerent.”

Europa Liberă: Cei care vor să planteze noi suprafețe de viță de vie, cum cumpără butași, dacă sunt închise piețele?

Gheorghe Gaberi: „Cei care au de înființat plantații industriale, ei procură nu de la magazine, dar de la furnizori, de la pepinierele din Republica Moldova și din străinătate și din câte eu cunosc, e în plină desfășurare sădirea de noi plantații. Cei care și-au planificat, cu părere de bine, continuă să-și realizeze aceste planuri, au întreprins măsuri ca să protejeze muncitorii, însă se plantează. La vinăriile mari, eu știu că plantarea e în toi, iar pentru gospodăriile casnice cred că tot îi pot găsi evitând piețele, fiindcă într-adevăr a fost mare problemă atunci când erau închise magazinele agricole de unde se asigură atât producătorii mici, cât și cei mari cu chimicale, cu îngrășăminte, cu semințe. S-a procedat corect că au fost deschise și lumea a semănat, însă și semănatul se efectuează în sol uscat și nu știm care vor fi rezultatele. Agricultorii acum discută cum ar fi mai bine – să semene sau nici să nu mai cheltuiască pentru a semăna în așa condiții de secetă.”


Europa Liberă: Dvs. ați spus inițial că exporturile produselor vitivinicole ar putea să scadă și mai mult. Era și o statistică că în luna martie ar fi scăzut cu 9 la sută după volum și cu 11 la sută în ceea ce privește valoarea față de aceeași perioadă a anului trecut.

Gheorghe Gaberi: „Este foarte dificil de a transporta mărfurile în condițiile când granițele sunt închise, când transportatorii tot se tem să riște, chiar însăși procedura de transportare este complicată, dar mai e o problemă desigur acum că piețele și-au stopat activitatea peste tot. Și am văzut cifrele estimate de Oficiul Viei și Vinului, cam acestea sunt prognozele, dar să sperăm că se va termina această pandemie. În situația care ne așteaptă, dacă încercăm să vedem mai departe și să prognozăm ce roadă vom avea în plantațiile viticole la toamnă, aș chema vinificatorii să-și păstreze foarte bine rezervele de vinuri, fiindcă roada ar putea fi mult mai mică decât anul trecut.”


Europa Liberă: Deseori se anunța că există o problemă ce ține de brațele de muncă. Acum foarte mulți muncitori sezonieri, muncitori migranți s-au întors acasă.

Gheorghe Gaberi: „Ca atare este posibil ca fiecare dintre ei în cazul în care a respectat termenul de carantină ar putea să se angajeze, fiindcă cadrul legal permite și în calitate de zilieri ei pot fi imediat antrenați în câmpul muncii. Și sper că așa se va și întâmpla, fiindcă un număr mare de oameni au revenit acasă și au revenit oamenii care lucrau acolo, erau încadrați în câmpul muncii, nu erau stabiliți pentru totdeauna în țările în care se aflau. Au venit acasă, pentru că au pierdut locul de muncă și cred că în sectorul viticol, cel de producere a fructelor ar putea să se angajeze mulți din acești oameni și și-ar găsi și ei un loc de muncă atunci când ar dori să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Ce sfaturi ați avea pentru cei care vorbesc că s-au pomenit în dificultate, că nu-și pot realiza producția pe care au crescut-o și au contat că va fi profitabilă, dar iată că această pandemie aduce și necazuri?

Cred că trebuie mai activ de promovat și o bună parte din legume, din produsele lactate, din produsele din carne...


Gheorghe Gaberi: „S-au creat niște probleme destul de mari, însă noi niciodată n-am avut surplus de anumite grupuri de produse, în primul rând, cele destinate exportului. Niciodată încă în ultimii ani nu ne-am asigurat integral cu produse de carne, cu produse lactate, o bună parte veneau din import. Iar acum în condițiile în care există probleme și pentru importuri, eu cred că trebuie mai activ de promovat și o bună parte din legume, din produsele lactate, din produsele din carne ar putea să-și găsească consumatorul aici, în țara noastră. Cu atât mai mult că revenim din nou la întoarcerea masivă a cetățenilor noștri care vor trebui să se alimenteze. Dacă până acum noi aveam și în rândul consumatorilor o diminuare permanentă, acum fluxul de persoane care au venit va trebui să aibă produse alimentare. De aceea trebuie de organizat și-mi pare bine că mai mulți producători au început să utilizeze instrumentele moderne – internetul, vânzări prin rețelele sociale, de promovare a produselor, de distribuire direct la consumatori și situația creată, având un aspect foarte negativ, ne va mobiliza și ne va orienta ca să putem vinde produsele noastre.”

Pătrunjel pe internet
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00


Europa Liberă: Admiteți că în acest an va fi mai multă producție autohtonă în rețelele de comerț, la piețe și că s-ar diminua din importuri?

Gheorghe Gaberi: „Ar trebui să se întâmple acest lucru, fiindcă produsele principale care plecau din țară, cerealele, din păcate, sunt ferm convins că vom avea o roadă mai mică decât în anii precedenți, cam așa situație se poate de așteptat și la porumb, la floarea-soarelui și la alte culturi tehnice care asigurau o bună parte din export. Iar ceea ce se consumă aici pe loc, produsele procesate, legume, ele ar putea să-și găsească consumatorul pe loc, fiindcă, cu regret, în ultimii ani foarte mari cantități de legume se consumau din import. Acum va trebui cumva, și eu sper că se va mobiliza și sectorul comercial ca să lucreze cu producătorii noștri autohtoni, astfel în atare situație s-ar putea de diminuat și riscurile și s-ar putea chiar de avut niște prețuri mai convenabile și pentru consumatorii finali, evitând importurile, transporturile care sunt acum foarte dificile și au crescut chiar costurile la transportul internațional. S-au mărit, uneori chiar și de două ori depășesc costurile care erau înregistrate acum o lună. În situația aceasta, produsele autohtone ar trebui să fie facilitate, în primul rând, pentru consumatorii locali.”

XS
SM
MD
LG