Linkuri accesibilitate

Guterres la Hiroshima: „Omenirea se joacă cu o armă care are glonțul pe țeavă”


Candele plutitoare în memoria celor uciși de bomba atomică de la Hiroshima pe râul Motoyasu, în fața Domului Bombei Atomice, Hiroshima 6 august 2022.
Candele plutitoare în memoria celor uciși de bomba atomică de la Hiroshima pe râul Motoyasu, în fața Domului Bombei Atomice, Hiroshima 6 august 2022.

Pe 6 august, la Hiroshima au fost marcați 77 de ani de la primul bombardament atomic cu avertismente ale oficialităților contra înarmării nucleare.

În timp ce descria ororile îndurate de oamenii de la Hiroshima, secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres a avertizat la o ceremonie memorială anuală asupra riscului reprezentat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, și peninsula coreeană.

140.000 de oameni au fost uciși când Hiroshima a fost bombardată de Statele Unite pe 6 august 1945, un bilanț în care sunt incluși și cei decedați din cauza expunerii la radiații.

„Omenirea se joacă cu o armă care are glonțul pe țeavă”, a spus Guterres, adăugând: „zeci de mii de oameni au fost uciși în acest oraș cât ai clipi din ochi. Femei, copii și bărbați au fost arși de un foc ca din iad. Astăzi „crize cu grave nuanțe nucleare se răspândesc rapid - de la Orientul Mijlociu, la peninsula coreeană și invadarea Ucrainei de către Rusia”, a declarat secretarul general al ONU, reluând avertismentele rostite o săptămâna aceasta la Conferința privind revizuirea Tratatului de neproliferare de la New York.

„Trebuie să ne întrebăm ce am învățat de la norul în formă de ciupercă ce s-a umflat deasupra acestui oraș”, a spus secretarul general al ONU la ceremonia care a avut loc pe 6 august 2022 la Hiroshima, unde, înainte de ivirea zorilor, supraviețuitori ai atacului nuclear și rude ale celor care au pierit în el s-au adunat l Parcul Memorial pentru Pace din oraș, pentru ca se roage și să depună flori.

XS
SM
MD
LG