Linkuri accesibilitate

Guterres: pandemia ca șansă pentru o lume mai echitabilă


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că pandemia de coronavirus a expus, asemenea unei radiografii, fracturile din societățile construite în ultimele peste șapte decenii și a îndemnat marile puteri să adopte un sistem nou, în care puterea, prosperitatea și oportunitățile ar fi împărțite mai echitabil la nivel internațional.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vorbit despre inechitățile scoase în evidență de noul coronavirus în timpul prelegerii anuale de comemorare a fostului președinte sud-african Nelson Mandela.

Inechitățile scoase în evidență de noul coronavirus...

În discursul rostit anul acesta în regim online, de la New York, Guterres a spus că lumea a atins un „punct limită” și are nevoie de un nou model de guvernare, care să reducă nivelul mare de inechitate.

„COVID-19 a fost asemănat cu o radiografie, scoțând la iveală fracturile din scheletul fragil al societăților pe care le-am construit. Expune peste tot înșelăciuni și falsuri: minciuna că piața liberă poate asigura tuturor îngrijire medicală; ficțiunea că munca neplătită casnică nu este muncă; iluzia că trăim într-o lume post-rasială; mitul că ne aflăm cu toții în aceeași barcă. (...)

Pentru că, deși plutim pe aceeași mare, este limpede că, în timp ce unii se află pe superiahturi, alții se agață de rămășițele plutitoare”, a spus Guterres.

Declarând că „inechitatea începe de la vârf”, fostul premier socialist al Portugaliei a acuzat marile puteri că ar ignora inegalitățile din instituțiile internaționale, ca ONU, unde Consiliul de Securitate este dominat de cei care „au prevalat cu mai mult de șapte decenii în urmă” și care „refuză să reflecteze asupra reformelor necesare pentru schimbarea relațiilor de putere în instituțiile internaționale”.

Secretarul general al ONU a mai vorbit despre mobilele inechității, inclusiv accesul inegal la tehnologie, rasismul sistemic, ordinea patriarhală, care fac ca șansele oamenilor în viață să depindă de sexul lor, de faptul dacă s-au născut într-o familie bogată, de etnia și rasa pe care o au.

„Viețile și așteptările de la viață ale milioane de oameni sunt determinate în mare parte de circumstanțele de la naștere”.

Expunând încă o dată această stare de lucruri, pandemia de coronavirus reprezintă și o șansă, care apare o dată într-o generație, pentru a construi o lume mai echitabilă și sustenabilă, a mai spus Guterres. El a pledat pentru o așa numită nouă înțelegere globală, în care puterea, prosperitatea și oportunitățile ar fi împărțite mai uniform la nivel internațional și ar exista noi politici de protecție socială, inclusiv acces universal la îngrijire medicală gratuită și posibilitatea unui venit minim garantat.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG