Linkuri accesibilitate

Guvernul, între lupta cu corupția pe interior și încercarea de a impresiona partenerii externi


Retrospectiva săptămânii politice cu Alina Radu și Iulian Groza.

Săptămâna politică moldovenească a fost dominată de eforturile coaliției de a demonstra eficiență în lupta anticorupție și de cele îndreptate spre consolidarea relațiilor diplomatice și la Est, și la Vest.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Guvernul nu se poate lăuda deocamdată cu prea mari succese în lupta cu corupţia, crede Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”. Sarcina a fost prea complexă, crede ea. Şi în acelaşi timp aproape imposibil de realizat, mai adaugă directoarea publicației, care se declară totodată convinsă că principalul neajuns ce a împiedicat o evoluţie mai bună e lipsa integrităţii celor ce formează astăzi sistemul de justiţie moldovenesc.

Alina Radu
Alina Radu

„Ca o guvernare să combată corupţia şi să facă o reformă a sistemului anticorupţie e nevoie de lucruri care lipsesc acum în R. Moldova. E nevoie de integritate, de profesionalism, de transparenţă şi de rezilienţă, lucruri care lipsesc la persoanele angajate în sistem acum. Probabil, e o luptă pierdută, dar să vedem dacă se votează reforma Procuraturii şi se alege un şef în capul instituției, poate în următoarele 100 de zile se va întâmpla ceva. Deci, nu poţi să faci justiţie şi să combaţi corupţia fără organe integre de anchetă şi justiţie. Nu e posibil. Acest scop nici nu trebuia să răsune.

Probabil acum Guvernul trebuie să-şi reevalueze sarcinile şi să facă un plan realistic de rezolvare a acestei probleme.”


Dacă nu i-a impresionat pe observatorii din interior, Guvernul a reuşit în schimb să-i convingă pe partenerii externi că are priorităţi potrivite şi determinarea necesară ca să le atingă, observă pe de altă parte Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Iulian Groza
Iulian Groza

„UE a decis să reia programele de suport bugetar, a decis să reia programele de suport macro-financiar. Observăm că şi la nivel bilateral, când vorbim de statele UE, când vorbim de SUA, există deschidere pentru reluarea programelor de susţinere a reformelor, a asistenţei tehnice. Lucrul acesta se vede şi prin dinamica interacţiunilor diplomatice - avem vizite importante la cel mai înalt nivel la Bucureşti, la Kiev, la Berlin, la Bruxelles, acum la Washigton. Se încearcă şi o normalizare pe dimensiunea estică, cu Federaţia Rusă.

Sigur că de acolo mari aşteptări la nivel de suport şi asistenţă nu putem să avem, dar sunt alte obiective, pe termen scurt, ce ţin de eliminare abordărilor discriminatorii ale Federaţiei Ruse în raport cu agricultorii noştri. Aşteptarea partenerilor e să vadă că toate aceste iniţiative au o finalitate şi când vor vedea că există această finalitate, nu doar vor relua asistenţa, ci o vor redirecţiona şi spre alte domenii unde e mare nevoie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG