Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău a decis prelungirea stării de urgență


Cetățeni ucraineni se refugiază în Republica Moldova, 26 februarie 2022
Cetățeni ucraineni se refugiază în Republica Moldova, 26 februarie 2022

Guvernul a aprobat, pe 22 iunie, un proiect ce prevede prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 45 de zile. Inițiativa urmează să fie examinată de Parlament și este motivată prin riscurile legate de războiul din Ucraina și criza energetică.

Daniella Misail-Nichitin, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat, la ședința guvernului, că fluxul de refugiați a scăzut, dar situația din Ucraina rămâne imprevizibilă și oricând ar putea genera un nou val de migranți. Conform celor mai recente date, pe teritoriul Republicii Moldova se află 73.000 de cetățeni ucraineni, dintre care peste 40.000 sunt copii.

Secretarul de stat a mai spus că războiul afectează legăturile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare, aprovizionarea cu produse petroliere, ceea ce duce și la suprasolicitarea infrastructurii de transport. Potrivit ei, de asemenea, se mențin riscurile legate de aprovizionarea Moldovei cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere. În acest sens, prelungirea stării de urgență ar fi importantă pentru a oferi autorităților posibilitatea de a interveni prompt.

Pe 21 aprilie, Parlamentul a prelungit cu 60 de zile starea de urgență instituită pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG