Linkuri accesibilitate

Guvernul ceh a decis să declare doi funcționari din ambasada Rusiei persona non grata


Prim-ministrul ceh Andrej Babis (dreapta) și ministrul de Externe Tomas Petrikek la o conferință de presă în Praga, 5 iunie 2020

Primul ministru al Cehiei Andrej Babis a anunțat că guvernul său a decis să desemneze doi membri ai personalului la ambasada Rusiei la Praga că persona non grata.

Vorbind la o conferință de presă astăzi, la Praga, împreună cu ministrul de externe, Tomas Petricek, Babis a spus că decizia a fost luată că urmare a așa-numitei „afaceri ricin”, care s-a dovedit a fi de fapt un incident fals provocat de o dispută între personalul ambasadei.

Nici Babis, nici Petricek nu au permis întrebări de la reporteri în timpul conferinței de presă și nici nu au dat detalii despre cei doi membri ai personalului ambasadei ruse de la Praga.

Scandalul legat de ricin a fost declanșat de relatările din mass media din Cehia potrivit căreia Andrei Konciakov, directorul adjunct al Centrului rus pentru știință și cultură al ambasadei, ar fi adus ricin din Rusia la Praga la jumătatea lunii martie. Potrivit presei, ricinul ar fi urmat să fie folosit pentru a-l otrăvi pe primarul Pragăi, Zdenek Hrib și pe alți doi alți înalți oficiali municipali, Ondrej Kolar și Pavel Novotny. Scandalul, a spus Babiș a dăunat „bunului nume” al Federației Ruse în Cehia .

XS
SM
MD
LG