Linkuri accesibilitate

Guvernul Gavriliță caută cu insistență surse alternative de gaze naturale


Premierul Natalia Gavrilita (arhiva).
Premierul Natalia Gavrilita (arhiva).

Premierul Natalia Gavrilița a declarat, la o conferință de presă, că guvernul caută surse alternative de alimentare cu gaze naturale, în timp ce continuă și negocierile cu Gazprom privind prelungirea actualului contract sau încheierea unui nou contract de livrare a gazelor naturale.

R. Moldova are mai puțin de două săptămâni până la expirarea actualului contract cu Gazprom iar guvernul și-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a găsi surse alternative.

Luni, președintele companiei Moldovagaz, la care Gazprom este acționarul principal, Vadim Ceban a explicat că negocierea unui nou contract – sau prelungirea celui existent este complicată de lipsa de gaze pe piața mondială și de probleme specifice Moldovei : datoria istorică față de Gazprom, cumulată din cauza facturilor neachitate de ani de zile de regiunea transnistreană și de aplicarea pachetului III energetic al Uniunii Europene, care cere separarea furnizorului de gaze de transportor.

În conferința de presă de marți, premierul Natalia Gavriliță a anunțat că joi vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Vlad Kulminski va merge la Moscova unde va avea discuții cu reprezentanți ai administrației prezidențiale ruse pe subiectul asigurării cu gaz. În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu va purta discuții la Kiev, iar ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu își continuă astăzi vizita în Polonia unde poartă discuții cu reprezentanții Guvernului de la Varșovia, dar și cu reprezentanții unor companii, posibilitatea livrării anumitor cantități de gaz Republicii Moldova.

Totodată, Natalia Gavriliță urmează să discute la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski în privința crizei energetice, relatează Radio Chișinău.

Premierul a mai declarat că în prezent este funcțional și gazoductul Iași-Chișinău. Republica Moldova poate importa gaz și prin conducta transbalcanică, la Sud, iar cel puțin în următoarea perioadă Termoelectrica va funcționa cu păcură, inclusiv care ar urma să fie livrată din România.

XS
SM
MD
LG