Linkuri accesibilitate

Guvernul Maia Sandu demis, președintele Igor Dodon vrea o nouă coaliție între socialiști și Blocul ACUM


 Protest în fața parlamentului, cu ocazia demiterii guvernului condus de Maia Sandu, 12 noiembrie 2019
Protest în fața parlamentului, cu ocazia demiterii guvernului condus de Maia Sandu, 12 noiembrie 2019

Guvernul PSRM – Blocul ACUM, condu de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie, prin moțiune de cenzură, cu 63 de voturi ale fracțiunilor socialiștilor și Partidul Democrat. Votul a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce premierul și-a angajat răspunderea pentru legea controversată, care-i dădea dreptul să facă personal preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Maia Sandu spune că era singura garanție că justiția va fi curățată și nu-și va găsi un nou stăpân în Partidul Socialiștilor, dar poziția sa a iritat aliații socialiști, ducând la moțiunea de cenzură.

Premierul Maia Sandu în plenul parlamentului, 12 noiembrie 2019
Premierul Maia Sandu în plenul parlamentului, 12 noiembrie 2019


Președintele Igor Dodon a declarat marți că vina pentru demiterea guvernului aparține exclusiv prim-ministrei Maia Sandu, și-a îndemnat aliații socialiști să refacă rapid majoritatea parlamentară cu blocul ACUM și să găsească un „alt” prim-ministru, precizând că, în caz de impas, este gata să desemneze din proprie inițiativă un premier pentru formarea unui guvern de tehnocrați.


Într-o conferință de presă la președinție, Dodon a lansat o tiradă de acuzații împotriva prim-ministrei demise, afirmând, între altele că Sandu ar fi „provocat intenționat căderea întregului cabinet de miniștri” prin faptul că a „călcat în picioare un acord politic asumat public” și a angajat răspunderea guvernului pentru o lege care i-ar fi permis să selecteze un procuror general „controlat politic”. „Nu are niciun sens ce a făcut (...), blocajul putea fi evitat foarte simplu, dacă discuta cu președintele, cu PSRM și blocul ACUM, în loc să-și asume răspunderea”, a spus Dodon.

Președintele Igor Dodon , Chișinău, 12 noiembrie 2019
Președintele Igor Dodon , Chișinău, 12 noiembrie 2019

Președintele Dodon consideră că Maia Sandu a cauzat criza pentru „a sustrage atenția opiniei publice” de la eșecul guvernului său care „nu a făcut nimic”. Șeful statului a spus că blocul ACUM ar trebui să accepte convorbiri cu aliații săi din PSRM pentru a reface „rapid” coaliția de guvernământ, a găsi un nou premier și a instala un nou guvern „care să lucreze și să dea rezultate pentru oameni” și să se evite alegeri anticipate.


Premierul în exercițiu, Maia Sandu a declarat după demitere că refacerea coaliției dintre ACUM și PSRM nu i se pare posibilă. „Din păcate, astăzi, niște hoți din parlament s-au speriat de reforma pe care o promovăm (...). Se pare că apare Plahotniuc-2”, a spus Sandu, în fața suporterilor săi adunați în fața parlamentului la un miting de sprijin. Într-o postare ulterioară pe Facebook, ea a adăugat că a fost „trădat” guvernul, dar și „fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”.

Guvernul de coaliție condus de Maia Sandu a fost instalat în iunie de majoritatea creată pe neașteptate de PSRM și blocul ACUM pentru îndepărtarea de la putere a Partidului Democrat și fostului său lider, Vlad Plahotniuc, acuzat de „capturarea” instituțiilor statului.

În conferința de presă de marți, 12 noiembrie, Igor Dodon a spus că așteaptă la consultări la președinție și Partidul Democrat, alături de care socialiștii au votat astăzi pentru demiterea cabinetului Sandu, dar a insistat că aliații săi socialiști nu vor crea vreo coaliție cu PD.


În cazul trenării negocierilor de formare a noii majorități, Dodon a spus că este gata să desemneze un premier tehnocrat, care să-și adune majoritatea.


Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de votul de neîncredere acordat astăzi de parlamentul moldovean guvernului Sandu din cauza neînțelegerilor din coaliția de guvernământ PSRM-ACUM în privința privind procesul de selectare a noului procuror general.

„Votul (...) transmite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reforme din țară”, se spune într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic. „Coaliția a început o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor cheie luate din iunie, în special în domeniul luptei contra corupției, independenței justiției și investigării fraudei bancare. Nevoia unor asemenea reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului”, se mai spune în declarație, precizându-se că Uniunea Europeană va colabora mai departe cu cei care, indiferent de afilierea politică, sprijină reformele, în particular „combaterea corupției și intereselor ascunse”.

La protestul susținătorilor guvernului Sandu: „Azi s-a făcut o nedreptate poporului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG