Linkuri accesibilitate

Guvernul român caută un mecanism pentru finanțarea directă a proiectelor orașelor înfrățite din România și R.Moldova


Premierul român Ludovic Orban in Parlament, 5 februarie 2020.

Premierul interimar al României, Ludovic Orban a declarat luni, 17 februarie că guvernul se gândește la un mecanism prin care să asigure finanțarea proiectelor convenite între localităţi româneşti înfrăţite cu localităţi din Republica Moldova. „Ştim foarte bine care este situaţia în Republica Moldova. Ne interesează într-o măsură foarte mare să putem să susţinem proiectele comunităţilor locale şi administraţiilor locale din Republica Moldova şi aici chiar ne gândim la un instrument care să ajute localităţile din România, care sunt înfrăţite cu localităţi din Basarabia, să poată să aibă finanţările necesare pentru a finanţa acele proiecte care sunt convenite cu primarii din Basarabia", a declarat premierul român, citat de Agerpres.

De la schimbarea majorității parlamentare la Chișinău și înlocuirea guvernului condus de Maia Sandu, relațiile dintre România și R.Moldova s-au răcit. Președintele Klaus Iohannis, premierul Orban și ministrul de externe Bogdan Aurescu au declarat că sprijinul României va depinde de continuarea reformelor și că se va concentra pe finanțarea proiectelor care susțin direct populația.

În ianuarie, la întâlnirea cu corpul diplomatic, Iohannis declara despre relațiile cu R.Moldova: „Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele.

XS
SM
MD
LG