Linkuri accesibilitate

Guvernul României a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Guvernul României a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea. Conform acestui proiect, cel de-al doilea tur de scrutin se organizează în două situații: dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate și în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar. În al doilea tur va câștiga candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

Conducerea PSD s-a întrunit luni pentru a discuta despre șansele moțiunii de cenzură pe care PSD o va depune după ce guvernul Orban își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Totodată liderii discută și de despre strategia pe care o va avea partidul dacă moțiunea va trece și Guvernul va fi demis.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat că, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban va trece, atunci va propune crearea unui guvern de uniune națională până la alegeri.

”După moțiune, dacă va trece, nici PSD, nici UDMR nu vor propune un prim-ministru. Este varianta unui guvern de uniune națională până în noiembrie, când sunt alegeri la termen”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 17 ianuarie.

Guvernul a decis, pe 16 ianuarie, să își angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG