Linkuri accesibilitate

Guvernul „să anuleze plățile de la bugetul de stat pentru deturnarea miliardului din rezervele BNM” (Ștefan Gligor/Noi.md)


Revista presei matinale.

Adevărul publică precizările făcute de deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu cu privire la criticile pe care le-a adus recent la adresa colegilor săi, într-un interviu cu postul nostru de radio, de altfel, intens mediatizat în ultimele zile. Parlamentarul spune că Blocul ACUM „nu este o vacă sacro-sanctă” pe care nu ai dreptul să o critici. El a subliniat că nu contestă „integritatea Blocului şi va rămâne în Bloc cât timp această integritate va fi menţinută, dar până atunci cere expres, transparenţă în decizii şi respectarea democraţiei interne. De asemenea, Octavian Țîcu a reafirmat că, în opinia sa, continuarea alianței cu PSRM este nocivă pentru viitorul pro-european al R.Moldova.

Revista presei cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

Cotidianul.md notează că generalul Victor Gaiciuc, pe care președintele Igor Dodon l-a numit luni în funcția de consilier în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a stat la baza răspândirii informațiilor calomnioase despre Maia Sandu, inclusiv despre aducerea a 30 de mii de sirieni în R.Moldova. Presa a dezvăluit că Uniunea Ofiţerilor, condusă de Gaiciuc, a fost cea care a comandat, achitat şi distribuit pliantele cu informaţii false despre principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidențialele din 2016.

Portalul Media-azi scrie că, după ce Adunarea Populară (AP) din Găgăuzia a demis majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) al Companiei publice regionale de televiziune și radio, deputații locali au anunțat un nou concurs pentru ocuparea locurilor vacante din Consiliu. Acest consiliu a devenit practic nefuncțional pe 30 iulie, când AP a demis cinci din cei nouă membri ai CS. Anterior, directorul executiv al organizației Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, explica pentru Media-azi.md că prevederile actualei Legi a audiovizualului din Găgăuzia permit deputaților să-i elibereze din funcție pe membrii CS și că acest lucru este privit critic de către organizația pe care o conduce.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com anticipează ședința de vineri, 16 august, a Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Pe ordinea de zi a acesteia se află mai multe proiecte de hotărâri - de la majorări de tarife la energia electrică sau la serviciile de alimentare cu apă, la aprobarea de noi acte normative. Portalul menționează că la Chişinău energia se va scumpi cu 5 bani, iar la Bălţi - cu 22 bani/kWh.

Noi.md îl citează pe activistul civic, avocatul Ștefan Gligor, care consideră că menţinerea veniturilor la bugetul de stat este posibilă şi fără a afecta mediul de afaceri și industria turismului din Moldova. „Guvernul se așteaptă să încaseze un miliard de lei suplimentar la buget, de aceea anulează puținele înlesniri fiscale care au fost adoptate anul trecut. Am o idee mult mai bună cum să găsească miliardul de lei necesar, fără a face rău lucrătorilor, HORECA, turism care abia respiră și, în sfârșit, economiei și bugetului – să anuleze plățile de la bugetul de stat pentru deturnarea miliardului din rezervele BNM, aici fiind vorba despre aproape un miliard de lei pe an”, spune Gligor.

NOKTA scrie că orientarea sexuală, religia, politica și limba română sunt considerate teme tabu printre tinerii din Găgăuzia. La această concluzie au ajuns autorii studiului sociologic „Libertatea de expresie în Găgăuzia: Percepția tinerilor” realizat la comanda asociației „Pligrim-Demo”. Tinerii au fost aleși, în acest caz, ca public țintă deoarece sunt parte activă a societății, precizează portalul.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” anunță că procurorul Viorel Gaina din cadrul procuraturii Anenii Noi a emis o ordonanță de refuz în pornirea urmării penale și clasarea procesului penal pornit în cazul preotului Ghenadie Valuța, care a legat un câine de automobil și l-a târât pe asfalt. Ordonanța de refuz a fost publicată pe pagina de Facebook a preotului Valuța, iar în textul acesteia este menționat că „acțiunile lui Valuța Ghenadie nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”, menționează ZdG.

În Ziarulnational.md Nicolae Negru formulează un șir de întrebări în legătură cu preconizata aniversare pe 24 august, a „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”, la inițiativa președintelui Igor Dodon. „De ce însă acumiștii proeuropeni acceptă să fie complici la falsificarea istoriei în interesul Rusiei? De ce nu îl somează nimeni să înceteze a-și mai bate joc de „demnitate și adevăr”? Doar ni se promitea o guvernare „fără geopolitică”. Sau era vorba doar despre geopolitica pe care nu o agreează Kozak?”, insistă editorialistul. „Dacă e fără geopolitică, să fie fără geopolitică. Dacă „fără geopolitică” înseamnă întoarcerea în timp, reinstalarea sârmei ghimpate pe Prut, după pofta Rusiei, aceasta este inacceptabil. Exprimându-ne în termeni coregrafici, întrebarea noastră sună așa: hora Uniri ne dezbină, dar kozaciokul ne unește?”, conchide Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG