Linkuri accesibilitate

Haga: act final în lungul proces al comandantului sârbilor bosniaci, Ratko Mladic


„Măcelarul din Bosnia”, Ratko Mladic, față în față cu verdictul final
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

„Măcelarul din Bosnia”, Ratko Mladic, față în față cu verdictul final

La Haga este așteptat verdictul la apelul înaintat de fostului comandant al forțelor sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, împotriva condamnării sale pe viață pentru rolul jucat în cele mai grave atrocități comise în Europa de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Procesul în primă instanţă a fost gestionat de Tribunal Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, în timp ce apelul este judecat de Mecanismul rezidual internaţional pentru tribunalele penale (IRMCT).

Verdictul va fi pronunțat pe 8 iunie în cursul unei ședințe de judecată care va fi închisă jurnaliștilor din cauza restricțiilor coronavirusului.

Hotărârea va pune capăt unui îndelungat proces împotriva lui Mladici, supranumit „măcelarul Bosniei”, care și-a contestat condamnarea din 2017 pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul războiului inter-etnic din 1992-95 din Bosniei-Herțegovina.

În vârstă de 77 de ani, Mladic a fost condamnat în 2017 la închisoare pe viaţă pentru crime comise în urmă cu peste 25 de ani, cum ar fi genocidul de la Srebrenica şi asediul asupra Sarajevo-ului.

Atât apărarea, cât şi acuzarea au atacat verdictul în apel. Echipa lui Mladic a cerut achitarea sa, în timp ce procurorii vor un verdict de vinovăţie pentru genocid şi în alte şase localităţi.

Genocidul de la Srebrenica din iulie 1995 este considerat ca fiind cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Forţele sârbe aflate sub comanda directă a lui Mladic au omorât în jur de 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani bosniaci prinşi în enclavă şi au expulzat restul populaţiei.

Ratko Mladic a fost de asemenea condamnat pentru asediul de 44 de luni asupra oraşului Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995, pentru tratamente inumane aplicate prizonierilor din taberele de detenţie şi pentru luarea ca ostatici a unor militari ai ONU.

Mladic s-a ascuns de justiţie în Serbia timp de 16 ani, fiind în cele din urmă arestat în 2011.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG