Linkuri accesibilitate

„Harta” bătăliilor electorale decisive pentru alegerile din R.Moldova (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Nicolae Negru le propune în ziarulnational.md cititorilor o descriere a bătăliilor decisive din viitoarele prezidențiale.

Pe segmentul unionist, scrie el, lupta se va da între Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă. Scopurile lor se aseamănă și, prin urmare, sunt incompatibile. Primul dorește să se afirme ca lider nou și să consolideze poziția PUN-ului apărut nu demult, ultimul arde de nerăbdare să verifice dacă a mai rămas ceva electorat în bazinul PL, după ce corabia liberală a naufragiat în mod rușinos. O clarificare ar fi benefică, crede Negru, pentru mișcarea unionistă.

Pe segmentul proeuropean, concurentul principal al Maiei Sandu va fi Andrei Năstase. În cazul unui eșec, Năstase și-ar pune în joc viitorul partidului său, scrie Negru. El în propune o altă cale liderului platformei DA: să negocieze cu PAS retragerea sa din cursă și colaborarea de mai departe. Un candidat comun PAS-PPDA ar detensiona situația pe segmentul proeuropean, ar avea un efect mobilizator, permițându-i Maiei Sandu să nu consume energie și resurse ca să se apere de „ai săi”, concentârndu-se pe lupta cu „dușmanul” Dodon, mai scrie Negru.

Cât despre segmentul pro-estic, bătălia din primul tur se va da între Dodon și Renato Usatîi, liderul PN, crede el. Dodon va încerca să joace contra lui Usatîi cartea geopolitică, mai scrie autorul, în timp ce succesul lui Usatîi va depinde de faptul dacă va reuși sau nu să impună alte teme decât cea geopolitică, în special corupția, justiția controlată, ineficiența administrativă. “Și, firește, nu trebuie uitată punga („kuliokul”) de la Plahotniuc. Dodon poate fi dezumflat ca o pungă deșartă”, își încheie Negru retrospectiva preelectorală.

Radiochisinau.md îl citează pe deputatul Iurie Reniță, în trecut ambasador moldovean la NATO, apoi la București: “Politica externă a R. Moldova este un eșec total”, crede deputatul. Despre termenul de „politică externă echilibrată”, Reniță afirmă că ar fi o “găselniță rusească, pe care Lavrov i-ar fi aruncat-o lui Dodon, care a prins-o ca pe o gogoașă”. Deputatul mai afirmă că Republica Moldova ar fi în prezent total izolată internațional, iar UE o tratează pe măsura autorităților.

„UE și România și-au schimbat retorica și abordarea și ajută cetățenii, și fac absolut corect. Nu poți să susții un guvern anti-românesc - ar fi o mare eroare”, a mai declarat Iurie Reniță. Alte detalii dezvăluite de deputat: Igor Dodon și Ion Chicu ar fi încercat să monopolizeze terminarea gazoductului Iași-Chișinău, de aceea premierul de la București s-ar fi răzgândit să vină la inaugurarea acestuia.

„Pandemia, motivul pentru care premierul român nu a venit, a fost o chestiune ambalată frumos, dar apreciez gestul premierului de la București”, mai crede Iurie Reniță.

XS
SM
MD
LG