Linkuri accesibilitate

Hong Kong: activiști pro-democrație, condamnați la închisoare


Activiștii pro-democrație Ivan Lam, Joshua Wong and Agnes Chow în drum spre tribunalul unde erau judecați, Hong Kong, 23 noiembrie 2020.

Activiștii pro-democrație din Hong Kong, Joshua Wong, Agnes Chow și Ivan Lam au fost condamnați la închisoare astăzi sub acuzații legate de participarea la protestele masive antiguvernamentale neautorizate de anul trecut.

Wong a pledat vinovat de organizarea și participarea la protest în iunie anul trecut și a fost condamnat la 13 luni și jumătate de închisoare. Chow, care de asemenea și-a recunoscut vinovăția, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare, iar Lam a fost condamnat la șapte luni după ce a pledat vinovat de incitare la proteste.

Mii de oameni au înconjurat sediul poliției în timpul demonstrației din 21 iunie 2019 împotriva proiectului de lege privind extrădarea în China, proiect retras acum. În iunie, China comunista a impus Hong Kong-ului - semi-autonom - o lege cuprinzătoare de securitate națională împotriva oricărei dizidențe.

Cei trei tineri, care au fost acum condamnați, au fost unii dintre cei mai vizibili critici ai guvernării Beijingului. Agnes Chow, în vârstă de 23 de ani, este condamnată la închisoare pentru prima dată. Wong, în vârstă de 24 de ani, și Lam, în vârstă de 26 de ani, fuseseră anterior închiși pentru acuzații legate de activismul lor pro-democrație.

China a intensificat represiunea împotriva opoziției și libertăților extinse garantate de Hong Kong după ce fosta colonie britanică a revenit la stăpânirea chineză în 1997. Luni de zile, zeci de mii de oameni au protestat în Hong Kong împotriva eforturilor Chinei comuniste de a le limita drepturile și libertățile democratice. Autoritățile au intervenit în forță împotriva manifestanților. Regimul de la Beijing a acuzat Statele Unite și alte țări occidentale că ar fi instigat protestele și susține că modul de a rezolva criza politică din Hong Kong este „o afacere internă a Chinei”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG