Linkuri accesibilitate

HRW cere Azerbaidjanului să facă o anchetă asupra violențelor poliției împotriva unui protest pașnic


Human Rights Watch (HRW) cere Azerbaidjanului să facă o anchetă „promptă, imparțială și amănunțită” asupra dispersării violente a unui protest pașnic de către poliția din Baku la începutul acestei săptămâni și violențele „oribile” comise împotriva unui politician din opoziție și critic al regimului în timpul detenției sale.

Autoritățile azere au demonstrat încă o dată dispreț nespus față de dreptul oamenilor de a organiza proteste pașnice și au folosit violența pentru a înlătura disidența”, a declarat Giorgi Gogia, director asociat pentru Europa și Asia Centrală la Human Right Watch într-o declarație de ieri, la două zile după ce poliția a reținut zeci de manifestanți adunați în centrul capitalei Baku și care protestau împotriva guvernului .

Tofiq Yagublu
Tofiq Yagublu

Într-un tweet din 2 decembrie, Ambasada americană la Baku și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la violența împotriva protestatarilor și a spus că sprijină „adunarea pașnică și libertatea de exprimare, așa cum sunt consacrate în constituția Azerbaidjanului”. Printre cei reținuți în timpul mitingului din 1 decembrie s-a numărat și un membru de frunte al partidului de opoziție Musavat, Tofiq Yaqublu, care a suferit mai multe răni în timp ce se afla în custodia poliției. Yagublu, în vârstă de 60 de ani, a spus că poliția l-a bătut sever și i-a cerut să spună în fața camerei de filmat că nu va mai critica conducerea Azerbaidjanului.

Maltratarea îngrozitoare a lui Yagublu a fost un atac atât asupra unui individ, cât și asupra dreptului la întrunire pașnică”, a spus Gogia, adăugând: „Având în vedere bilanțul slab al Azerbaidjanului în investigarea abuzurilor poliției, autoritățile trebuie să asigure acum o investigație eficientă, imparțială și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili. .”

Guvernul azer a fost acuzat pe scară largă de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de tortură și detenție arbitrară. Participanții la mitingul din 1 decembrie au cerut eliberarea unui activist din opoziție, în greva foamei, Saleh Rustamli, care ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru ceea ce HRW a numit acuzații „false” de spălare de bani.

XS
SM
MD
LG