Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Prioritatea PSRM este să demonstreze Moscovei că nu poate fi înlocuit cu un alt partener


Imagini de la o demonstrație a susținătorilor PSRM, 2019.
Imagini de la o demonstrație a susținătorilor PSRM, 2019.

Un punct de vedere al analistului politic și directorul executiv ADEPT Igor Boțan despre viitorul PSRM și relația formațiunii cu Moscova, după înfrângerea lui Igor Dodon la prezidențialele din 15 noiembrie.

Igor Boțan: Prioritatea PSRM este să demonstreze Moscovei că nu poate fi înlocuită cu un alt partener
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:08 0:00
Link direct

Europa Liberă: Săptămâna trecută a developat Linia Maginot a socialiștilor undeva între Bogdan Țîrdea și Corneliu Furculiță. Ce părere aveți despre viitoarele laitmotive ale socialiștilor?

Igor Boțan: „Partidul Socialiștilor a anunțat că la sfârșitul lunii decembrie vor convoca un congres în cadrul căruia va fi ales liderul formațiunii și va fi votat noul program politic al formațiunii.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că bilanțul alegerilor rămâne la discreția conducerii partidului sau și la congres se va face o analiză, sau ei nu consideră că au greșit?

În Partidul Socialiștilor, cel mai probabil, lipsește democrația internă...

Igor Boțan: „Aceasta înseamnă că în Partidul Socialiștilor, cel mai probabil, lipsește democrația internă, pentru că Consiliul republican și-a asumat cu de la sine putere să indice membrilor formațiunii cine ar trebui să fie în continuare președinte al partidului, fără să le lase membrilor posibilitatea să înainteze candidați de alternativă.”

Europa Liberă: Dar greșelile din campanie s-au analizat? S-a trecut, cumva, lejer peste ele.

Igor Boțan: „Peste greșelile din campanie au trecut ușor propagandiștii formațiunii care au dat toată vina pe contracandidați, care, chipurile, au folosit metode neortodoxe, deși Curtea a stabilit că anume Partidul Socialiștilor a defăimat principalul contracandidat, că guvernele străine au susținut contracandidatul dlui Dodon și că organizațiile nonguvernamentale din Republica Moldova, presa care nu este afiliată Partidului Socialiștilor s-ar face vinovați de pierderea alegerilor. Deci, trebuie să înțelegem că în cadrul formațiunii nu va exista niciun fel de analiză a cauzelor înfrângerii dlui Dodon.”

Europa Liberă: Cel puțin, nu i se va atribui președintelui în exercițiu?

Igor Boțan: „Acest lucru deja îl vedem, îl citim printre rânduri în luările de poziție ale membrilor fracțiunii și le putem găsi pe site-ul oficial al formațiunii. Deci, cei care actualmente sunt la conducerea formațiunii, într-un fel sau altul, subliniază că Igor Dodon trebuie să preia conducerea formațiunii.”

Europa Liberă: Săptămâna trecută, Dan Perciun a reproșat socialiștilor că nu sunt suficient de socialiști. Și în timpul campaniei s-au auzit asemenea reproșuri că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu este tocmai socialist și, cu atât mai mult, nu este succesorul de drept al Partidului Comuniștilor. Dvs. cum credeți, este întemeiată această critică?

Igor Boțan: „E mai mult decât întemeiată. Noi acest lucru l-am observat încă din 2014, atunci când dl Dodon a devenit un fel de protejat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Ne amintim cu toții de acel billboard care a influențat rezultatele alegerilor parlamentare din 2014, după care autoritățile din Republica Moldova s-au văzut nevoite să modifice Codul electoral. Ca să răspund direct la întrebarea Dvs., trebuie să spun că Partidul Socialiștilor a lăsat la o parte orice idee socialistă, pentru că a decis să facă un fel de contract, o alianță cu Partidul Edinaia Rossia al lui Vladimir Putin, care este un partid conservator, iar la baza conservatorismului socialiștilor din Republica Moldova se află capitalismul de stat așa cum este el în Federația Rusă, Biserica Ortodoxă aflată în jurisdicția Patriarhiei Moscovei și toate lucrurile pe care le vedem în Federația Rusă și care sunt actualmente contestate tot mai mult chiar în Federația Rusă, pentru că, după 20 de ani de guvernare de către Vladimir Putin, vedem că Rusia a ajuns într-o situație extrem de dificilă.”

Europa Liberă: În săptămânile care au trecut după turul doi al scrutinului prezidențial, s-au văzut deja care sunt așii din mâneca viitorului președinte al Partidului Socialiștilor? Pe ce va pedala, în special, grupul parlamentar care are formal un lider în persoana lui Corneliu Furculiță, dar dau tonul sau până acum au dat tonul Bogdan Țîrdea și vicepreședintele parlamentului Vlad Batrâncea, care insistă pe prietenia cu Federația Rusă ca o linie de forță în viitoarea bătălie pentru legislativ, nu?

Igor Boțan: „Da, absolut! Dar lucrurile sunt cât se poate de clare. Dl Dodon a decepționat de o manieră greu de exprimat establishmentul de la Moscova și acum prioritatea Partidului Socialiștilor este să demonstreze Moscovei că este formațiunea care nu poate fi înlocuită cu un alt partener, hai să spunem așa, în Republica Moldova. De aceea din mânecă au fost scoși așii, așa cum ați menționat și Dvs., legea limbilor, limba rusă să devină a doua limbă de stat și cea de-a doua lege: revenirea propagandei ruse în Republica Moldova. Iată acestea sunt prioritățile pe care le are Partidul Socialiștilor pentru ca cercurile de la Kremlin să nu-l scape din brațe pe Igor Dodon.”

Europa Liberă: Adică, bunăstarea sau pensia minimă, sau nivelul minim de viață decentă nu mai sunt priorități?

Igor Boțan: „Păi, ele ar fi priorități, dar de unde surse? Am văzut că dl Chicu spune că nu mai există nicio șansă ca acele 200 de milioane de euro sau dolari din Rusia să ajungă în Republica Moldova. Singura sursă de salvare a Republicii Moldova din situația critică este Uniunea Europeană, alți parteneri de dezvoltare, numai nu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Și atunci, Chicu împreună cu Dodon au zis să pună în brațele Maiei Sandu aceste probleme, eventual, invitând-o la o nouă alianță, care să blagoslovească un nou guvern?

Igor Boțan: „Exact! Este o manevră care se citește atât de ușor, dna Maia Sandu, după dezastrul pe care îl avem în Republica Moldova sau l-am avut în ultimul an, să-și asume toată responsabilitatea pentru situația social-economică, iar Partidul Socialiștilor să pedaleze problema limbii, problema propagandei rusești pentru a-l salva pe dl Dodon în fața cercurilor de la Kremlin, să fie acceptat Dodon ca lider al Partidului Socialiștilor și ca potențial partener pentru Edinaia Rossia, așa cum prevede acordul semnat în iunie 2017.”

Europa Liberă: Dacă au de gând să se retragă în coliba de la Razliv, simbolic vorbind, de ce atunci acest spectacol cu Curtea Supremă de Justiție unde a mers Igor Dodon cu jalba în proțap?

Igor Boțan: „Noi înțelegem foarte bine ce s-a întâmplat în această campanie electorală, cine a fost inițiatorul campaniei agresive, cine a inițiat un șir de defăimări la adresa oponenților politici și cine și-a finanțat incorect campania electorală, dacă ne amintim de istoria cu Tipografia „Universul” și atunci...”

Europa Liberă: Vă referiți cumva la consilierii din Rusia?

Igor Boțan: „Evident că acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, numai că nimic nu a ajutat și acum pentru a drege busuiocul, iată, Partidul Socialiștilor ia primul prăjina pentru a justifica această înfrângere și, așa cum spuneam, pentru a-l menține pe Igor Dodon în cărțile cercurilor de la Kremlin, care au interese aici, în Republica Moldova, și am văzut cum se exprimă aceste interese.”

Europa Liberă: Judecătorii au fost prudenți. De ce oare?

Igor Boțan: „Pentru că judecătorii cred că citesc printre rânduri, înțeleg că principala figură actualmente care numește judecătorii și care poate avea o influență foarte puternică asupra Consiliului Superior al Magistraturii este noul șef al statului și, probabil, manifestă nu atât prudență, cât bun-simț.

Au înțeles perfect cine au fost inițiatorii dezbinării și învrăjbirii societății...

Au urmărit cum s-a desfășurat campania electorală, au înțeles perfect cine au fost inițiatorii dezbinării și învrăjbirii societății, ce ar putea spune în așa situație, mai cu seamă că s-a schimbat figura centrală din viața politică din Republica Moldova?”

Europa Liberă: Dacă v-aș întreba, când o să vă fie clar Dvs. dacă se desfășoară alegeri anticipate, dacă pleacă Guvernul Chicu, ce indicii veți căuta?

Igor Boțan: „Principalul indicator este coalizarea informală din parlament, dacă această coalizare informală va aluneca spre formalizare, atunci înțelegem că lucrurile încă vor mai rămâne în albia actuală.”

Europa Liberă: Vă referiți la „Pentru Moldova”?...

Igor Boțan: „Da, la „Pentru Moldova”, pentru că e foarte clar și cred că dlui Dodon nu-i prea convine aceste lucru, urmărește să devină figură cât de cât importantă prin preluarea conducerii Partidului Socialiștilor, după care trebuie să-și formalizeze cumva prezența în viața politică, în instituțiile ei democratice.”

Europa Liberă: Ca să înțeleg afirmația, nu-i convine să fie partener cu Șor, alias Sergiu Sârbu sau nu-i convine, în general, să aibă cârje politice?

Igor Boțan: „Dlui Dodon multe nu-i convin, la fel cum nu-i convenea și camufla relația pe care o avea cu dl Vlad Plahotniuc, lucru care acum un an și jumătate a devenit vizibil pentru toată lumea.

Am văzut cât de strânse erau aceste relații, putem presupune că relațiile dlui Dodon cu dl Șor au fost nu mai puțin interesante și intense...

Ne amintim de declarațiile dlui Șor, de semnalele publice pe care i le transmitea dlui Dodon. Deci, dl Șor și fracțiunea domniei sale sunt foarte toxice pentru cariera politică de viitor a dlui Dodon, dar deocamdată este singura scăpare a dlui Dodon și a socialiștilor să accepte această alianță informală, după ale cărei evoluții vom putea judeca la ce ne putem aștepta.”

Europa Liberă: Când credeți că veți putea răspunde la întrebarea: vom avea alt guvern, vom avea anticipate?

Igor Boțan: „Primele luni de iarnă vor arăta cum supraviețuiește țara noastră sub guvernarea minoritară, chipurile, a socialiștilor, după care lucrurile se vor limpezi, va deveni foarte clar că situația nu mai poate fi tolerată.”

Europa Liberă: Deci, anul 2021 îl vom întâlni în starea asta de suspans?

Igor Boțan: „Corect, așa este, iar primul semnal clar că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile cred că îl vom avea în luna februarie când, probabil, vor începe pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate. Până atunci, așa cum ați observat și Dvs., dl Dodon vrea să aibă prilejul să promulge aceste legi pe care le promovează colegii lui referitoare la limba rusă și propaganda rusă, astfel încât odată adoptate aceste legi să poată veni în fața alegătorilor pentru a le cere votul.”

Europa Liberă: Ce le dă, în schimb, formațiunii Șor și aliaților, sateliților? Doar nu mai este la putere, ce le poate promite? Marina Tauber a avut imprudența să spună că, iată, se cristalizează o nouă guvernare, o nouă putere. Or, lucrul acesta s-a dovedit a fi fantezist.

Igor Boțan: „Și Marina Tauber, și dl Dodon înțeleg că vremea lor a trecut. Ceea ce îi interesează este să se înșurubeze cumva în actuala legislatură în parlament, dar această înșurubare nu le dă perspective de viitor, pentru că toată lumea va înțelege că Partidul Socialiștilor întotdeauna a fost un aliat al Partidului „Șor” sau viceversa, iar asta strâmtorează câmpul de manevră și retorica politică utilizată în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG