Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Toate aceste găselnițe vin din Federația Rusă”


De 9 mai, la Chișinău
De 9 mai, la Chișinău

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Europa Liberă: Ce umplutură ideologică a fost în ziua de 9 mai, după ce partidul de guvernământ a încercat cumva să mixeze Ziua Europei cu Ziua Victoriei?

Igor Boțan: „Modul în care s-au manifestat formațiunile politice a fost unul tradițional. Practic, nu a existat nimic nou. Acest lucru arată că în societatea noastră de mai mulți ani se repetă aceleași scenarii.”

Europa Liberă: Dar panglica a fost mai lungă? Asta au remarcat unii fani ai lui Dodon, că a fost tocmai de 70 de metri, fără să precizeze că, de fapt, e cumpărată din China.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Este adevărat! Și acest lucru cred că este un răspuns la mișcările unioniste care de Ziua Unirii, pe 27 martie, de asemenea au mărșăluit cu o panglică de o lungime impresionantă. E un fel de întrecere, dar acest lucru scoate în evidență liniile de divizare din societatea noastră. Pe de o parte, avem forțele politice de stânga sau centru-stânga, care sunt reprezentate în Parlament, care au încercat să dea o semnificație specială zilei de 9 mai ca Ziua Victoriei; avem Partidul Democrat de centru-stânga, care pretinde că, așa cum ați menționat și Dvs., face un fel de mixtură dintre Victoriei și Ziua Europei și avem partidele de centru-dreapta, care se gândesc, în primul rând, la Ziua Europei și la consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.”

Europa Liberă: Blocul ACUM, de exemplu, a fost forțat și el să vină la reprezentații să depună flori. Au încercat în felul acesta să împace și capra, și varza. Democrații, cu atât mai mult, s-au mutat cu festivitățile în fața catedralei, cedând ca și cum Piața Marii Adunări Naționale. Până la urmă s-a reușit o atenuare a caracterului imperialist al zilei de 9 mai, așa cum îl serbează fastuos Kremlinul?

Igor Boțan: „Într-o anumită măsură cred că s-a reușit și trebuie să punem în evidență discursul dlui Igor Dodon, ținut la recepția oferită de reprezentanța Uniunii Europene. Dl Dodon a încercat să fie foarte, foarte echilibrat, spunând că Europa, Ziua Europei și prosperitatea Europei se datorează Zilei Victoriei, deci cumva a încercat să împace cele două tabere, dar...”

Europa Liberă: Dar tot pe placul lui Putin, adicătelea: „Nu uitați cui îi datorați ziua de azi”?

Igor Boțan: „Sigur! Acest lucru trebuie să-l menționăm. După venirea lui Vladimir Putin la guvernare în Federația Rusă au existat câteva etape. Am putea spune, trei etape. Până la discursul de la München, a doua etapă a fost până la anexarea Crimeei și după anexarea Crimeei avem o cu totul altă Rusie, cu alte mesaje. Și aici trebuie să recunoaștem că Partidul Socialiștilor, partidele de stânga, pur și simplu, împrumută de la Federația Rusă modul de a se manifesta...”

Europa Liberă: De fapt, exploatează un sentiment persistent în societate. Multă lume a subliniat faptul că cei care se prezintă la memorial cu flori sau cu portretele pentru „Bessmertnîi polk” („Regimentul nemuritor”) vin din proprie inițiativă, nu vin pentru că-i cheamă partidul, pentru că le-ar plăti ca la alegeri etc., etc.

Igor Boțan: „Da, dar oricum toate aceste găselnițe vin din Federația Rusă, așa cum a fost panglica Sfântului Gheorghe, apoi fotografiile cu imaginile membrilor familiilor lor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Oricum, toate aceste manifestații sunt de împrumut și pentru socialiști ziua de 9 mai ca de obicei culminează cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale la care sunt invitate vedete din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Ce elemente găsiți Dvs., că v-ați referit la discursul lui Igor Dodon, dar alte elemente care arată că autoritățile Republicii Moldova, stat independent, care, în mod normal ar trebui să întoarcă pagina de istorie, să nu-i mai spună Marele Război pentru Apărarea Patriei, ce astfel încât să coloreze altfel, să pună altă umplutură în ziua de 9 mai?

Igor Boțan: „Eu cred că totuși autoritățile au reușit, și nu este vorba doar despre actualele autorități democrate, au reușit cel puțin în ultimii zece ani să atenueze această divizare bruscă, dramatică a societății noastre și narativul este unul foarte simplu și pe înțelesul tuturor: a fost un război devastator, au existat sigur învingători, dar învingători au fost patru aliați în cel de-al Doilea Război Mondial, dar contează ce s-a întâmplat după victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Și acest lucru trebuie luat în considerare și de asemenea trebuie invocat cu ocazia acestei sărbători – divizarea Europei. Este vorba despre modul în care a avut loc acea divizare, despre regimurile care au fost instaurate, despre 1953 la Berlin, 1956 în Ungaria, 1968 în Cehoslovacia, 1981 în Polonia, căderea regimului comunist și este foarte important că după perestroika din Uniunea Sovietică am avut mesaje care au venit de la liderii Uniunii Sovietice, și anume: „O Europă Unită de la Vladivostok până la Casablanca”. Această lozincă a fost valabilă și pentru Federația Rusă pentru o anumită perioadă. Ne amintim că încă în 2011, înainte de a participa la alegerile prezidențiale, Vladimir Putin invoca o Europă Unită de la Vladivostok la Lisabona și un spațiu de liber schimb în această Europă Unită. Lucrurile s-au schimbat și aici...”

Europa Liberă: S-au schimbat după războiul din Georgia, după Crimeea, sancțiunile etc.

Igor Boțan: „Da!”

Europa Liberă: Acum după ce Europa, practic, i-a întors spatele lui Putin, fanii lui învinovățesc Europa de toate relele care i se întâmplă Republicii Moldova. Ați văzut și Dvs., probabil, pe rețelele de socializare comentarii de genul: „Ați vrut europenizare? Poftim!”. Băștinași din Republica Moldova aciuați în Rusia scriu, de exemplu, că satele pustiite, migrația, corupția sunt efectul apropierii de Europa. Cum le-ați răspunde acestor cârcotași?

Igor Boțan: „Eu cred că este o abordare absolut greșită. Problemele cu care se confruntă Republica Moldova sunt probleme endemice, rădăcinile lor sunt aici, în Republica Moldova, în clasa politică, dar nu trebuie să uităm că clasa politică este o expresie a noastră, a cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar acești cetățeni spun că mai bine ar fi rămas în Uniunea Sovietică și toate astea nu s-ar fi întâmplat, mai ales furăciunile de proporții.

Igor Boțan: „Dar cei care spun acest lucru uită că nu Republica Moldova a inițiat perestroika, nu Republica Moldova a participat la Беловежская пуща (la 8 decembrie 1991 aici au fost semnate acordurile privind eliminarea URSS și crearea CSI) și nu liderii din Republica Moldova sau Republica Socialistă Moldovenească au fost implicați în conflictul dintre Gorbaciov și Elțin.”

Europa Liberă: Cum vi se pare inițiativa Comisiei Europene de a desfășura deja de mai mulți ani „Orășelul european”, unde la fel oamenii vin nesiliți de nimeni să vadă modul european de a sărbători?

Igor Boțan: „Eu cred că această inițiativă este binevenită. Ea a avut inițial o altă încărcătură, de asemenea, simbolică. Cred că ideea inițială i-a aparținut lui Dorin Chirtoacă, după ce devenise primar. Această idee s-a încetățenit și eu cred că efectul acestei idei este unul pozitiv pentru Republica Moldova. Așa cum ați menționat și Dvs., oamenii nesiliți de nimeni vin să se informeze și oamenii înțeleg cred că foarte bine ce se întâmplă în spațiul nostru și încotro trebuie să se miște Republica Moldova.”

Europa Liberă: Partea gastronomică nu vă deranjează, că și la democrați s-au dat castraveți murați cu hrișcă, și în „Orășelul european” s-au făcut frigărui și bucate? E adevărat nu la toate pavilioanele, dar ademenirea oamenilor cu alimente nu vi se pare oarecum jenantă?

Igor Boțan: „Nu, nu mi se pare jenantă, mai cu seamă că în cazul democraților chiar sloganul pe care l-au atașat pe scenă suna în felul următor: „Pace și prosperitate!”, iar prosperitatea fără, hai să spunem așa, nuanțe gastronomice, parcă în spațiul nostru mioritic nu se prinde.”

Europa Liberă: În schimb, cireașa de pe tort a fost concertul cu National Youth Orchestra și cu La La Play Voices...

Igor Boțan: „Absolut! Și acest lucru trebuie menționat. Republica Moldova are talente și când există astfel de oportunități cred că este important ca talentele pe care le avem în Republica Moldova să iasă în prim-plan și oamenii să poată să se bucure de faptul că Moldova, așa cum este ea, totuși produce talente.”

Europa Liberă: Eu m-am aflat în mijlocul publicului la acest concert și trebuie să recunosc, nu foarte multe voci erau, dar remarcaseră că,iată punctul de convergență, nu tancurile expuse în fața Guvernului, nu spiritul războinic «можем повторить» (putem repeta), ci concerte de împăcare, cu diversitate culturală, muzicală, trecere în revistă a celor mai mari compozitori din lumea întreagă, astfel încât și Chișinăul să se conecteze la aceste valori.

Igor Boțan: „Așa este, dar trebuie să fim realiști. Există inerția despre care am vorbit și cred că această inerție se va manifesta încă mult timp. Pentru concetățenii noștri care au viziuni euroasiatice victoria în cel de-al Doilea Război Mondial este o amintire pentru Europa că bunăstarea ei și prosperitatea se datorează, chipurile, acestei victorii. Pe de altă parte, cei din Europa și cei de aici, din Republica Moldova, cu viziuni proeuropene spun: „Da, dar să nu uităm de consecințe”, iar consecințele celui de-al Doilea Război Mondial, ale victoriei au fost pe alocuri dramatice, dar iată că s-a reușit ca Europa să se unească, să-și rezolve problemele și să construiască o societate sau un amalgam de societăți prospere care au un vector de dezvoltare la care vrem să ne conectăm și noi, cei din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când această încrâncenare va fi depășită de 9 mai și nu doar, mai există și în august, mai există și în alte sărbători când se confruntă diferite segmente ale societății? Și știu că îmi veți spune: „Atunci când nu va fi încrâncenare în vârful politic”. Așa e?

Igor Boțan: „Nu chiar așa. Eu cred că e o problemă a generațiilor și de aceea trebuie să avem răbdare, iar forțele politice din Republica Moldova, odată ce au acest Acord de Asociere, au un plan strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova și trebuie să-l urmeze, iar cu timpul eu cred că toate aceste lucruri vor trece pe planul doi. Oamenii își vor aminti de cel de-al Doilea Război Mondial ca de o conflagrație, oamenii își vor aminti că, de fapt, fascismul a fost o reacție la comunism, oamenii își vor aminti...”

Europa Liberă: ...adică atunci când se va depărta ca și Primul Război Mondial?

Igor Boțan: „Probabil da, dar noi nu trebuie să uităm că Războiul Întâi Mondial a fost un preludiu pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Cu timpul, oamenii înțeleg mai profund această problemă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG