Linkuri accesibilitate

Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții (STOP FALS)


Revista presei de la Chișinău.

  • ANTICORUPȚIE anunță că Curtea de Apel Chișinău a menținut miercuri sentința de achitare a fostului vicecomisar al poliției din Chișinău, Iacob Gumeniță, surprins în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în timp ce lovea cu piciorul un tânăr în Piața Marii Adunări Naționale. Decizia a fost luată la 11 ani de la eveniment, accentuează portalul, amintind că dosarul Gumeniță a fost examinat în instanța de apel timp de trei ani și jumătate. Magistrații au acuzat martorii, dar și partea vătămată de tergiversare, pentru că nu ar fi dat curs citațiilor. La ședințele de judecată s-a prezentat de mai multe ori mama lui Damian Hâncu, tânărul lovit cu piciorul de Gumeniță. Parascovia Hâncu i-a acuzat, la rândul său, pe magistrați, dar și pe avocații lui Gumeniță că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului. Femeia a mai comunicat jurnaliștilor că fiul ei s-a stabilit cu traiul în Franța, este dezamăgit de situația din Republica Moldova și nu mai dorește să revină în țară.
  • „Socialiștii din Comisia juridică se opun numirii Vioricăi Puică la funcția de judecătoare la CSJ”, titrează COTIDIANUL cu referire la un comentariu pe Facebook al deputatului PAS Sergiu Litvinenco. „Este una dintre cele mai oneste și competente judecătoare din această țară. Este clar de ce votează împotrivă – socialiștii au nevoie de oameni docili și cu probleme serioase. Pentru că aceste persoane execută nestingherit ordinele ilegale venite de la Dodon și alții ca el. Persoanele integre sunt incompatibile cu ce vrea Dodon să construiască în această țară”, a scris Litvinenco, citat de portal. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la 9 iulie, să o propună pe Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, ea fiind singura aleasă din cei șase candidați, mai precizează portalul.
  • DESCHIDE.MD transmite că afaceristul Veaceslav Platon, eliberat recent din închisoare, a provocat un accident, după ce a încălcat regulamentul circulației rutiere. Accidentul s-a produs pe bulevardul Ștefan cel Mare, „chiar sub nasul” – cum scrie portalul - Centrului Național Anticorupție. Controversatul om de afaceri ar fi încercat să treacă peste linia dublă continuă, acroșând cu Mercedesul său de teren un alt automobil, care se deplasa regulamentar. Nu este pentru prima dată când Veaceslav Platon demonstrează că nu dă doi bani pe Regulamentul Circulației Rutiere, anterior fiind surprins cum și-a parcat cu tupeu mașina de teren în mijlocul trotuarului în fața la un restaurant de pe strada Alexandr Pușkin din centrul Capitalei, menționează portalul.
  • Agenția IPN reține declarația președintelui Igor Dodon, care afirmă că, dacă va decide să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă, atunci o va face „din partea poporului”, dar susținut de partidele care vor anunța că sunt gata să îl susțină. „Președintele țării nu poate fi membru de partid. /.../ Dacă mergi din partea partidului, acesta fapt va oferi oponenților motivul să se adreseze la Curtea Constituțională”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.
  • Publicația moscovită KOMMERSANT scrie că Oleg Kuzmin, fostul director al consiliului de directori ai băncii rusești „Evropeiski Express” (Expresul European – n.red.) și-ar fi recunoscut integral vina în dosarul spălării de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul sistemului bancar moldovenesc și ar fi semnat o înțelegere cu acuzarea. Acesta va compărea în fața magistraților în calitate de participant activ al unei grupări criminale formată din zeci de alte organizații de creditare care ar fi spălat miliarde de ruble prin intermediul așa-zisei „scheme moldovenești”. Potrivit anchetatorilor de la Moscova, Kuzmin s-ar fi aflat în relații foarte apropiate cu alți figuranți ai dosarului, inclusiv cu fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc și cu omul de afaceri Veaceslav Platon, dar și cu unul din foștii acționari ai Victoriabank, Aleksandr Korkin, reținut anterior la Moscova, menționează publicația rusă.
  • STOP FALS dezvăluie că Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții. Astfel, Dodon a declarat în emisiunea sa „Președintele răspunde”, difuzată pe Facebook la 12 iunie curent, că el a venit cu inițiativa ca produsele autohtone să ocupe cel puțin jumătate din rafturile magazinelor. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon se referă la acest subiect, însă nici el, nici președinția nu sunt autorii niciunui proiect de lege în acest sens. În Parlament au fost înregistrate trei astfel de inițiative legislative (niciuna de la Președinție), dintre care una chiar a fost votată în prima lectură acum doi ani, dar lucrurile s-au oprit aici, amintesc jurnaliștii de la Stop Fals.
  • ZIARUL NAȚIONAL (ziarulnational.md, 200715) citează declarația liderului „Pro Moldova”, Andrian Candu, potrivit căruia președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, ar dori să scape de Pavel Filip și deja ar fi început să caute „un alt salvator” pentru formațiunea sa. „Diacov a fost cu agrarienii, pe urmă pe lângă Lucinschi, l-a găsit salvator pe Marian Lupu, ulterior pe Vlad Plahotniuc... El are talentul de a găsi înlocuitori”, a precizat Candu.

XS
SM
MD
LG