Linkuri accesibilitate

Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, nou dosar penal de fraudă (G4Media)


Noutăți în presa din România.

Publicația Capital dă astăzi detalii despre cum și-a lansat la Chișinău campania electorală Alianța pentru Unirea Românilor înregistrată în Republica Moldova.

Presa din România: Unioniștii și campania electorală din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Este citat liderul Vlad Bilețchi, care a promis că partidul nu se va alia cu formațiunile conduse de Igor Dodon, Ilan Şor sau Renato Usatîi. Dorin Chirtoacă, candidat pe listele AUR din partea Partidului Liberal, a insistat pe elementele pro-România din programul AUR și a enumerat avantajele pe care moldovenii le-ar putea avea de pe urma unirii cu România : „posibilitatea de a munci în Europa, şi alocaţii mai mari din partea statului. România oferă alocaţii în valoare totală de 12 mii de euro unui copil, de la vârsta de un şi până la 18 ani. Unirea cu România înseamnă şi salarii, pensii, burse mai mari, bugete mai mari pentru dezvoltarea satelor”. „Doar cu ajutorul României vom putea ajunge în NATO şi în UE”, a mai spus Chirtoacă. Valeriu Munteanu, tot candidat pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor, a precizat că „Republica Moldova va putea fi membră a UE, dacă va fi şi membră a NATO”.

Evenimentul zilei preia știrea despre nemulțumirile Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova față de deschiderea a 44 de secții de votare pe teritoriul controlat de Tiraspol. Decizia ar „amenința securitatea națională”. Articolul discută și cum se încearcă blocarea voturilor celor din diaspora, cei care asigură supraviețuirea „scheletului bugetar al Republicii Moldova” prin banii trimiși acasă (oficial, peste 600 de milioane de dolari în primele patru luni ale acestui an, neoficial – 2,4 miliarde). Intenția de a nu crește numărul secțiilor de votare ar putea avea drept urmare din nou „mobilizarea exemplară de la prezidențiale” și astfel „să asigure o guvernare euro-unionistă, care, cu puțin noroc, ar putea să-i lase sub prag pe Usatîi sau Șor”. În Evenimentul zilei este citat și Vlad Bilețchi, cu declarația că AUR este un partid „pan-românesc, cu viziuni pro-europene, care a trecut Prutul pentru a consolida mișcarea unionistă din Republica Moldova și a le oferi alegătorilor șansa unei vieți mai bune împreună cu România”.

Fostul președinte Igor Dodon și oligarhul Vlad Plahotniuc fac obiectul unui nou dosar penal de fraudă cu energie electrică în valoare de aproape 15 milioane de dolari, scrie G4Media. E vorba de fapt de redeschiderea unei cercetări mai vechi, după ce ieri procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului și au redeschis dosarul, în care au apărut noi proble.

Aflăm din Adevărul că s-a lansat în campanie și partidul condus de fostul premier Ion Chicu, cu sloganul „ţara e în dificultate, dar împreună putem depăşi orice dificultate”. Liderul susține în acest moment că „nu este alternativă de a păstra statul decât de a-l integra în spaţiul european”.

Evident, se scrie și despre oferta de împrumut a Rusiei,, făcută la o zi după aprobarea unor granturi de 600 de milioane de euro Republicii Moldova din partea Uniunii Europene. Analistul politic și fost viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, a explicat pentru Veridica.ro că „astfel de promisiuni de împrumuturi fac parte din peisajul politic de campanie și că ambele părți folosesc o astfel de retorică”.

XS
SM
MD
LG