Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Totul depinde de poziția a doi actori politici importanți – de PSRM, socialiști-Dodon și de Maia Sandu-PAS”


Igor Dodon: Intenționez să mai fac o vizită la Moscova, inclusiv pentru a testa vaccinul anti-COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:05:16 0:00

Igor Dodon: Intenționez să mai fac o vizită la Moscova, inclusiv pentru a testa vaccinul anti-COVID

Igor Dodon continuă să spună că nu a decis dacă va candida la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Șeful statului a declarat că o decizie finală se va lua săptămâna viitoare, dar că staff-ul electoral al PSRM lucrează de mai mult timp. Igor Dodon insistă în continuare pe un scrutin parlamentar anticipat imediat după alegeri și crede că primul decret al viitorului președinte trebuie să fie dizolvarea legislativului actual și noi alegeri, pentru că actualul parlament și-a pierdut din legitimitate odată cu traseismul deputaților.

Igor Dodon: „Totul depinde de poziția a doi actori politici importanți – de PSRM, socialiști-Dodon și de Maia Sandu-PAS”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:48:25 0:00
Link direct

Europa Liberă: Parcă a început febra pentru alegerile prezidențiale, nu cunoaștem încă ce decizie ia Igor Dodon. Ați anunțat că în toamnă veți spune dacă mergeți sau nu în această cursă prezidențială.

Igor Dodon: „Dar ce această febră s-a oprit vreodată? Eu cred că această luptă politică a devenit deja o agendă zilnică în Republica Moldova și foarte des vedem declarații ale politicienilor că să lupte cu cutare sau cutare, se poziționează împotriva cuiva, mai puțin vedem din partea politicienilor, mai ales din opoziție, să lupte pentru ceva, nu împotriva cuiva, dar pentru ceva – pentru salarii, pentru pensii. De luptat împotrivă, suntem noi tare buni; noi, moldovenii, sunt tare deștepți să spunem: „hai să dăm jos”, „hai împotriva cuiva”, dar haideți să ne unim sau să facem campanie pentru ceva.

Luptă politică a devenit deja o agendă zilnică în Republica Moldova...

Ca astăzi, pe data de 3 septembrie, cu 30 de ani în urmă a fost instituită funcția de președinte al Republicii Moldova, parlamentul în premieră l-a votat pe președintele statului suveran și independent Republica Moldova, l-a votat pe dl Snegur. Așa că interviul nostru este și într-o zi așa, simbolică. Și ați început cu întrebarea despre alegerile prezidențiale...”

Europa Liberă: Și răspunsul, când anunțați dacă participați sau nu la această cursă?

Igor Dodon: „Și răspunsul este că chiar nu acest subiect acum mă deranjează cel mai mult. Recunosc că staff-ul electoral pentru prezidențiale activează de câteva luni, zilnic, este pus totul la punct, a rămas doar un singur lucru să decidem – cine o să fie candidatul.”

Europa Liberă: Chiar credeți că e atât de dificil să se ia această decizie?

Igor Dodon: „Eu cred că orice decizie trebuie luată la timpul potrivit, timp este până pe data de 11 septembrie. Săptămâna viitoare va fi ultima zi când poate fi luată decizia de inițiere, un grup de inițiativă, de colectare a semnăturilor și se va anunța cine va fi candidatul din partea staff-ului care activează de mai multe luni.”

Președintele Igor Dodon, 3 septembrie 2020
Președintele Igor Dodon, 3 septembrie 2020

Europa Liberă: Dacă ați spus că activează staff-ul, asta înseamnă că răspunsul poate fi unul pozitiv, Igor Dodon va fi prezent în această campanie?

Igor Dodon: „Poate fi și pozitiv, poate fi și negativ. Săptămâna viitoare vom afla, pentru că, sincer vă spun, staff-ul activează, dar acum am alte griji, alte bătăi de cap. Și de aceea încă o dată vă spun că chiar pe masa mea zilnică nu este subiectul cine, când și cum va fi înaintat la funcția de președinte.”

Europa Liberă: Dar v-ați dori un al doilea mandat?

Igor Dodon: „Consider că primul mandat, dacă să vorbim de al doilea, că așa mă provocați. Acest mandat a fost un mandat dificil, un mandat care m-a schimbat pe mine ca politician, m-a făcut mai echilibrat, cu mult mai echilibrat, mai puțin categoric, nu este numai negru și alb, mai este și sur; m-a făcut disponibil să accept cedările atunci când este necesar. Și eu cred că Dodon de acum și Dodon de patru ani în urmă sunt două lucruri absolut diferite.

Mi-aș dori sau nu al doilea mandat?

Totul depinde de ce am putea soluționa în funcția de președinte al Republicii Moldova, pentru că o bună parte din ceea ce mi-am pus ca scop în social, mai multe lucruri, ele au fost lansate, multe în premieră în Republica Moldova. Pe mine m-ar interesa niște lucruri mai strategice și din cele strategice ar fi reunificarea țării. Pentru un așa obiectiv, în caz dacă voi înțelege că sunt șanse de a mișca lucrurile mai repede decât s-au mișcat în patru ani, cu toate că s-au mișcat și în acești patru ani, atunci s-ar merita.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că din 2016 și până acum Igor Dodon s-a schimbat, a devenit mai echilibrat...

Igor Dodon: „Și Dvs. nu sunteți de acord?...”

Europa Liberă: ...dar dacă eventual mai câștigă un mandat, se va mai schimba? În ce sens se va schimba, pentru că și unii colegi de-ai Dvs., politicieni, spun că, dacă Igor Dodon mai câștigă un mandat, va fi altul decât a fost până acum?

Igor Dodon: „Va fi mai experimentat, mult mai echilibrat, mult mai strategic.”

Europa Liberă: Ce înseamnă „mai strategic”?

Igor Dodon: „Cu viziuni mai strategice. Diferența între un om de stat și un om politic este foarte mare; omul politic se gândește la următoarele alegeri, dar omul de stat se uită la interesele statului, indiferent dacă va pierde sau nu din ratingul personal pentru a atinge niște obiective în interesul statului. În caz dacă voi mai merge la un mandat de președinte, eu cred că toți înțeleg că șansele mele de a învinge sunt cele mai mari, în pofida la tot ce se întâmplă. Evident că acesta va fi ultimul mandat în viața mea.

Și evident, atunci îți pui alte obiective, nu cum să arăți mai bine în fața unui grup sau altuia de alegători, pentru a obține încă un vot de încredere, apar lucruri mai strategice, viziuni mai strategice, unde poate trebuie să cedezi mai mult, unde poate chiar trebuie să faci unii pași pe care o parte a societății nu i-ar accepta, dar îi faci în interesul statului, în interesul țării. Eu cred că anul trecut, când l-am dat jos pe Plahotniuc, atunci s-a manifestat omul de stat, și nu omul politic, pentru că politic poate avea să fie o altă situație, dar interesul statului a necesitat să fac acel pas. Și l-am făcut.”

Europa Liberă: Observatorii spun că dreapta e mai fărâmițată, dar pentru prima oară în acest an se pare că și pe eșichierul de stânga vor fi mult mai mulți candidați decât au fost până acum. Aceasta arată o concurență mai sănătoasă, aceasta arată că pe stânga există o fărâmițare?

Igor Dodon: „Este bine când sunt mulți candidați, e bine când cetățenii au dreptul de a alege nu din doi, cum acum toți spun că-s doi, dar să fie 7, 8, 10. Categoric nu trebuie de întreprins acțiuni de limitare a înregistrării cuiva, numai dacă nu sunt încălcări ale legislației, sau de scoatere a cuiva din cursă.

Eu sunt categoric împotriva acestei abordări, să fie competiție egală, cinstită...

E clar că o să fie și mult noroi, eu nu mă ocup cu lucrurile acestea și le-am spus și la colegi că pe noi, categoric, lucrurile acestea nu ne interesează. Noi vom merge cu lucrurile bune, dacă o să mergem.”

Europa Liberă: Dar apar și concurenți, sateliți din ăștia care ar conveni anumitor actori politici?

Igor Dodon: „Ei tot timpul sunt, în orice țară, în orice campanie electorală și eu nu cred că Republica Moldova este o excepție în acest sens. De aceea, lupta va fi destul de dură, pentru că pentru cei de pe dreapta va fi răspunsul la întrebarea «быть или не быть» (a fi sau a nu fi), pentru că, dacă pierd a doua oară acei care au mai candidat, e clar că nu mai au viitor în politicul moldovenesc. Dacă cei care-s de pe stânga pierd, ei pierd, dar viața nu se termină, cu toate că pe stânga ca proporții, electoratul ca bazin, partidele de centru-stânga în premieră, poate că în ultimii 10, 20 de ani au un bazin foarte mare. Partidele considerate de centru-stânga sumar ar avea peste 60-65 de mandate, adică în premieră bazinul electoral al eșichierului de centru-stânga este enorm față de cel de dreapta, pentru că pe dreapta a rămas cine a rămas.”

Europa Liberă: Au să arate rezultatele alegerilor. De ce e râvnită atât de mult această funcție de președinte în Republica Moldova, unde forma de guvernare rămâne a fi totuși una parlamentară?

Igor Dodon: „Pentru că este vorba de prima persoană în stat, pentru că cei care râvnesc tare nu au fost în această funcție.”

Jurnalista Europei Libere, Valentina Ursu.
Jurnalista Europei Libere, Valentina Ursu.

Europa Liberă: Dar și cei care au fost tot și-o doresc...

Igor Dodon: „Eu încă nu am luat decizia. Nu-i nimic acolo așa în funcția aceasta pentru care merită, sincer, să-ți dai viața și să te limitezi în lucruri elementare, prin care am trecut eu, prin care a trecut familia mea în aceste presiuni enorme. Credeți că acolo e ceva uns cu miere? Categoric, nu. Asta-i o muncă enormă, căreia trebuie să te dedici. De ce e râvnită? În general vorbim de instituția prezidențială, în Moldova ar fi bine să fie o formă semi-prezidențială sau chiar prezidențială pentru o anumită perioadă, pentru că atunci când e forma parlamentară, apare riscul oligarhiei. Oligarhia în statele parlamentare de tranziție are șanse mai mari decât în statele prezidențiale.”

Oligarhia în statele parlamentare de tranziție are șanse mai mari decât în statele prezidențiale.

Europa Liberă: De ce?

Igor Dodon: „Cumpărarea/vinderea deputaților, ceea ce s-a întâmplat în politica moldovenească în ultimii 10 ani. Și înainte au fost unele tendințe, la începutul anilor 2000 Voronin a convins și el deputați, dar el avea 71, dar în statele cu formă parlamentară riscul oligarhiei este mult mai mare.

Cumpărarea/vinderea deputaților, ceea ce s-a întâmplat în politica moldovenească în ultimii 10 ani...

Și noi am văzut situația și în parlamentul curent când din 30 de deputați au rămas 10 sau 11 câți sunt ei acum, dar într-un stat prezidențial lucrul acesta ar fi imposibil, ca cineva să umble cu bani, cu influență să cumpere deputați. Și să guverneze în Moldova, în țară fără a avea mandatul cetățenilor. Iaca ce am avut în Republica Moldova în ultimii ani.”

Europa Liberă: Pe ultima sută de metri ai mandatului Dvs., insistați că parlamentul trebuie dizolvat, că nu mai este un legislativ reprezentativ, dar cel puțin de două ori – atunci când a fost creată majoritatea PSRM-ACUM și când s-a creat și majoritatea PSRM-PD – Dvs. ați spus că vă doriți ca mandatul acestei majorități să fie până se încheie actuala legislatură?

Igor Dodon: „Atunci nu erau aproape 20 de deputați transfugi, atunci nu era distorsionat total votul cetățenilor de la alegerile parlamentare din februarie anul trecut. Acum noi avem, și vedem care-i tendința, 16-17 deputați, aproape 15% din deputații care au fost votați pe lista unui partid și-au schimbat partidele. Lucrul acesta nu este corect. De aceea, dacă rămâneau fracțiunile așa cum erau, da, mergeam înainte, dar deja acest parlament nu corespunde votului cetățenilor și noi vedem că unica soluție este ca acest parlament să fie dizolvat. Eu mi-am dorit foarte mult ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc concomitent cu prezidențialele, Curtea Constituțională a spus că nu este posibil.

Eu le dau dreptate, este Curtea Constituțională, dar imediat după alegerile prezidențiale parlamentul trebuie să fie dizolvat de președintele care va depune jurământul. Cel mai probabil va fi inaugurat după data de 23 sau 24 decembrie, când expiră mandatul actualului președinte și eu cred că primul decret trebuie să fie decretul de dizolvare a parlamentului. Cum? Actualul președinte, actualul parlament, actualul guvern să inițieze procedurile așa ca să ajungem la acest obiectiv, eu cred că soluții sunt. N-o să le dau astăzi, puteți să încercați să mă provocați...”

Europa Liberă: O să vă provoc, pentru că deja în presă, în spațiul public au apărut câteva scenarii, inclusiv despre ele se zice că ar fi interesat și Igor Dodon. Cunoaștem că parlamentul poate fi dizolvat atunci când 90 de zile deputații nu adoptă legi și al doilea caz e cel când nu este ales cabinetul de miniștri. Acestea sunt două condiții când poate fi dizolvat parlamentul. Acum se zice că se mai caută și o a treia posibilitate și asta ar fi ca premierul să-și dea demisia și, în funcție dacă se va reuși sau nu de a învesti un alt guvern, se va vedea dacă se ajunge sau nu la anticipate?

Igor Dodon: „Eu cred că ambele scenarii sunt reale și totul depinde de poziția a doi actori politici importanți – de PSRM, socialiști-Dodon și de Maia Sandu-PAS –, pentru că în sumă acești doi actori care vor fi în competiție electorală, cel puțin ca partide sunt cele mai importante, în sumă acești doi actori în actualul legislativ au peste 50 de mandate.

Obiectivul nostru, al meu și al socialiștilor, este să dizolvăm cât mai repede acest parlament...

Dacă acești doi actori, tacit, fără a avea înțelegeri, fără a sta la o masă, își pun ca obiectiv să dizolve acest parlament, dar eu am văzut că acest obiectiv și-l pun și foștii noștri parteneri de pe dreapta. Și noi, obiectivul nostru, al meu și al socialiștilor, este să dizolvăm cât mai repede acest parlament. Dacă noi e punem acest obiectiv, și noi, și cum fac declarativ cei de pe dreapta, atunci și primul scenariu, când nu se aprobă legi 90 de zile, și al doilea scenariu, când se demite guvernul singur sau prin moțiune de cenzură și nu se alege alt guvern, ele sunt realiste. O să mergem ferm pe aceste poziții.”

Europa Liberă: Și Pavel Filip, și Dvs. ziceți că această majoritate parlamentară PSRM-PD a ajuns să fie una foarte subțire, fragilă. Cei doi deputați care au plecat din Partidul Democrat, au plecat de bunăvoie? Unii spun că au plecat la insistența lui Igor Dodon, că îi era teamă ca nu cumva să se reconfigureze puterea în parlament și atunci pierdeau socialiștii și Igor Dodon.

Igor Dodon: „Păi nu are niciun sens această ipoteză, pentru că, dacă se reconfigurează, se reconfigurează și așa, acești doi nu hotărăsc nimic în altă reconfigurare. Pentru că cu Nichiforciuc și cu Andronachi, cu ei sau fără ei, Filip dacă are de făcut cu Maia Sandu, cu Năstase și cu Candu face. Și nu joacă niciun rol ăștia doi, aici e vorba de un conflict intern în PD, un conflict a cărui bază, fundament a fost pus încă de Plahotniuc, când a creat fosta listă de deputați – unii pe grupe de interese, alții cumpărați de la comuniști, alții, adevărați patrioți ai PD-ului, inclusiv cei care au creat partidul acesta demult.

Pavel Filip: „Nu ne ținem cu dinții de putere”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:56:03 0:00

Și acest conflict intern a fost din start în PD și el se menținea, toată gruparea asta a lor, scuzați că-i numesc așa pe foștii parteneri de coaliție, unii sunt actuali, se menținea doar pe verticala pumnul-procuratura-banii lui Plahotniuc. Când Plahotniuc a dispărut, ei au început să curgă în toate părțile, indiferent, încearcă cineva să dea vina pe socialiști sau pe președinte. Nu avem noi nimic absolut cu aceasta, din contra, interesul meu a fost tot timpul ca ei să fie împreună și am făcut tot posibilul ca să-i mențin cât se poate de mult timp împreună.

De aceea, interesul meu, ca președinte de țară și lider neformal al socialiștilor, a fost tot timpul ca fracțiunea PD să rămână împreună...

Eu nu pot să dau toate detaliile de câte ori am discutat și le spuneam: „Țineți-vă, vă rog, împreună, pentru că nouă și pe viitor ne trebuie un partener, în următorul parlament sau în acest parlament. Și dacă vă țineți 28-29 împreună și noi avem 36-37, împreună avem 65-66 de deputați, aproape majoritatea constituțională, și am putea să ne menținem și să facem mai multe lucruri”. De aceea, interesul meu, ca președinte de țară și lider neformal al socialiștilor, a fost tot timpul ca fracțiunea PD să rămână împreună, însă conflictele interne generate au dus la aceea că ei s-au rupt în toate părțile. Și e regretabil, sincer vă spun.”

Europa Liberă: Dar acum există certitudinea că ar mai putea să plece din PD și de asta se vorbește despre fragilitatea majorității?

Igor Dodon: „Nu, despre fragilitatea majorității se vorbește din momentul când noi am rămas 50 și plus dl Oleinic, care ne mai susține, dar acum când au rămas 48 și plus 1, și plus 2 fragilitatea este și mai mare. Cred că primul test al rezistenței majorității parlamentare va fi la următoarea ședință a parlamentului. Guvernul va aproba niște proiecte de legi foarte importante, necesare țării, nu politice, nu electorale, cu agricultorii, cu TVA-ul în agricultură, cu dobânzile la creditele pe care le-au luat agricultorii până acum, pachetul de modificare a Legii bugetului, unde se dau bani suplimentari la profesori, unde vine rectificarea bugetului conform celor convenite cu Fondul Monetar Internațional, pachetul de modificare a legii tot cu Fondul Monetar, cu Banca Națională, cu megaregulatorul ș.a.m.d. Și astăzi vor fi aprobate aceste proiecte în parlament, mâine vor fi deja transmise parlamentului. Evident, vom vedea săptămâna viitoare sau când va fi convocat parlamentul, dacă există sau nu majoritate.”

Europa Liberă: Premierul Chicu a și atenționat că, dacă nu se menține majoritatea parlamentară care ar vota pentru tot ceea ce va propune guvernul în următoarea ședință a parlamentului, atunci nevotarea creditului rusesc va părea floare la ureche. Ce a vrut să spună șeful executivului?

Igor Dodon: „Probabil aceea că aceste modificări sunt extrem de necesare, inclusiv pentru programul cu Fondul Monetar Internațional. Noi ne dorim acest program și noi avem convenit cu partenerii externi că el va fi...”

Europa Liberă: Dar este adevărat că FMI ar fi spus că programul va fi semnat în primăvară?

Igor Dodon: „Noi nu avem așa informație, noi avem un memorandum care a fost angajamentul Guvernului Republicii Moldova și guvernul trebuie, și noi lucrul acesta l-am discutat, inclusiv azi-dimineață la ora 8, cu dl prim-ministru, cu dna președinte a parlamentului, cu dl ministru al finanțelor, este un angajament al guvernului care trebuie să fie executat, să fie îndeplinit. Noi suntem parteneri credibili pentru cei de pe extern și acest pachet de legi va fi aprobat în guvern. Dacă parlamentul nu va aproba, este un scenariu, dacă va aproba, este alt scenariu.”

Dacă parlamentul nu va aproba, este un scenariu, dacă va aproba, este alt scenariu...

Europa Liberă: Haideți să vorbim și despre primul și despre al doilea scenariu.

Igor Dodon: „Este prematur. Noi suntem pregătiți și de primul, și de al doilea, și de al treilea, și de al patrulea, dar la sigur n-o să stăm cu mâinile în sân.”

Europa Liberă: Dar premierul Chicu v-a spus totuși că, în caz că situația se complică, el își depune mandatul?

Igor Dodon: „Astfel de decizii sunt mult mai importante pentru a fi luate doar de o singură persoană. Noi suntem o echipă, și când vorbesc de echipă, vorbesc de președinte, speaker, premier, echipa de miniștri și astfel de decizii se iau în echipă, chiar dacă cineva și-ar dori anumite mișcări, astfel de decizii se iau în echipă. Și dacă noi în echipă vom considera că este necesar, atunci nu trebuie să iasă premierul doar sau președintele, trebuie să ieșim împreună și să le spuneam oamenilor: „Oameni buni, uitați-vă...”. Trebuie sincer, cinstit, oamenii te văd când începi să umbli așa, trebuie să le spui sincer care-i situația, parlamentul iată ce face, trebuie să mergem așa sau să mergem așa.”

Europa Liberă: Dl Chicu a mai ajuns o dată în situația când a vrut să-și depună mandatul, s-a răzgândit, l-ați convins atunci...

Igor Dodon: „Eu nu știu de astfel de situație.”

Europa Liberă: Chiar d-lui a spus acest lucru.

Igor Dodon: „Poate, dar încă o dată vă spun: astfel de decizii se iau în echipă și în echipă putem învinge și trece peste orice provocări. Și sunt chiar mult mai mari, ia uitați-vă, în Chișinău avem un membru al echipei în fruntea Chișinăului, care face față; în Găgăuzia avem un membru al echipei, în vreo 19 sau 18 raioane avem președinți de raion ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Pentru Igor Dodon, dacă decide să candideze pentru al doilea mandat la președinție, este convenabil să se declanșeze alegeri parlamentare anticipate cu orice preț?

Igor Dodon: „Noi nu trebuie să vedem care-i interesul unui politician sau al altuia, noi trebuie să vedem care este interesul pentru țară. Interesul pentru țară este ca acest parlament să fie dizolvat cât mai repede, pentru că el nu corespunde votului cetățenilor.

Pentru noi dizolvarea parlamentului este un obiectiv...

Și dacă o să vedeți toate măsurările sondajelor din ultimul timp, oamenii așa cred: acest parlament trebuie să fie dizolvat, deputații trebuie fugăriți în marea lor majoritate. De aceea interesul unui politician sau altuia eu cred că, cel puțin eu, n-o să reies din acest lucru – ce mi-i interesant mie, pentru noi dizolvarea parlamentului este un obiectiv.”

Europa Liberă: Dar atunci când a fost învestit cabinetul Chicu așa s-a și spus, că dl Chicu va fi în fruntea executivului până la alegerile prezidențiale?

Igor Dodon: „Asta a fost o opinie, părerea mea și poziția mea atunci a fost că el trebuie să se mențină până la alegerile ordinare, adică până în 2023, dar de atunci au plecat deputații, a apărut noțiunea iarăși de transfugi în parlament, deputați independenți ș.a.m.d. și asta a schimbat lucrurile.”

Europa Liberă: Dar și atunci când s-a constituit majoritatea parlamentară PSRM-PD, a fost și o înțelegere că Partidului Democrat îi va reveni una din cele două funcții importante în stat – cea de speaker sau cea de șef al executivului?

Igor Dodon: „Dacă nu greșesc, Partidul Democrat atunci avea vreo 20 și ceva de deputați.”

Europa Liberă: S-a convenit asupra acestui aspect?

Igor Dodon: „De acord, dar acum câți au? 11. S-a schimbat situația, acordul nu s-a schimbat, acordul este în vigoare și ei încă au în guvern acea reprezentare asupra căreia am convenit și noi nu am pus întrebarea, noi. Noi am crescut în numărul deputaților – 37, dar noi n-am pus până acum, ca parteneri corecți, întrebarea că haideți să vedem, să schimbăm proporția în arcul de guvernare, noi nu am făcut lucrul acesta. Noi încercăm să ne menținem, să ne onorăm angajamentele față de parteneri și față de cetățeni și mergem mai departe, noi suntem foarte corecți în sensul acesta. Eu, dacă aveam alte interese, demult era majoritate parlamentară stabilă, dar eu am spus categoric...”

Europa Liberă: Adică, tot prin cumpărare/vânzare de mandate în parlament?

Igor Dodon: „Nu vânzare/cumpărare, erau mulți care voiau să vină la socialiști și eu am spus lucrul acesta anul trecut, dacă vă aduceți aminte, după alegerile parlamentare, că în calitate de președinte am spus: categoric nu voi accepta majorități parlamentare cu transfugi sau primirea deputaților din alte fracțiuni la socialiști. Uitați-vă, a trecut un an și jumătate sau aproape doi acuși vor fi, și eu m-am ținut de cuvânt, în pofida faptului că poate undeva politic ne era convenabil ca din 36-37 să găsesc 14-15 și să fie 51 și să nu-mi mai bat capul că unul se supără și nu vrea să voteze sau nu știu ce, dar eu mi-am ținut cuvântul, pentru că eu consider că ceea ce făcea Plahotniuc în parlament și pentru țara noastră asta a fost o greșeală și este un pericol pentru stat. De aceea nu am făcut și nu voi face acest lucru.”

Europa Liberă: Mereu ați insistat pe ideea că deputații Partidului „Șor” și cei din grupul „Pro Moldova” trebuie să fie izolați, să nu fie atrași la putere, la guvernare, dar pe de altă parte, o să-l citez și pe dl Usatîi, el zicea că Dvs. ați avea un dialog indirect cu Ilan Șor și ați fi interesat chiar...

Igor Dodon: „Nu sunt și nu pot fi astfel de dialoguri, eu rămân pe poziția ceea pe care am anunțat-o anterior: în acest parlament pot fi formate coaliții de partide veritabile, neoligarhice, care sunt PSRM, PD, PAS și PDA.”

Europa Liberă: Dar au ieșit anumite persoane să discute cu Dvs., cu anturajul Dvs., ca să bateți palma cu Ilan Șor?

Igor Dodon: „Nu pot fi astfel de discuții. Și punct! Pentru ce să dezvoltăm subiectul în zadar?”

Europa Liberă: Dar cu Vladimir Plahotniuc?

Igor Dodon: „Nu pot fi astfel de discuții!”

Europa Liberă: Mai rămâneți la ideea că el trebuie adus în cătușe acasă?

Igor Dodon: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine.”

Europa Liberă: Dar de ce atât de grea totuși e procedura?

Igor Dodon: „Aceasta depinde nu doar de partea moldovenească, depinde și de mult stimații noștri parteneri strategici americani, fondatorii Europei Libere. Puteți să-i întrebați la modul direct.” [„Radio Europa Liberă/Libertatea a fost fondat în 1949 de Comitetul Național pentru o Europă Liberă cu sediul la New York” n.red.]

Europa Liberă: Ei ziceau că trebuie să fie toate actele în regulă ca să fie suficient de argumentat juridic că el poate fi extrădat.

Igor Dodon: „Parteneri strategici nu procedează așa, când le trebuie fițuică pentru fițuică, parteneri strategici pot rezolva problema, ținând cont de parteneriatul strategic.”

Europa Liberă: Dar este o normă legală care trebuie respectată?

Igor Dodon: „Haideți să fim cinstiți, onești, eu stimez partenerii noștri strategici. Șeful Departamentului de Stat, care este fondator la Europa Liberă, declară că acela e bandit, dar pe de altă parte spune că e bandit, dar, iaca, nouă ne trebuie «бумажка такая» (fițuică de aceasta). Ei, asta-i serios? Asta nu-i serios!” [​„Radio Europa Liberă este o companie media independentă finanțată de Congresul Statelor Unite, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (United States Agency for Global Media (USAGM)). Independența editorială a Europei Libere este garantată de legea americană” n.red.]

Europa Liberă: Cum vă explicați Dvs. tergiversarea extrădării?

Igor Dodon: „Interese geopolitice...”

Europa Liberă: Și la ce s-ar reduce interesul acesta geopolitic?

Igor Dodon: „Ținând cont de lupta politică din Republica Moldova, am tot respectul față de toți partenerii noștri și sper foarte mult că ei vor acționa ținând cont de interesul relațiilor noastre bilaterale și nu de interesul îngust, poate politic, lupta politică internă, alegeri prezidențiale ș.a.m.d. cum o cred marea majoritate a cetățenilor, pentru că oamenii nu înțeleg, oamenii mă întreabă când ne întâlnim: „Dar de ce îl țin americanii acolo?”.

Păi întrebați-i pe ei sau întrebați-o pe Maia Sandu, că ei îi trebuie mai mult, mie îmi trebuie să ajungă aici...”

Europa Liberă: Ce s-ar schimba dacă el ar fi adus acasă?

Igor Dodon: „Eu cred că multe lucruri s-ar schimba.”

Europa Liberă: Concret?

Igor Dodon: „Păi s-ar mișca mai repede tot ceea ce ține de investigarea furtului miliardului, cu mult mai bine și mai repede s-ar mișca. Bine, și acum ne mișcăm nu rău, două miliarde și jumătate au fost întoarse statului bani cash, încă vreo miliarde și 700-800 de mii sunt blocate active, aceste active care pot fi...”

Europa Liberă: Dl președinte, acestea sunt activele, dar banii propriu-zis banii care au fost sustrași?

Igor Dodon: „Păi pe bani s-au cumpărat active, dna Valentina, pe bani s-au cumpărat active?”

Europa Liberă: Dar o parte din acești bani au ajuns în offshore-uri?

Ceea ce putem bloca, blocăm interiorul țării...

Igor Dodon: „...În interiorul țării și în afara țării, ceea ce putem bloca, blocăm interiorul țării și deja au fost blocate aceste 3,7-3,8 sechestrate de miliarde de lei de active și acum, în premieră, odată cu venirea noului procuror general, s-a început urmărirea activelor și banilor în afara țării. Sunt în Dubai vreo 200 sau 150 de milioane de dolari care suntem în discuții cu șeicul de acolo să fie blocate, sunt în alte țări. În premieră s-a început lucrul acesta, nimeni, din 2014 până în decembrie 2019, aiștia-s 5 ani de zile, n-a făcut nimic în direcția asta, nici «палец об палец...».

Europa Liberă: Dar cum vă explicați, existând două rapoarte Kroll, existând justiția, să nu se facă nimic?

Igor Dodon: „Eu cred că Kroll-ul a fost o pistă greșită.”

Europa Liberă: De ce?

Igor Dodon: „Pentru că nu a arătat nimic, Kroll a fost spălare de bani.”

Europa Liberă: Spălare de bani?...

Igor Dodon: „Eu cred că s-au plătit bani în zadar și aceasta a fost pista greșită aruncată de Plahotniuc în 2015, atunci când s-a început scandalul acesta și: hai, ce să facem? Hai să facem contract cu Kroll-ul. Și gata.”

Europa Liberă: Acolo sunt arătați făptașii furtului miliardului?

Igor Dodon: „Acolo-i informație care există, mult mai detaliată, la toate organele de investigație din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ele nu dăduseră publicității această informație?

Igor Dodon: „În primul rând, scopul care este? Scopul este să-i atragem la răspundere. Și după decembrie 2019 lucrurile s-au pornit mai repede și eu am ferma convingere că Procuratura Generală știe ce face, procurorul știe ce face.”

Europa Liberă: Estimativ, cam cât ar putea din suma dispărută să fie întoarsă în haznaua statului?

Igor Dodon: „Eu cred că, dacă vorbim de 13 miliarde de lei, eu cred că toate ar putea fi întoarse, urmărite din afara țării și ar putea fi întoarse.”

Europa Liberă: Deci urmele nu au fost șterse?

Dar nu-i așa de simplu să ștergi urmele....

Igor Dodon: „Dar nu-i așa de simplu să ștergi urmele. Când ai bănuitul, îl cunoști pe X și urmărești toate activele care au fost pe el sau sunt pe el, sau sunt pe persoanele acestui personaj sau acestor persoane care au fost implicate, arestezi totul, pui sechestru, le vinzi și întorci banii la stat. De aceea vorbim de 13 miliarde de lei, ele pot fi întoarse toate, dar este o problemă, pentru că atunci când a fost convertită în datorie de stat și s-au emis valori imobiliare de stat, 13 miliarde s-au transformat în 22-23.”

Europa Liberă: Așa este. Și e pusă pe spatele cetățeanului?

Igor Dodon: „E pusă pe buget. Prin inițiativa mea din februarie care a fost aprobată, noi o parte am scos-o și în fiecare an din profitul Băncii Naționale jumătate merge la acoperirea acestui miliard. Cel mai probabil din aceste 22-23 unde-s cu tot cu procente, cu tot absolut se va reduce la 16, dacă luăm anul trecut cât a fost profitul Băncii Naționale, se va reduce la 16-17. E un pas mare înainte și dacă am întoarce aceste 13, ar mai rămânea vreo 3, 4, 5 miliarde care am putea să găsim și alte soluții, inclusiv nu din bugetul de stat.”

Europa Liberă: Din afara bugetului?

Igor Dodon: „Indiscutabil. Sunt idei.”

Europa Liberă: Care sunt?

Igor Dodon: „La momentul potrivit...”

Europa Liberă: Apropo, soarta aeroportului până unde a ajuns?

Igor Dodon: „Poziția guvernului nu s-a schimbat, merge înainte.”

Europa Liberă: Poziția nu, dar s-a ajuns în arbitraj, arbitrajul a spus altceva?

Igor Dodon: „Juriștii se ocupă. Arbitrajul s-a referit nu la anularea acordului, arbitrajul s-a referit în mare parte la cele 50% din taxa aeroportuară care trebuie să vină la bugetul de stat, ceea ce a inițiat Agenția Proprietății Publice merge mai departe.”

Europa Liberă: Și mai credeți că aeroportul poate fi readus în posesia statului?

Igor Dodon: „Eu consider că statul merge pe calea cea dreaptă.”

Europa Liberă: Despre „laundromat” ce ne puteți spune astăzi? Cel puțin partea rusă a anunțat cine sunt făptașii, cum au ajuns ei să figureze în dosarele din Federația Rusă.

Igor Dodon: „În baza acestor dosare care sunt deschise în afara țării se va începe o colaborare cu organele din Republica Moldova, care au acorduri și care trebuie împreună deja să investigheze și să ajungă la prezentarea învinuirilor, dacă se referă și la cetățenii Republicii Moldova, fără a da nume din nou.

Și eu cred că această activitate va avea loc. Ar fi bine mai repede sau în termeni reali...

Nu mi-aș dori, sincer vă spun, ca să meargă acum o lună – o lună și jumătate și vă spun de ce, ca să nu fie utilizată politic chestia asta, pentru că nimeni n-o să fugă de aici, dar la sigur ele vor fi duse până la capăt.”

Europa Liberă: Acolo figurează patru nume: Platon, Usatîi, Plahotniuc, Șor.

Igor Dodon: „Eu n-o să vă dau nume.”

Europa Liberă: Dl Usatîi zice că asta ar fi o răfuială a Federației Ruse și o implicare directă a Federației Ruse în procesele politice din Republica Moldova.

Igor Dodon: „De aceea eu și spun că nu mi-aș dori ca unele acțiuni, inclusiv în interiorul țării, pentru că în Republica Moldova aceste acțiuni pot avea loc în colaborare cu organele de anchetă din Federația Rusă. Eu nu mi-aș dori din punct de vedere politic, eu nu mă vâr în anchetă, nu mi-aș dori ca aceste acțiuni din interiorul Republicii Moldova să aibă loc următoarea o lună – o lună și jumătate, ca să nu afecteze procesul electoral, dar aceasta nu înseamnă că cei care sunt vinovați nu vor răspunde, indiferent când – după alegerile prezidențiale sau în următoarea perioadă. Aceste învinuiri și dosare transmise în judecată vor fi duse până la capăt și oamenii vor răspunde pentru aceasta.”

Europa Liberă: Și tot dl Usatîi spune că are informații că Igor Dodon folosește sume enorme pentru PR negru.

Igor Dodon: „Dacă o să comentăm tot ce se vorbește în această campanie electorală, nici nu am de gând, pentru că de acestea vor fi în fiecare zi. Pentru ce-i trebuie președintelui Dodon PR negru, eu nu am cu ce mă ocupa?”

Europa Liberă: Câți alegători sunt în Republica Moldova?

Igor Dodon: „Conform listelor, 3 milioane și ceva. Eu cred că real dacă sunt 1 milion și 800 de mii – 2 milioane, restul sunt în afara țării. Acestea-s cifrele reale și eu cred că în acest an prezența la vot va fi destul de redusă.”

Europa Liberă: De ce, ținând cont de criza provocată de pandemie de COVID?

Igor Dodon: „De pandemie, în primul rând, de pandemie. Pe de o parte, nu se tem, vedem că-s pline toate curțile și parcurile și fac nunți, cumătrii, zile de naștere, pe de o parte, nu cred și fac o mulțime de activități, pe de altă parte, se tem.

Unii spun că închideți tot mai bine, și sunt și de aceștia, alții spun că deschideți totul și liberalizați totul. ...

Și aici tot timpul suntem învinuiți, cei care gestionează, unii spun că închideți tot mai bine, și sunt și de aceștia, alții spun că deschideți totul și liberalizați totul. Și tot timpul ești nevoit ca din postura de conducere, dacă gestionezi procesul, trebuie să găsești mijlocul.”

Europa Liberă: Păi vedeți că acum și premierul a arătat un exemplu rău?

Igor Dodon: „Acuși ajungem și la subiectul acesta. În ceea ce ține de nunți și de dl Chicu, eu vreau să-mi exprim poziția mea și câte luni în urmă mi-am expus-o. Eu consider că este o greșeală să le interzici tinerilor să-și facă nunta. Eu asta am spus-o încă trei luni în urmă. S-au supărat pe mine și medicii, și ANSP-ul, și ministra s-a supărat, și premierul s-a supărat, că de ce, iaca, noi facem așa, dar Dvs... Eu consider că-i o greșeală, pentru că viața merge înainte, trebuie să nască deja mireasa, dar lor nu le dă voie să facă nuntă. Puneți-le niște restricții, 40-50 de oameni, dar să aibă loc această nuntă, înscriere, înregistrare.

De aceea eu vreau, sincer, din partea președintelui să-mi cer scuze față de miile de perechi de tineri care n-au putut să-și facă nunta în această perioadă, care eu consider că-i o greșeală, repet încă o dată. Eu îi înțeleg și pe medici care spun că, dacă le dai voie cu 30, au să facă cu 300. Păi verificați, puneți niște restricții, pentru că vedeți ce se întâmplă, ia mergeți pe la localurile acestea, practic au loc ceremoniile peste tot.”

Europa Liberă: Dar Dvs. n-ați fost invitat la nuntă?

Igor Dodon: „Eu eram pe Muntele Athos.”

Europa Liberă: Dacă ați fi fost la Chișinău, ați fi mers?

Igor Dodon: „Dar nu a fost invitat nimeni. Acum, eu v-am spus, în ceea ce ține de... la general. Al doilea: ceea ce ține de dl prim-ministru. Eu îl înțeleg pe dânsul foarte bine ca tată, și familia, e un eveniment familial. Eu cred că trebuia de spus deschis.”

Europa Liberă: Dacă ar fi spus că noi organizăm ceremonia într-un cerc restrâns…

N-a fost nuntă, că eu tot m-am documentat, au fost până la 50 de persoane...

Igor Dodon: „Dna Valentina, dar nu nuntă, că n-a fost nuntă, nunta știți la noi cum se face, hostropăț de acesta, n-a fost nuntă, că eu tot m-am documentat, au fost până la 50 de persoane. Părerea mea, era mult mai simplu să spună sincer: „Măi băieții s-au căsătorit astăzi, ne ducem să servim o cupă de șampanie”. Deschis.”

Europa Liberă: Și de ce nu s-a spus asta?

Igor Dodon: „Și avea să fie scos, dar așa multe interpretări, multe discuții, urâte discuții. Eu îi înțeleg și pe o parte, și pe alta, de aceea de la miile de perechi care și-au amânat nunțile, eu îmi cer scuze din partea autorităților, pentru că eu consider că lucrul acesta nu a fost corect. În ceea ce ține de dl prim-ministru, eu consider că noi avem un prim-ministru bun, este un adevărat crisis manager, el nu poate să fie iubit de toți, pentru că trebuie să ia decizii, și dure câteodată, dar dacă vorbim de situația concretă în care se află Republica Moldova, un mai bun manager pentru criza asta, pentru situația asta dificilă decât echipa actuală nu poate fi. Nu de aceea că eu i-am propus, am și eu întrebări față de dânșii, văd cum îi critică toți și-i batjocoresc, dar mai bun ca Chicu unde-i el acum, Pușcuță unde-i el acum, Dumbrăveanu unde-i ea acum, toți o ridicau în sondaje prin luna aprilie-mai, pentru ca acum o parte a societății să vină cu așa mesaje – e foarte urât.”

Europa Liberă: Acum am aflat că este infectată și dumneaei.

Igor Dodon: „Se simte bine...”

Europa Liberă: Cine o înlocuiește?

Igor Dodon: „Cred că cineva din secretari, eu nu știu detaliile acestea, dar eu știu că ea, zilnic, la distanță, online, gestionează procesele, participă la toate ședințele, dar online. Este o femeie cu caracter, este un bun profesionist.”

Europa Liberă: Poate să iasă situația de sub control, ținând cont că zilnic se înregistrează foarte multe cazuri, cazurile de infectare sunt mult mai mari decât cazurile de vindecare?

Igor Dodon: „Eu am discutat cu colegii din domeniul medical la acest capitol. Ei îmi dau asigurări că sistemul medical din Republica Moldova va face față.”

Europa Liberă: Rezistă, da?

Igor Dodon: „Rezistă. La capitolul dotări, tot ce-i necesar, guvernul s-a pregătit bine pentru această toamnă, evident că sunt și riscuri: reluarea procesului de învățământ, școlile, grădinițele, se supără părinții, și soția mea spunea: uite, m-am dus la grădiniță cu copilul și m-a pus să semnez nu știu ce acolo.

Guvernul s-a pregătit bine pentru această toamnă, evident că sunt și riscuri...

Eu înțeleg, îi neplăcut pentru toți și-i clar că sunt riscuri, că poate să crească numărul de infectați, dar sistemul medical este pregătit și eu cred că echipa actuală cel puțin va face față acestei perioade dificile, dar soluția, noi cu toții înțelegem, soluția este vaccinarea. În Rusia, la oameni nu le place vaccina rusă și declarația pe care eu am făcut-o, dar în Rusia vaccinarea a început.”

Europa Liberă: Dar rămâneți la ideea că Republica Moldova ar putea să importe vaccinuri din Rusia?

Igor Dodon: „Și în caz dacă voi avea în timpul apropiat vreo vizită de lucru în Rusia, posibil să am întrevederi cu cineva din conducerea țării.”

Europa Liberă: Adică până anunțați dacă participați sau nu la campania prezidențială?

Igor Dodon: „Până a începe campania electorală, evident.”

Europa Liberă: O să mai mergeți o dată la Moscova?

Igor Dodon: „Posibil. Și nu doar la Moscova, posibil să merg și în alte direcții.”

Europa Liberă: Unde?

Igor Dodon: „Avem, de exemplu, Asambleea anuală a Organizației Națiunilor Unite, unde o să am o luare de cuvânt, la fel cum a fost și anul trecut; sunt mai multe lucruri care țin de agenda mea. De aceea, în contextul politicii echilibrate, vom merge peste tot unde președintele trebuie să fie.”

Europa Liberă: Dar la Moscova ce ați face, dacă ați mai merge?

Igor Dodon: „Eu când o să merg, dacă o să merg, eu o să-mi pun această vaccină, o să rog pe ruși, acolo s-a început vaccinarea masivă, am văzut că mai mulți conducători, deputați își administrează această vaccină…”

Europa Liberă: Și ați accepta acolo, la Moscova, să v-o pună?

Igor Dodon: „Sunt gata acolo sau aici, dacă ei ar fi gata să-mi dea, eu o să-i rog să-mi dea vreo 100 de mii de aceste vaccine și să fie la discreția, în primul rând, grupele de risc, medicii, cei care sunt în prima linie și să fie gratis. Să fie gratis, cei care doresc, nu impunem pe nimeni, nu trebuie să fie vaccinarea obligatorie, cine dorește, cine crede – poftim. Eu după ce am anunțat că sunt gata să administrez această vaccină rusească, am avut doar pe rețelele de socializare vreo 5000 de persoane care mi-au scris: dl președinte, noi tot suntem gata, spuneți unde, când și noi tot vrem să administrăm această vaccină.”

Europa Liberă: Vedeți că foarte mulți au interpretat geopolitic inclusiv această dorință a Dvs. de a obține vaccinul de la ruși...

Igor Dodon: „Eu cred că este o greșeală să cauți geopolitic în tot.”

Europa Liberă: ...dar și americanii au zis că sunt pe ultima sută de metri pentru a produce vaccinul.

Igor Dodon: „Eu am mai mare încredere în vaccinul rusesc, decât în vaccinul american.”

Europa Liberă: De ce?

Igor Dodon: „De-atâta! Deoarece noi am fost parte a aceluiași sistem medical, să nu se supere americanii, sistemul medical sovietic la acea etapă a fost unul din cele mai bune din lume. Consider că medicina acolo merge destul de bine și eu consider că-i mai aproape. Unde să mă duc, în Statele Unite să mă vaccinez? Poate dacă ar fi la New York Asambleea ONU, poate și acolo, dar ar putea fi și online această reuniune.”

Europa Liberă: Dar nu rămâneți la ideea că Organizația Mondială a Sănătății trebuie să spună totuși care vaccin e cel mai bun?

Igor Dodon: „Evident că sunt proceduri foarte clare de omologare...”

Europa Liberă: Trebuie să treacă toată procedura pentru a fi înregistrat?

Igor Dodon: „De omologare la nivel mondial, este o anumită procedură și ea trebuie respectată, dar dacă cineva își asumă riscul personal, cum eu sunt gata, pentru a testa o vaccină americană, rusească sau chineză – să-și asume și să meargă înainte.”

Europa Liberă: Dacă veți avea un discurs la ONU, ce subiecte veți aborda?

Igor Dodon: „Ținând cont de interesul statului…”

Europa Liberă: Pentru că ne amintim și la precedenta participare, atunci când lui Igor Dodon i s-a reproșat că nu a fost insistent să spună că armata rusă trebuie să fie retrasă din Republica Moldova...

Vreau să vă deschid un secret, indiferent ce ar spune Igor Dodon, va fi criticat de o parte...

Igor Dodon: „Vreau să vă deschid un secret, indiferent ce ar spune Igor Dodon, va fi criticat de o parte, dacă voi spune așa – voi fi criticat, dacă voi spune așa – voi fi, dacă nu voi spune nimic – voi fi criticat. Și chestia asta trebuie să o înțelegi, să ți-o asumi și să mergi înainte, ținând cont de interesele statului, convingerile proprii în ceea ce crezi și să fii sincer cu oamenii. Noi redactăm acum discursul, va fi gata săptămâna viitoare, la sigur o să fie public.”

Europa Liberă: Ce subiecte veți aborda?

Igor Dodon: „Toate cele necesare intereselor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar mai concret?

Igor Dodon: „O să vedeți, că probabil va fi luarea de cuvânt pe data de 22 sau 23 septembrie.”

XS
SM
MD
LG