Linkuri accesibilitate

Igor Dodon a încasat o lovitură de imagine serioasă (Angela Grămadă/G4Media)


Revista presei de la București.

Presa de la București nu a putut decât să constate că parlamentarii pro-ruși și antireformiști din PSRM și Partidul au boicotat ședința în care ar fi trebuit votată noua propunere de guvern condus de Igor Grosu, ceea ce prelungește criza politică.

Sabina Fati prezintă pe G4Media mai în detaliu situația creată după lipsa cvorumului astăzi la vot. Ea citează politicieni moldoveni, dar și organe de presă din afara Moldovei. O declarație a deputatului Alexandru Slușari arată că nici Partidul Acțiune și Solidaritate nu ar fi votat propunerea de prim-ministru, așa că, scrie Sabina Fati, „Obiectivul urmărit de șefa statului moldovean nu era (…) să câștige voturile pentru favoritul ei, Igor Grosu, ci să epuizeze procedurile constituționale pentru a dizolva cât mai repede actualul parlament despre care spune că este cel mai corupt din istoria recentă a micii republici de peste Prut”. Ieri seară socialiștii s-au adresat din nou Curții Constituționale pe motiv că Natalia Gavriliță, prima propunere de premier făcută de Maia Sandu, a cerut clar să nu fie votată, ceea ce ar echivala cu „refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”. Planul socialiștilor este să demonstreze că, în acest fel, nu s-au consumat cu adevărat două propuneri de prim ministru, deci Parlamentul nu poate fi dizolvat, mai ales că întârzierea nu îi este imputabilă.

Cristian Pantazi prefațează pe G4Media interviul acordat PressHUB de Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, publicat și în presa de dincolo de Prut. Invitata încearcă să enumere puținele soluții de ieșire din criză pe care le are la îndemână președintele Moldovei, prin natura atribuțiilor pe care i le rezervă Constituția : poate discuta cu parteneri externi pentru a obține sprijin în diverse domenii, iar Maia Sandu a făcut-o deja cu succes. Poate media între partidele politice un consens în vederea alegerilor anticipate, numai că, spune Angela Grămadă, aproape nimeni dintre actorii politici nu și le dorește cu adevărat. În schimb, prin retragerea Marianei Durleșteanu, Igor Dodon a încasat o lovitură de imagine serioasă. Domnia sa „nu conștientizează că bula sa, în care doar el poate să fie unicul șef al statului, nu este toată Moldova, că există oameni care gândesc altfel, diferit și nu pentru interesele sale politice. Oamenii doresc o schimbare de paradigmă. În opinia mea, cea mai mare eroare pe care o pot face politicienii este să își desconsidere la nesfârșit electoratul”.

Mădălin Necșuțu demontează pe veridica.ro dezinformarea pusă în circulație de Ambasada Rusiei la București : cum că în parlamentul României se pregătește adoptarea legii Magnițki, mișcare făcută „din obediență față de Statele Unite”, întrucât e vorba de „o lege antirusească gândită pentru un avocat corupt”. E fals, scrie Necșuțu, pentru că „nicio lege Magnițki actuală nu vizează Rusia în mod specific (…) Ținta actualelor legi – inclusiv a celei române – sunt persoanele responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului oriunde în lume; cetățenii ruși riscă (deci) sanctiuni (…) doar dacă se fac vinovați de astfel de încălcări”. În fapt, adaugă autorul articolului, Rusia se teme pentru blocarea activelor deținute în România de mai mulți magnați ai săi.

XS
SM
MD
LG