Linkuri accesibilitate

Igor Dodon anunță o soluție pentru a reduce povara bugetară a legii miliardului


Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a anunțat o soluție pentru a reduce povara bugetară a legii miliardului. Vorbind la o conferință de presă după o întâlnire săptămânală cu premierul Ion Chicu, Dodon a spus că guvernul va aproba săptămâna aceasta un amendament legislativ pentru a obliga Banca Națională să verse în buget o parte mai mare din profitul său. Potrivit lui Dodon, ar fi vorba de 6 miliarde de lei din cele 25 de miliarde pe care guvernul s-a obligat să le restituie din buget Băncii Naționale până în 2041, inclusiv dobânda de 5%.

Dodon a spus că sunt căutate și alte soluții.

Premierul Ion Chicu a anunțat încă săptămâna trecută că autoritățile examinează o posibilitate de a reduce suma achitată din buget pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar. El susținea că mecanismul a fost discutat și cu Fondul Monetar Internațional.

Experții FMI și-au încheiat la începutul lunii februarie (3 februarie) vizita de două săptămâni în R.Moldova în cursul căreia au examinat modul cum se derulează ultimul acord cadru de finanțare pentru a decide eliberarea ultimei tranșe din totalul de 180 de milioane de dolari. Acordul cadru curent expiră pe 31 martie după care vor începe negocierile pentru un nou acord.

Datoria de 25 de miliarde de lei a apărut când guvernele Leancă și Gaburici au acordat garanții de aproximativ 13 miliarde de lei în 2014 și 2015 pentru împrumuturi de urgență ale Băncii Naționale, cu care s-au acoperit gaura creată prin furtul din sistemul bancar.

O lege promovată de guvernul Filip, în 2016, descrie restituirea împrumutului din buget, timp de 25 de ani, cu o dobândă de 5% anual.

XS
SM
MD
LG