Linkuri accesibilitate

Igor Dodon sugerează o amânare a alegerilor din toamnă. Avertismentul lui Maia Sandu (Ziarul Național)


Faptul că șeful statului, Igor Dodon, nu a exclus, în timpul ultimei sale conferințe, că pandemia ar putea genera o amânare, deși așa cum a susținut nedorită de el, a alegerilor prezidențiale a provocat o reacție dură din partea liderei PAS, Maia Sandu. „Nici să nu te gândești la asta, Dodon! Am scăpat noi de unul care a anulat alegeri, vom scăpa și de tine”, citează comentariul furios al fostei prim-ministre ziarulnational.md.

Tot în contextul viitoarelor prezidențiale, deschide.md dedică câte o știre anunțurilor făcute mai întâi de PUN, care l-a înaintat în acest week-end pe Octavian Țicu în cursă, apoi pe cel al liderului democrat, Pavel Flip, că formațiunea sa va avea neapărat și ea un propriu candidat, contrar speculației că, dimpotrivă, pentru a pune umărul la victoria lui Igor Dodon, PD-ul nu va înainta pe nimeni. Și dacă anunțul lui Filip nu pare să fi deranjat pe cineva, cel al lui Țicu a trezit nemulțumirea unui alt unionist, Dorirn Chirtoacă, care optează pentru negocierea între forțele unionist a unui candidat unic pentru a-l avansa în competiția de la toamnă. „Dezgustătoare și grețoasă” a numit el decizia lui Țicu, fiind citat cu această declarație de adevărul.md.

Cotidianul.md decupează din declarațiile șefului statului din conferința de vineri pe cea dedicată vaccinului pentru covid-19. Igor Dodon mizează pe un vaccin „din toamnă”, deşi nici o companie nu promite așa ceva, scrie publicația. Ea mai precizează că cele mai optimiste scenarii se referă la luna decembrie, însă, potrivit OMS, cel mai probabil vaccinul va fi disponibil abia în prima jumătate a anului 2021.

Tot la tema coronavirusului, radiochisinau.md dă știrea că Republica Moldova a depășit 23 de mii de cazuri de îmbolnăviri după ce duminică au fost înregistrate 206 noi cazuri. În ultimele 24 de ore, se mai arată în știre, au fost efectuate 772 de teste primare și 251 – repetate și au fost confirmați 12 lucrători medicali bolnavi. Totodată, au mai fost anunțate încă două decese.

Asigurarea imediată a unui venit de bază temporar pentru cei mai săraci oameni din lume ar putea încetini creșterea cazurilor de COVID-19, citează zdg.md cel mai proaspăt raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansat pe 23 iulie 2020. Aproape trei miliarde de oameni și-ar putea permite luxul să stea acasă pe timp de pandemie, arată raportul, iar măsura ar trebui implementată urgent, deoarece pandemia se răspândește cu un ritm de peste 1,5 milioane de cazuri noi pe săptămână, în special în țările în curs de dezvoltare, unde șapte din zece lucrători își câștigă traiul prin muncă informală și nu pot avea un venit stând acasă.

După ce s-a infectat și el, liderul partidului Uniunea Salvării Basarabiei, Valeriu Munteanu, a avut un motiv în plus să se îngrozească. Newsmaker.md citează o confesiune a politicianului, care a scris pe pagina sa de Facebook că printre cei care au reacționat la știrea îmbolnăvirii sale, mai toți nu cred că virusul există, iar unii l-au acuzat ca a fost plătit de Fundația Soros ca să mintă că e bolnav. „Am decis să anunț public faptul infectării mele pentru a contribui la diseminarea adevărului… Reacțiile m-au oripilat”, scrie el, sugerând că nu a crezut că ignoranța poate lua asemenea proporții.

XS
SM
MD
LG