Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: Trei scenarii politice până la alegerile prezidențiale (VIDEO)


Igor Dodon: Trei scenarii politice până la alegerile prezidențiale (VIDEO)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:58 0:00

Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Igor Dodon se declară sigur că actualul guvern tehnocrat nu va fi schimbat anul acesta, ceea ce va permite implementarea unor proiecte sociale ambițioase, inclusiv modernizarea infrastructurii, cu ajutorul unui credit din partea Rusiei.

Președintele Igor Dodon se declară sigur că actualul guvern tehnocrat nu va fi schimbat anul acesta (până la alegerile prezidențiale) ceea ce va permite implementarea unor proiecte sociale ambițioase, inclusiv modernizarea infrastructurii, cu ajutorul unui credit din partea Rusiei.

Într-un interviu cu Europa Liberă, președintele Dodon a precizat că are „siguranța că anul acesta guvernul nu va fi schimbat și vom avea doar alegeri prezidențiale”.

Din nou, președintele a refuzat să confirme că va candida pentru un nou mandat, rezumându-se la afirmația că „o nouă candidatură va fi decisă la toamnă, în funcție de sondajele de opinie” care vor reflecta și reușitele actualei guvernări.

Numai „de 100 de zile avem o conlucrare eficientă între toate structurile statului”, a remarcat președintele Dodon.

Președintele a explicat și raționamentul în spatele declarației că actualul guvern nu va fi schimbat: formula unei majorități „neformalizate” în Parlament, în care partidele susțin diverse inițiative legislative ale guvernului, este cea mai avantajoasă „în acest moment”.

Alternativele ar putea fi: alegeri anticipate, odată cu prezidențialele, care însă ar duce la un parlament „bipartid”, cu „socialiștii și partidului Maiei Sandu”. În opinia președintelui, actualul Parlament ar trebui să funcționeze „până la scadență”.

Sau formalizarea unei coaliții. În condițiile actuale, singura viabilă ar fi între PSRM și Partidul Democrat, care – iar crede președintele Dodon – nu este avantajoasă pentru nici unul din partide. Din motive diferite.

Referitor la creditul pentru infrastructură promis de Rusia, președintele a declarat că acesta este „practic” negociat și în martie ar putea „intra în bugetul de stat”. Este vorba de 200 de milioane, în dolari sau euro, și fără vreo „condiționalitate”. Un credit pur comercial, a ținut să sublinieze președintele.

XS
SM
MD
LG