Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Orice fel de schimbări pe firmamentul politicilor ucrainene ar putea să aibă consecințe pentru noi” (VIDEO)


Interviul dimineții cu deputatul Blocului ACUM despre alegerile din Ucraina.

Un comic de televiziune a ieşit cu cel mai bun rezultat în alegerile prezidenţiale din Ucraina, ţară marcată de câţiva ani de război. În turul doi, acesta se va confrunta cu actualul preşedinte, Petro Poroşenko, dar pare să fie sortit la victorie. Cum se explică acest rezultat şi ce spune el despre viitorul Ucrainei, dar şi al regiunii îl vom întreba pe deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova la Washington.

Interviul dimineții: cu Igor Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:54 0:00
Link direct

Europa Liberă: Rezultatele exit-poll-urilor arată în felul următor: Vladimir Zelenski pe locul întâi, Petro Poroșenko pe locul doi. Diferența între ei este mare, va fi turul doi. Care este aprecierea Dvs. a rezultatelor exit-poll-urilor și ce credeți ca se poate întâmpla in turul doi?

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „În primul rând, exit-poll-urile pot demonstra, uneori, diferențe față de rezultatele adevărate, dar ele nu mint asupra tendințelor generale. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un fenomen foarte complex și reprezintă o țesătură bogată de tendințe și de lecții învățate, importante și relevante și pentru Republica Moldova.

În primul rând, Ucraina este o țară total diferită de felul în care funcționa acum zece ani, este un stat care suferă o intervenție armată din partea Rusiei, este o țară puternic afectată de emigrație și este o țară puternic divizată între regiunile sale. Drept exemplu poate servi faptul că candidații pro-ruși care pe timpuri dădeau tonul, pe timpul lui Kucima, pe timpul lui Ianukovici, practic au dispărut din peisajul politic și fostul Partid al Regiunilor, care se numește altfel, nu mai are niciun fel de candidați redutabili, care să conteste primele poziții din palmaresul candidaților care concurează pentru funcția de președinte al Ucrainei. Maximumul pe care un Boiko poate să-l colecteze este sub 10%, în timp ce candidații care au cele mai bune poziții și evident dl Zelenski, Poroșenko și Timoșenko pe locul trei, conform exit-poll-urilor, vorbesc la unison asupra integrării euroatlantice, NATO, Uniunea Europeană și vorbesc despre rolul și vina Federației Ruse, care a ocupat teritoriul ucrainean.

Un alt motiv pentru care candidații pro-ruși nu au șanse foarte mari în acest scrutin este că un volum sau un bazin important de electorat, care pe timpuri vota pentru opțiuni pro-ruse, peste cinci milioane de locuitori se află pe teritoriile ocupate, ceea ce evident că diminuează simțitor șansele candidaților pro-ruși și diluează oarecum aceste opțiuni.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Munteanu, despre Zelenski unii spun că ar fi un pro-rus ascuns?

Igor Munteanu: „Este adevărat! Sunt foarte multe lucruri care se spun despre oameni care nu împărtășesc o anumită ideologie, ci sunt oamenii circumstanțelor, iar dl Zelenski este un candidat extrem de carismatic, care nu a îmbrățișat nici o doctrină, nici o ideologie, s-a făcut popular datorită show-urilor sale televizate și datorită faptului că multă lume, în special tinerii, se asociază cu personaje sau persoane politice, care nu se află la putere.

Puterea erodează și acest lucru probabil că putem să-l asociem prezenței lui Poroșenko, care are cel mai mare antirating, 40-50% din antirating se referă la președintele Poroșenko, dar nu trebuie să negăm și faptul că mai ales președintele Poroșenko a demonstrat multă voință politică, a demonstrat că poate rezista și poate lua decizii radicale într-o situație de criză, de război.

Ucraina este o țară în război, să nu uităm acest lucru și multă lume când analizează la nivelul preferințelor sale individuale pentru cine să voteze, votează, în primul rând, împotriva tarifelor, votează pentru venituri mai mari într-o economie slăbită de război și votează pentru diminuarea cheltuielilor pentru înarmare, pentru armată. Și pe de altă parte, acesta este singurul factor care ține statul ucrainean în poziția de a se apăra.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, totuși aș vrea să rămânem un pic la personajul Zelenski. Totuși, cum se explică faptul ca un showman îi concurează cu succes pe politicienii meseriași? E suficientă carisma, doar carisma ca să obții un asemenea rezultat?

Igor Munteanu: „Din păcate sau din fericire, politica se transformă. Mai mulți actori ajung la putere și în Statele Unite un influent sau important actor a ajuns pe timpuri...”

Europa Liberă: Schwarzenegger, nu?

Igor Munteanu: „Și Schwarzenegger, și Ronald Reagan au ajuns președinți, și Massaro ș.a.m.d. Deci, comedianții atrag prin impactul popular și impun un anumit mecanism de atragere, de mistificare până la urmă a omului simplu care nu vrea să voteze, votează cu establishment-ul, votează cu oricare altă alternativă. Vă invit totuși să nu tragem concluzii pripite sau rapide, pentru că urmează al doilea tur în Ucraina, iar adeseori al doilea tur, mai ales după exemplul Ucrainei, ar putea să fie oarecum diferit de primul tur.”

Europa Liberă: Totuși, ce așteptări aveți dacă câștigă Zelenski? Cum spuneam, unii îl cred un pro-rus ascuns, alții invocă lipsa lui de experiență, lipsa de independență. Se crede că sau Poroșenko, cel puțin, zicea că e marioneta oligarhului Kolomoiski. Dvs. ce așteptări aveți, dacă în turul doi câștigă Zelenski?

Igor Munteanu: „În primul rând, Zelenski, chiar dacă s-a vorbit foarte mult de faptul că ar fi candidat ascuns pro-Rusia, nu-și poate permite un curs vădit rusesc, vădit în interesele Rusiei, pentru că asta ar da peste cap tot ce a construit defensiv statul ucrainean împotriva intervenției rusești, împotriva ocupației teritoriale și eu cred că acest lucru nici un președinte nu și l-ar putea permite.

În al doilea rând, dacă totuși se va întâmpla această schimbare, turnură radicală, atunci noi am putea să suferim anumite schimbări sau consecințe, costuri cauzate de această nouă politică a Ucrainei. Eu cred că dacă viitorul președinte al Ucrainei va dori să se apropie de o soluție pașnică cu Rusia în condiții poate mai proaste pentru interesele naționale ale Ucrainei, cred că în Republica Moldova s-ar produce mai mulți eurosceptici, cred că apropierea de Uniunea Europeană iarăși ar avea niște încetiniri.

Pe de altă parte, dacă rămâne președintele Poroșenko la putere, deci o păstrare a statu-quo-ului, în condiții miraculoase în care în al doilea tur ar putea să recâștige terenul pierdut în primul. Să nu uităm că în aceste alegeri au fost 39 de candidați, care au pulverizat în mod extraordinar de puternic toate segmentele, toate posibilitățile de a avea o voce puternică a candidatului puterii, a dlui Poroșenko. Deci cred că, dacă s-ar înregistra o anumită apropiere de o pace rea cu Rusia, adică de un război fierbinte foarte costisitor pentru ambele părți, în cazul acesta și modelul transnistrean ar putea eventual dacă nu întregit, atunci urmărit cu mai multă atenție pentru o transplantare pe teritoriul Ucrainei și atunci Republica Moldova, de asemenea, ar trebui să facă anumite corective, dacă nu le-a făcut deja, în raport cu ce fel de viitor va avea Transnistria. Deci, orice fel de schimbări pe firmamentul politicilor ucrainene ar putea să aibă consecințe pentru noi.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, dar pentru că ați pomenit de Transnistria, Transnistria se va bucura dacă va câștiga Zelenski?

Igor Munteanu: „Nu cred că există o legătură cauzală directă, există consecințe sau circumstanțe care ar putea fi folositoare pentru Transnistria. Vă explic: politica rusă și în raport cu Ucraina, și în raport cu Republica Moldova este de a crea condițiile în care autoritățile constituționale acceptă, tolerează și integrează anumite creaturi ale statului rus, care au fost născute și protejate de-a lungul ultimelor decenii pentru a-i face personaje politice sau personaje politice acceptabile. Se creează o anumită situație de acceptabilitate a elementelor de pluralitate limitată pentru zona transnistreană sau zona Donbasului.

În cazul Ucrainei - prin „formatul normand”, în cazul nostru - prin formatul „5+2” și alte formate, care oarecum încearcă să hibridizeze aceste entități separatiste printr-o tranziție lentă spre ceva. Noi nu știm exact cum se va încheia această fază de acumulare a activ-stabilității față de aceste regiuni, pe

Este clar că alegerile din Ucraina sunt fundamental importante pentru toată regiunea...

care noi le considerăm separatiste, conform Constituției. Dar este clar că alegerile din Ucraina sunt fundamental importante pentru toată regiunea, nu doar pentru Republica Moldova, și pentru Polonia, și pentru România, și pentru zona Mării Negre. Deci așteptăm cu sufletul la gură, pentru ca să vedem în ce măsură...”

Europa Liberă: Dl Munteanu, aș vrea încă o întrebare legată de rezultatul lui Poroșenko. Dvs. cum vă explicați pierderea din popularitate?

Igor Munteanu: „Am menționat anterior că este vorba de o erodare naturală a oamenilor care s-au aflat la guvernare în situații foarte complicate. Toată lumea a „împușcat” în Poroșenko. În ultimele săptămâni de zile, în mod surprinzător pe posturile de televiziune rusești au început să-l laude, dar tehnica este că, dacă îl laudă Rusia, atunci cetățenii, votanții din Ucraina încep să-l urască sau încep să se distanțeze de el. Poroșenko, spre deosebire de alți președinți, inclusiv cel din Republica Moldova, a manifestat mult curaj, a avut calități de bun organizator, în situații extraordinar de grele pentru statul ucrainean a reușit să reconstruiască o armată care să fie capabilă să înfrunte un adversar de temut și a reușit...”

Europa Liberă: Ce n-a reușit?

Igor Munteanu: „Ceea ce nu a reușit este exact iarăși o tendință care este comună și pentru noi. A păstrat neschimbată structura de influență implicită a oligarhilor în Ucraina, ceea ce a întârziat reformele, a creat suspiciuni asupra faptului că statul este capturat, este uzurpat de interesele marilor grupuri de oameni influenți, de cleptocrați, ceea ce în limbajul internațional înseamnă grupuri ilicite de putere.

Și acest lucru, într-un fel, ne face vecini și aproape frați, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina și pe terenul politic al Republicii Moldova are consecințe foarte proaste pentru bunăstarea populației și pentru statul de drept.”

Europa Liberă: Da, intriga se menține cel puțin până pe data de 21 aprilie, când va fi turul doi.

XS
SM
MD
LG