Linkuri accesibilitate

Iluzii (aproape) pierdute


Nicușor Dan, candidat al PNL pentru primăria Capitalei
Nicușor Dan, candidat al PNL pentru primăria Capitalei
Iluzii (aproape) pierdute
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct



Într-unul din aforismele care însoțesc volumele de Critice, Titu Maiorescu spune că „nu există prieteni în politică, există numai prieteni politici”. Ar fi o greșeală să considerăm că avem a face cu o afirmație cinică. În fapt, Maiorescu ne sugerează că în politică trebuie să prevaleze pragmatismul și că prieteniile se stabilesc în funcție de proiecte și de afinități. Ceea ce nu exclude, bineînțeles, nici solidaritatea nici constanța în atitudini.

Situația riscă să se repete și în alte orașe din țară


Mă întreb dacă ne mai putem încumeta să vorbim despre prieteniile politice din România de astăzi. Nu mă refer, desigur, la cumetriile de partid și la rețelele mafiote naționale și locale. Mă gândesc însă la încercările de a uni forțele politice ale opoziției în perspectiva viitoarelor alegeri, încercări ce par să se năruie una după alta. Singurul fapt pozitiv este decizia liberalilor de a susține candidatura lui Nicușor Dan la primăria capitalei. Nicușor Dan era candidatul propus de Uniunea Salvați România (USR) și urma să se confrunte, după o procedură foarte neclară, cu Vlad Voiculescu, propus de PLUS, celălalt partid din alianță. Procedura a tărăgănat nepermis de mult, liberalii au luat inițiativa iar Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș, președintele PLUS, au dat declarații destul de înțepate, acuzându-și partenerii de jocuri ascunse. Situația riscă să se repete și în alte orașe din țară, la Iași spre exemplu, sau în sectorul 1 din București unde candidata USR, Clotilde Armand, face declarații războinice la adresa atât a liberalilor cât și a colegilor din PLUS.

Nu altceva s-a întâmplat la audierea membrilor guvernului Cîțu în comisiile parlamentare. În comisia pentru sănătate, un deputat USR și-a început interpelarea cu cunoscutul slogan „PSD-PNL, aceeași mizerie”. Pe lângă faptul că nu avea nici o legătură cu subiectul, această ieșire necontrolată este simptomul unei strategii păguboase, care nu face decât să mărească șansele social-democraților.

Impresia este că USR-PLUS a descoperit brusc, după ce și-a definit orientarea ca fiind de centru-dreapta, că principalul dușman nu este PSD ci Partidul Național Liberal. Este însă o iluzie să creadă că ar putea atrage o parte din electoratul liberal: ultimele sondaje arată, de altfel, cifre foarte proaste pentru USR și catastrofale pentru PLUS.


În urmă cu aproape un an, la europarlamentare, USR-PLUS furnizau o mare surpriză și apăreau drept o alternativă la partidele tradiționale. Astăzi, alianța nu izbutește nici măcar să pună ordine în interiorul ei iar ideea unei coaliții anti-PSD pare compromisă.

Ezitări și renunțări pe care alegătorii, cu siguranță, le vor sancționa.

Previous Next

XS
SM
MD
LG