Linkuri accesibilitate

Imagini video demonstrează amploarea protestului de duminică la Chișinău (Ziarul de Gardă)


„Puterea nu a vrut să meargă în întâmpinarea oamenilor...” (Maia Sandu/Adevărul.md).

Ziarul de Gardă publică o serie de articole despre protestul de duminică. În unul, inserează imagini video surprinse cu ajutorul unei drone care ar trebui să demonstreze că cifra de şapte mii de persoane invocată de forţele de ordine ca număr de protestatari nu ar fi adevărată. Într-adevăr, imaginile luate cu drona ar sugera o prezenţă mult mai masivă. La un protest anterior al opoziţiei, poliția informa că au participat circa trei mii de persoane, ceea ce i-a nemulțumit pe liderii opoziției, care au declarat că în PMAN au fost de fapt în jur de 25 de mii de protestatari. Acum, Ziarul de Gardă îşi lasă cititorii să judece singuri despre amploare protestului, punându-le la dispoziţie aceste imagini. Publicaţia îşi informează cititorii şi despre ce mesaje au adus ieri pe pancarde protestatarii la demonstraţie, despre măsurile sporite de securitate cu care au fost întâmpinaţi la reşedinţa lui Vlad Plahotniuc şi sediul PD, despre cum a fost sistată activitatea companiilor de transport public ca să nu aducă protestatari din republică şi despre cum a protestat diaspora.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Pe tribuna.md, sub semnătura lui Dumitru Spătaru apare un articol care îşi propune să explice cine are cel mai mult de câştigat de pe urma situaţiei politice create ca urmare a invalidării rezultatelor alegerilor primarului capitalei. Autorul demontează părerea dominantă precum că acela ar fi Andrei Năstase. Cel mai mult au de câştigat socialiştii, declară autorul. Cel mai mare pericol pentru socialişti era posibilitatea constituirii de către pro-europeni a unei coaliţii de guvernare comune. Acum, după invalidarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie, relaţiile dintre partidele pro-europene s-au deteriorat şi cel mai probabil se vor tensiona şi în continuare; pe de altă parte, s-au deteriorat şi relaţiile actualei guvernări cu factorii de decizie europeni - nu e exclus că relaţiile dintre partidele pro-europene pe de o parte şi guvernarea actuală şi factorii de decizie occidentali, pe de altă parte, vor degrada şi în lunile următoare, iar aceasta va exclude chiar şi probabilitatea pur teoretică de formare a unei coaliţii pro-europene după alegeri. Astfel, crede autorul, PSRM poate avea certitudinea că numaidecât va fi la guvernare după următoarele alegeri – fie va lua puterea de sine stătător (lucru ce nu poate fi exclus mai ales ca urmare a situaţiei din tabăra partidelor ce se declară pro-europene), fie în parteneriat cu careva partid sau partide.

Adevărul.md o citează pe lidera PAS, Maia Sandu, spunând într-o emisiune televizată că autorităţile puteau să propună cetăţenilor măcar organizarea alegerilor repetate în Chişinău. Preşedintele PAS pare să fi sperat că puterea va ţine cont măcar de mesajele partenerilor Republicii Moldova, dacă nu de mesajul propriilor cetăţeni. „Puteau să decidă măcar să organizeze alegeri repetate. Nu pot spune că aceasta ar fi fost o decizie corectă, dar puterea nici nu a vrut să meargă în întâmpinarea oamenilor şi să le propună măcar ceva”, a menţionat Maia Sandu. Potrivit ei, din acest comportament se poate de înţeles că guvernarea va putea anula rezultatele altor alegeri, atunci când nu-i vor plăcea, iar acest lucru se numeşte la părerea ei dictatură.

Tot în adevărul.md, Sebastian Rusu se apucă să explice ce mai înseamnă pentru politica moldavă Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni pe care scandalul anulării alegerilor pentru Primăria Chişinău de către oamenii regimului oligarhic ai lui Vladimir Plahotniuc l-a scos, după luni bune, în prim-plan? „Ajuns la periferia vieţii politice de la Chişinău în momentul când PSRM i-a luat din electoratul care are încă simpatii pentru măreţia epocii sovietice, Voronin se vrea un mediator „al gâlcevei politice de la Chişinău”. Cu şapte deputaţi rămaşi în plenul de la Chişinău, după ce 14 au plecat în decembrie 2015 spre Plahotniuc, Vladimir Voronin nu mai are nicio influenţă politică în politica de peste Prut, însă amână momentul retragerii întrucât mai trage speranţe la un scor electoral bun în alegerile din această toamnă, crede autorul. Pentru el, strategia lui Voronin este simplă: speră să valorifice nemulţumirile cetăţenilor moldoveni visavis de politică oscilantă între EST şi VEST a binomului PSRM-PDM.

XS
SM
MD
LG