Linkuri accesibilitate

Căldurile extreme au cauzat incendii fatale în mai multe țări mediteraneene


O statuie a zeiței Atena în suburbia Varimpompi din capitala greacă cuprinsă de flăcări 3 august 2021. REUTERS/Giorgos Moutafis.

Pompierii din Grecia au făcut eforturi miercuri să controleze un incendiu la periferia Atenei, care a distrus sau a deteriorat serios zeci de case peste noapte, a forțat mii de locuitori să fugă și a pus în pericol un fost palat regal, într-o perioadă când temperaturile foarte ridicate au provocat incendii de pădure în toată țara.

Grecia trece prin cel mai grav val de căldură din ultimele decenii, cu maxime prognozate de 45 de grade Celsius. Serviciul de Pompieri a profitat de orele mai răcoroase ale dimineții pentru a trimite elicoptere și avioane să arunce apă pe teritoriul pădurii carbonizate din jurul orașului Tatoi, la 20 de kilometri nord de capitală, unde peste 500 de pompieri au luptat toată noaptea cu focul. „Echipajele de la sol au făcut o muncă crucială, [luptând] cu focurile de coșmar în pădurile suburbane", a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, vizitând zona afectată. „Nu au fost pierderi de vieți omenești. ... Casele vor fi reconstruite și, în timp, pădurea va crește din nou”, a mai spus el.

Autoritățile au declarat că peste 100 de case și ale clădiri au fost grav avariate sau distruse, iar peste 500 de persoane au petrecut noaptea în hoteluri folosite ca adăposturi. Vremea extremă a contribuit, de asemenea, la incendii fatale în Turcia, în Italia și în alte țări din zona Mediteranei.

Oficialități guvernamentale din Albania au declarat că o persoană a murit din cauza inhalării fumului în apropierea orașului Gjirokaster, în sudul țării, unde incendiile de pădure au dus la evacuări. Incendiul din afara Atenei a trimis nori de fum peste capitala Greciei, limitând vizibilitatea și determinând autoritățile sanitare să lanseze avertismente persoanelor cu dificultăți de respirație să rămână în case. Terenurile adiacente unui palat de vară deținut odinioară de fosta familie regală a Greciei au fost avariate, dar nici una dintre clădiri nu a avut de suferit.

S-au raportat întreruperi sporadice de energie în zonele orașului din apropierea incendiului. Evacuările au continuat miercuri și pe insula Evia, iar incendiile vegetale erau în curs de desfășurare și în regiunea sudică a Peloponezului. Se estimează că valul de căldură va continua în Grecia până la sfârșitul săptămânii. Măsurile de urgență rămân în vigoare toată săptămâna, inclusiv modificări ale programului de lucru și ale serviciilor, precum și monitorizarea sporită a incendiilor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG