Linkuri accesibilitate

Inițiativa americană de a reimpune sancțiuni internaționale împotriva Iranului blocată pentru moment în Consiliul de Securitate


Secretarul de Stat american Mike Pompeo după ce a depus la Consiliului de Securitate ONU cererea oficială de reimpunere a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, New York, 22 august 2020.

Indonezia, care asigură preşedinţia prin rotație a Consiliului de Securitate ONU, a declarat marţi că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare cu privire la o solicitare a Statelor Unite de a reimpune sancţiuni globale împotriva regimului de la Teheran deoarece nu există un consens în rândul celor 15 membri.

Vineri, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat opoziţia faţă de demersul american. Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă având în vedere că vor să utilizeze un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că a declanşat joi procesul de 30 de zile pentru reactivarea tuturor sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, depunând o plângere oficială la Consiliul de Securitate în care Iranul era acuzat de încălcarea acordului nuclear din 2015.

Argumentu Statelor Unite este că pot recurge la acest articol al tratatului nuclear international din 2015, pentru că sunt una din țarile care a semnat inițial acordul, chiar dacă după aceea s-a retras unilateral.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG