Linkuri accesibilitate

Iran: ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale


Președintele iranian Hassan Rouhani votând, Teheran, 18 iunie 2021

Actualizare: Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran din primul tur de scrutin cu peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate sâmbătă dimineaţă.

Din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, Raisi a obţinut „peste 17.800.000 de voturi", a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale, într-o conferinţă de presă la Teheran.

--------------------------------------------------

Iranienii au votat vineri pentru a-și desemna un nou preşedinte cu ocazia unor alegeri considerate a fi câştigate dinainte de ultraconservatorul Ebrahim Rais, pe fondul nemulţumirii faţă de grava criză economică şi socială cu care se confruntă ţara. Votul a fost extins considerabil pentru a permite o participare maximă în condiţii bune pentru cei 59,3 milioane de alegători din Republica Islamică, ţinând cont de pandemia de COVID-19 care loveşte puternic ţara.

Scrutinul a fost închis oficial la orele 2.00 în noaptea de vineri spre sâmbătă. Rezultatele ar putea fi cunoscute de sâmbătă la prânz. Ar fi o mare surpriză dacă totuși se anunță un tur de balotaj pentru 25 iunie. Puține sondajele disponibile l-au dat pe Ebrahim Rais câştigător din primul tur.

Aceleaşi sondaje au sugerat un absenteism record, în jur de 60%. Potrivit agenţiei Fars, apropiată de ultraconservatori, participarea ar fi putut, totuşi, să depăşească pragul de 50%.

Rais, în vârstă de 60 de ani, conduce sistemul judiciar iranian și a fost unul dintre judecătorii din 1988 care au supravegheat o serie de procese rapide în care mii de deținuți politici au fost condamnați la moarte și executați. Organizațiile pentru drepturile omului spun că este vinovat de crime împotriva umanității, iar Statele Unite l-au pus sub pe lista oficialilor sancționați. Analiștii au sugerat că o victorie pentru Raisi ar semnala creșterea influenței ultra-conservatorilor anti-occidentali în detrimentul pragmaticilor, cum ar fi președintele Hassan Rohani, aflat la capătul a două mandate. Rohani a fost unui dintre arhitecții acordului nuclear internațional din 2015, prin care Iranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. Acordul este aproape ignorat în acest moment, după ce în 2018, președintele Donald Trump a scos din el, unilateral, Statele Unite. În acest moment, se încearcă o resuscitare a acestui acord, dar nici Statele Unite, nici Iranul nu par înclinate să facă primul pas decisiv.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG