Linkuri accesibilitate

Iranul a desființat poliția de moravuri în urma protestelor anti-guvernamentale


Membră a poliției de moravuri din Iran, 2007
Membră a poliției de moravuri din Iran, 2007

Autoritățile de la Teheran au desființat urâta „poliție de a moralității”, în timp ce în Iran continuă amplele demonstrații anti-guvernamentale declanșate de moartea în 16 septembrie în arestul acestei poliții a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, care fusese reținută pentru că nu a purtat în mod corespunzător voalul islamic, obligatoriu în Iran.

Agenția de presă de stat IRNA l-a citat pe 4 decembrie pe procurorul general Jafar Montazeri cu declarația „poliția de moravuri nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar”, Montazeri răspundea la întrebarea „de ce a fost închisă poliția moralității?”.

Patrulele controversatei poliții a moralității au fost înființate în 2006 în timpul regimului președintelui conservator Mahmud Ahmadinejad, pentru a impune codurile strictele coduri vestimentare islamice, în primul rând obligativitatea ca femeile să poarte tot timpul în public hjabul, vălul islamic.

La început, patrulele alcătuite din bărbați în uniforme verzi și femei în chador negru dădeau avertismente, dar curând au început să aresteze femei pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar islamic.

Sîmbătă, Montazeri a fost citat cu declarația că Parlamentul și ministerul Justiției „discută” modificarea legii care obligă femeile să poarte hijabul în public. El a adăugat că „rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două”.

Pe 3 decembrie, Guvernul iranian a anunțat că mai mult de 200 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale generate de moartea tinerei Mahsa Amini în septembrie.

Națiunile Unite și grupările iraniene care militează pentr apărarea drepturilor omului spun că numărul celor uciși în demonstrațiile de protest este mai mare de 300, în timp ce protestele naționale s-au transformat în cea mai mare provocare la adresa teocrației iraniene de la Revoluției Islamice din 1979.

Într-un interviu cu televiziunea de stat, ministrul adjunct al securității Majid Mirahmadi a spus că „principala cauză” a protestelor nu e de ordin economic. „E problemă, dar nu cauza principală, e un protest contra injustiției”, a spus Mirahmadi.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că fundamentele islamice ale Iranului sunt consfințite de constituția țării.

„Există însă metode de a aplica constituția care pot fi flexibile”, a spus președintele iranian.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG