Linkuri accesibilitate

Iranul a ratat venituri de peste 200 miliarde de dolari în ultimii doi ani din cauza războiului economic cu SUA


Președintele Iranului Hassan Rohani a spus că sancțiunile americane au afectat veniturile și investițiile străine în ultimii doi ani.

„Iranul ar fi obținut venituri în plus de 200 de miliarde de dolari (...) dacă țara nu ar fi fost implicată într-un război economic”, a spus el.

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Iranului, după ce Washingtonul a părăsit acordul nuclear din 2015, în care Iranul a acceptat să-și diminueze controversatul program nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

În ultimii doi ani Iranul a pierdut 90% din exporturile de petrol, o sursă cheie de venit. Moneda sa a scăzut, iar inflația a depășit 40%.

De asemenea, Rohani a pus sub semnul întrebării argumentele celor care îl critică și care spun că sancțiunile nu au afectat Iranul.

Comentariile lui Rohani au venit la doar câteva săptămâni după ce milioane de iranieni au protestat împotriva greutăților economice, inegalității, corupției financiare și discriminării în urma creșterii prețurilor la gaz în noiembrie.

XS
SM
MD
LG