Linkuri accesibilitate

Ştiri

Iranul este criticat pentru decizia de a reduce transparența activităților nucleare

Imagine generică

Marea Britanie, Franța și Germania au criticat, marți, Iranul pentru decizia de a abandona regimul inspecțiilor inopinate și a reduce transparența activităților sale nucleare. Pașii Iranului accelerează dezintegrarea acordului nuclear semnat în 2015 cu puterile internaționale. Statele Unite au abandonat acordul în timpul fostei administrații Trump, în 2018, reintroducând sancțiuni împotriva Iranului, dar puterile europene au căutat să salveze înțelegerea. „Cerem Iranului să oprească și să retragă toate măsurile care reduc transparența”, se spune în declarația celor trei țări, care mai solicită autorităților iraniene să asigure cooperarea deplină cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică. Liderul iranian suprem, Ali Khamenei, a spus însă că na va face pași înapoi și a avertizat că Iranul poate intensifica substanțial activitățile de îmbogățire a uraniului. Noul președinte american Joe Biden care și-a început mandatul pe 6 ianuarie a promis să readucă Statele Unite în acordul din 2015, dar și să împiedice Iranul să obțină capacitatea de a produce arme atomice. Înțelegerea prevede că Iranul își reduce activitățile nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Vezi ultimele știri ale zilei

Statele Unite cer eliberarea imediată a unui jurnalist al postului nostru de radio, reținut în Crimeea

Vladislav Iesipenko reținut, în Crimeea, de forțele Serviciului rus de Securitate, FSB, martie 2021.

Statele Unite au cerut eliberarea corespondentului redacției ucrainene a postului nostru de radio, reținut în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014. Totodată, și-au exprimat îngrijorarea, alături de mai multe organizații pentru drepturile omului, privind tratamentul la care este supus jurnalistul și circumstanțele care au dus la „mărturia publică” făcută de acesta în fața camerelor de televiziune.

„Suntem îngrijorați de relatările că autoritățile ruse de ocupație din Crimeea ar fi recurs la tortură pentru a obține mărturia lui Vladislav Iesipenko” a scris într-un mesaj pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price.

Pe 6 aprilie, avocatul jurnalistului a relatat că într-o audiere în spatele ușilor închise, Iesipenko a declarat că a fost bătut, supus șocurilor electrice și amenințat cu moartea, ca să „recunoască” faptul că ar fi spionat pentru Ucraina. Iesipenko a fost arestat pe 10 martie. Imediat după declarațiile avocatului, președintele postului nostru de radio, Jamie Fly s-a declarat „revoltat” de informațiile primite, cerând ca jurnalistul să fie „eliberat imediat ca să se poate întoarce la familie, în Ucraina”.

Iesipenko este pasibil de o pedeapsă cu până la șase ani închisoare, după ce Serviciului rus de Securitate, FSB, l-a acuzat nu numai de spionaj dar și de tentativa de a fabrica arme.

Italia, Anglia ies treptat din „lockdown”

După o lună de „lockdown” sever, menit să reducă extinderea pandemiei de coronavirus, în Italia s-au redeschis o serie de magazine ne-esențiale, între care și saloanele de coafură. Cu toate acestea, rămâne strict limitată libertatea de mișcare în orașe și între regiuni iar la ore 22:00 intră în vigoarea interdicția de circulație pe timpul nopții. Presiunea asupra sistemului medical este în continuare ridicata, la fel rata mortalității pentru că mare parte din populația vulnerabilă nu este încă vaccinată dar Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza și-a exprimat speranța că se va putea continua cu relaxarea restricțiilor în săptămânile care urmează „dacă suntem foarte atenți”.

Pe de altă parte Marea Britanie – care are una din cele mai eficiente campanii de vaccinare din Europa – înregistrează în aceste zile și unul din cele mai scăzute numere de infectări pe zi: duminică s-au raportat numai 1.730 de noi cazuri față de 34 de mii, în aceeași zi, în Franța.

Între timp, în Anglia de luni s-au ridicat o serie de restricții sanitare, pub-urile și restaurantele pot deschide terasele, s-au redeschis saloanele de coafură și o serie de magazine ne-esențiale. În Scoția și Țara Galilor, restricțiile vor fi ridicate treptat în a doua jumătate a lunii aprilie.

Germania pe de altă parte se confruntă cu o creștere continuă a numărului de noi infectări cu coronavirus, luni s-a trecut pragul de 3 milioane de la izbucnirea pandemiei.

Japonia: Apele reziduale de la centrala Fukushima vor fi deversate în mare

Rezervoarele cu apă radioactivă de la Fukushima.

Japonia va deversa în mare, după tratamentul corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga. Decizia, controversată mai ales în Japonia, pune capăt unei dezbateri de șapte ani privind modul de a scăpa de apa reziduală . Este vorba de circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată , stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în 2011, în urma cutremurului care a provocat un imens val tsunami.

O decizie era urgentă, pentru că limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.

Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă", a spus Yoshihide Suga, adăugând că guvernul japonez va lua "măsuri" pentru a nu dăuna reputaţiei regiunii.

Apa destinată deversării, operaţiune care ar trebui să dureze câţiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi debarasată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu (izotop de hidrogen), care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale, precizează agențiile internaționale de presă.

Ambasadorul UE la Chișinău critică populismul unor propuneri socialiste

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în studioul Europei Libere (foto arhivă).

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko a criticat ideea liderului PSRM, Igor Dodon ca statul să ia bani din rezervele valutare ale Băncii Naționale pentru a acoperi costurile economice ale pandemiei de coronavirus, drept o inițiativă populistă și un atac la adresa independenței băncii centrale. În cadrul emisiunii Punctul pe AZi, Michalko a argmentat că Republica Moldova poate obține bani din alte surse, precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, bani care sunt condiționați de voință politică și reforme, relatează Radio Chișinău.

Recent, R. Moldova a pierdut cea mai mare parte din ajutorul financiar de 100 de milioane de euro oferit de România, tocmai pentru că a refuzat să accepta condiționarea banilor de realizarea unor reforme democratice, incluse și în Acordul de Asociere cu UE.

La începutul acestei luni, Igor Dodon a sugerat că guvernul ar putea lua bani din rezervele BNM, inclusiv sub formă de împrumut, pentru a ajuta cetățenii și sectorul economic în perioada pandemiei.

Banca Națională a reacționat, reamintind că legea îi interzice să împrumute guvernul, în plus asta ar spori inflația. Pe 7 aprilie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a adăugat că instituției îi este tot mai dificil să apere reforme deja întreprinse, pe fundalul unei neînțelegeri generale a rolului unei bănci centrale din partea autorităților și a societății.

„Multilateralismul”, victima pandemiei de coronaviurus - afirmă secretarul general ONU

Secretarul general ONU, Antonio Guterres (foto arhivă)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns luni faptul că lupta împotriva pandemiei COVID-19, fie că este vorba despre vaccinare sau ajutoare economice, s-a dovedit până în prezent a fi un eşec al multilateralismului.
„Sprijinirea unei riposte mondiale echitabile şi a unei redresări economice în faţa pandemiei pune multilateralismul la încercare. Până în prezent, acesta este un test la care am eşuat'', a spus Guterres într-un discurs la un forum ONU pe tema finanţării dezvoltării.

„Vaccinarea este doar un exemplu. Numai zece ţări din lume concentrează 75% din vaccinările mondiale (...). Numeroase ţări nu au început încă să-şi vaccineze personalul sanitar şi cetăţenii cei mai vulnerabili. O penurie mondială de vaccinuri ameninţă sănătatea şi bunăstarea fiecăruia'', remarcă secretarul general al ONU, insistând că „avem nevoie de un acces echitabil la vaccinuri pentru toţi, peste tot''.

„Aceeaşi lipsă de solidaritate o regăsim la capitolul ajutor economic”, a continuat Guterres. „Unele ţări au mobilizat programe de asistenţă de miliarde de dolari, în timp ce numeroase ţări în dezvoltare se confruntă cu o povară a unei datorii insuportabile, care în lipsa unei corecţii va face complet irealizabile obiectivele dezvoltării durabile'', a argumentat Guterres.

Sinovac: singurul producător care „a venit cu o ofertă” pentru vaccinuri anti Covid-19

Bosnia - 30 000 de doze de vaccin de la Sinovac, donate de Turcia , sosite pe aeroportul din Sarajevo, 28 martie 2021.

Decizia guvernului de a cumpăra 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac din China nu este definitivă dar firma chineză Sinovac „ a fost singurul producător care a venit cu o ofertă”, a declarat Europei Libere luni, Angela Paraschiv, șefa departamentului epidemiologie în cadrul universității de medicină din Chișinău, membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare.

„Foarte multe negocieri care au fost duse cu Pfizer, Moderna sunt doar promisiuni pentru anul 2022. Iar noi avem necesitatea să vaccinăm acum” a mai spus Angela Paraschiv în interviul cu Europa Liberă.

Licitația deschisă pentru procurarea de vaccinuri a eșuat pentru că nimeni nu s-a prezentat iar vineri, guvernul a anunțat că ar putea cumpăra – prin negocieri directe – 400 de mii de vaccinuri CoronaVac din China.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a anunțat că până luni, 12 aprilie, peste 67 de mii de persoane fuseseră vaccinate anti Covid-19. Ritmul relativ lent al campanie de vaccinare se explică prin lipsa de vaccinuri – R. Moldova are asigurată, prin donații, circa 10% din necesarul de vaccinuri, restul trebuie procurat direct.

În Belarus a început procesul împotriva unor colaboratori ai Svetlanei Țihanouskaia

Tațiana Kaneuskaia, Homel, noiembrie 2019

Patru colaboratori ai liderei belaruse de opoziției Svetlana Țihanovskaia s-au declarat nevinovați luni, la începutul procesului ținut în orașul Homel din R. Belarus, sub acuzații de organizare de proteste neautorizate împotriva liderului autoritar Alexandr Lukașenka. Tațiana Kaneuskaia, Iuri Ulasau, Dzmitry Ivashkou și Alexandr Șabalin au fost membrii echipei de campanie a Svetlanei Țihanovskaia în alegerile din vara trecută, înaintea cărora au fost arestați. Ei sunt acuzați în plus și de ocuparea neautorizată a unei clădiri, iar Ulasau și de insultarea în public a unui oficial. Reporterii EL au relatat că zeci de oameni au venit să-și exprime simpatia pentru cei patru activiști luni, la tribunal, dar în clădire a putut intra numai câte un reprezentat din fiecare familie, chipurile din cauza pandemiei. În sala de judecată nu s-a permis nici prezența jurnaliștilor.

Agenția Medicamentului spune că vaccinul chinezesc CoronaVac este considerat sigur și eficient de OMS

Agenția Medicamentului spune că vaccinul chinezesc CoronaVac, din care R. Moldova achiziționează 400.000 de doze, este considerat sigur și eficient de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Într-un comunicat de presă, Agenția adaugă totuși că OMS spune că mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice și persoanelor suferind de alte maladii. CoronaVac este al doilea vaccin anti-COVID-19 produs în China. El a primit în iulie 2020 aprobare chinezească pentru administrare urgență în grupurile cu risc și este folosit în prezent în țări ca Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay și Laos. R. Moldova a primit deocamdată vaccine de producție occidentale, din donația românească și prin platforma internațională COVAX, destinată țărilor mai sărace. De asemenea, s-a anunțat că Rusia va dona aproape 200 de mii de vaccinuri Sputnik V R. Moldova, dintre care 60.000 vor ajunge în regiunea transnistreană. În R. Moldova s-au confirmat luni încă 603 cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Chişinăul a mai transmis regiunii transnistrene încă un lot de vaccin

Regiunea transnistreană. Medicii din stânga Nistrului sunt vaccinați cu vaccinul Pfizer venit ca donație pentru Republica Moldova

Chişinăul a mai transmis regiunii transnistrene încă un lot de vaccin, iar administrația de la Tiraspol a anunțat că de astăzi, 12 aprilie, începe vaccinarea generală a populației în stânga Nistrului. Timp de două săptămâni au fost vaccinați 1157 de medici transnistreni.

Biroul de reintegrare din guvernul de la Chişinău a anunțat că reprezentanții de la Tiraspol au preluat încă 120 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din totalul celor 942 de doze ce au fost repartizate localităților din stânga Nistrului, după ce 822 au fost ridicate pe 6 aprilie.

În regiunea transnistreană ar urma să mai ajungă și un al doilea lot, de 2000 de doze, de vaccin AstraZeneca donat de România. Biroul de reintegrare a anunțat că „specialiștii de profil din regiune au ridicat setul de documente însoțitor, urmând ca zilele apropiate să revină pentru definitivarea formalităților necesare, transportarea acestora și administrarea în raioanele de est ale țării”.

Odată scos din frigiderul care asigură o temperatură de păstrare de -70 de grade, vaccinul Pfizer trebuie folosit timp de cinci zile. Presa de la Tiraspol a scris vineri, 9 aprilie, că până în ziua respectivă au fost folosite 821 de doze de Pfizer și 326 de doze de AstraZeneca, în total fiind vaccinați 1147 de medici. Luni, reprezentanții administrației au declarat că au fost vaccinați 1157 de medici, fără să mai precizeze cu ce vaccin.

Tiraspolul nu are frigider care să asigure o temperatură de -70 de grade, iar șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Cristina Albul, a confirmat într-un interviu pentru un post local de televiziune că vaccinul trebuie administrat timp de cinci zile, iar pentru administrarea celei de a doua doze de rapel Tiraspolul va primi o altă partidă.

Vaccinarea a început în regiunea transnistreană pe 29 martie, după ce peste 2400 de doze de vaccin AstraZeneca donat de România au fost ținute în depozite mai bine de trei săptămâni. Ritmul de vaccinare este însă unul foarte lent. Șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Cristina Albul, spune că mulți medici ezită să se vaccineze cu AstraZeneca și Pfizer pentru că știu că există promisiunea că în regiunea transnistreană va veni vaccinul rusesc Sputnik V despre care mass media din Federaţia Rusă spune că este mai eficient.

Tot Cristina Albul spune că dacă nu vor exista doritori pentru a fi imunizați cu vaccinul AstraZeneca, acesta va fi în continuare ținut în depozit.

Ministerul Sănătății de la Chişinău a anunțat că Rusia este dispusă să ofere Republicii Moldova ca ajutor umanitar 182.000 de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62.000 doze vor fi repartizate regiunii transnistrene. Data la care ar putea veni lotul nu a fost însă anunțată și nici nu există o confirmare oficială a Moscovei pentru această promisiune.

Johnson & Johnson a început livrările de vaccin anti-COVID-19 spre țările UE

Compania farmaceutică Johnson & Johnson a început luni livrările de vaccin anti-COVID-19 cu doză unică spre țările din Uniunea Europeană, au anunțat oficiali ai UE și compania. Firma promisese inițial să înceapă livrările la începutul lunii aprilie, dar a amânat momentul din cauza unor probleme cu producția. Compania americană s-a angajat să livreze UE 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii iunie, și încă 120 de milioane în trimestrul al treilea. În total, anul acesta firma vrea să livreze 200 de milioane de doze UE, Norvegiei și Islandei. Un oficial din România a spus vineri că Bucureștiul va primi 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson săptămâna aceasta. Potrivit serviciului pentru România al EL, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că vaccinul Johnson & Johnson va fi folosit cu precădere în cabinetele medicilor de familie, precum și în centrele mobile de vaccinare.

Autoritățile penitenciare ruse amenință să-l hrănească cu forța pe Alexei Navalnîi

Autoritățile penitenciare ruse amenință să-l hrănească cu forța pe liderul de opoziție întemnițat Alexei Navalnîi, care a slăbit 8 kg de când face greva foamei. „Văzând seriozitatea grevei foamei, administrația amenință în fiecare zi să înceapă hrănirea cu forța”, a spus echipa lui Navalnîi într-o postare pe contul său de Twitter. Apropiații politicianului, care s-a plâns săptămâna trecută de tuse și febră, au mai spus că a fost transferat înapoi în celulă după ce s-a aflat la infirmerie. „Nu dau voie doctorului să îl vadă”, au spus ei. Navalnîi ar cântări acum doar 77 kg, față de 93, când a început să își ispășească pedeapsa, îm februarie. El a început greva foamei în semn de protest față de ceea ce a numit lipsa asistenței medicale pentru problemele sale de sănătate – dureri de spate, mai ales. Principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin este încarcerat la Colonia penitenciară nr 2, aflată la 100 de km depărtare de Moscova, și vestită pentru regimul său extrem de strict. Statele Unite și aliații lor au cerut eliberarea necondiționată a liderului de opoziție rus și au promis să continue încercările de a-i aduce în fața justiției pe cei răspunzători de otrăvirea lui în august anul trecut.

Kievul spune că Moscova ar refuza să discute escaladarea tensiunilor din Donbas

Forțe ucrainene în regiunea Donețk, aprilie 2021

Ucraina spune că a cerut să discute cu Rusia escaladarea tensiunilor din Donbas, dar n-a primit răspuns – o declarație pe care Moscova o neagă. Kievul și occidentul îi învinuiesc pentru recenta intensificare a ostilităților pe separatiștii sprijiniți de Rusia, dar Moscova spune că de vină ar fi Ucraina. O acumulare recentă de fotografii, video și alte informații sugerează de asemenea existența unor mișcări importante de unități armate rusești înspre sau în apropierea graniței cu Ucraina și în peninsula ocupată Crimeea, alimentând temeri că Moscova s-ar pregăti să trimită trupe în Ucraina. Într-o declarație datată 12 aprilie, ministerul de externe ucrainean a spus că a cerut oficial părții ruse să clarifice „sporirea semnificativă” a prezenței militare rusești de-a lungul graniței în Crimeea. „Din păcate, partea rusă a refuzat să ofere informație substanțială în această privință, spunând că nu desfășoară asemenea activități”, se spune în declarația ucraineană. Dar la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu are cunoștință de vreo asemenea solicitare din partea Kievului. Unii analiști spun că recentele mișcări de trupe rusești ar avea rostul să pună la încercare politica noii administrații americane față de Ucraina.

Iranul a amenințat să se răzbune pentru un presupus act de sabotaj la uzina sa nucleară Natanz

Mohammad Javad Zarif

Iranul a amenințat să se răzbune pentru un presupus act de sabotaj la uzina sa nucleară Natanz, pus pe seama inamicului său tradițional, Israelul, și venit pe fondul eforturilor de revigorare a acordului nuclear din 2015, abandonat de fostul președinte american Donald Trump. Ali Akbar Salehi, șeful Organizației Energiei Atomice Iraniene (IAEO), a numit „act de terorism” pana de electricitate de la uzina Natanz, din 11 aprilie, venită la o zi după ce Iranul a pus în funcțiune centrifuge avansate pentru îmbogățirea mai rapidă a uraniului. Uzina Natanz este esențială pentru programul nuclear iranian, fiind monitorizată de experții Agenției ONU pentru energie atomică (IAEA). Luni, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina pentru incident pe Israel și a adăugat că Iranul va căuta să se răzbune. „Ne vom răzbuna pe sioniști”, a spus Zarif, folosind un termen derogatoriu obișnuit în legătură cu Israelul. Israelul nu își ascunde opoziția față de disponibilitatea noii administrații, democrate de la Washington, de a reintra în anumite condiții în acordul nuclear încheiat de Iran în 2015 cu puterile globale. New York Times, citând oficiali de securitate americani și israelieni, a relatat luni că Israelul a jucat un rol în ceea ce a descris ca o „mare explozie” produsă la 11 aprilie la Natanz.

Fracțiunea parlamentară DA cere audieri privind cumpărarea vaccinului chinezesc

Vaccinul Sinovac, dozat in seringi, China, septembrie 2020.

Fracțiunea Platforma DA cere audierea prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce autoritățile au anunțat că vor să cumpere 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China.

Vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac . Vaccinul este aprobat în 20 de țări iar în Europa este utilizat în Bosnia și Abania, Turcia, Ucraina și posibil R. Moldova. În Ucraina, de marți 13 aprilie, începe vaccinarea cu CoronaVac, informează RBC Ucraina.

La sfârșitul săptămânii, pe de altă parte, pentru prima dată, un oficial chinez din domeniul sănătății publice a apreciat că vaccinurile anti Covid-19 produse în China nu au o eficacitate ridicată, motiv pentru care ar trebui „combinate”. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Gao Fu a declarat că vaccinurile „nu oferă o rată ridicată de protecție”, într-o conferință de presă.

Idee de amesteca vaccinurile pentru a le mări eficacitatea este deja testată în Marea Britanie, unde se lucrează la o combinație între produsele AstraZenca (vaccin clasic) și Pfizer/BioNTech (vaccin bazat pe ARN mesager).

În China sunt omologate numai vaccinurile produse în țară iar la lansare, firma Sinopharma (care a exportat deja milioane de doze în lumea întreagă) a declarat că produsul său are o eficacitate de 79,3%, deși experții atrăgeau atenția că mai lipsesc date importante.

În China, a precizat Gao Fu, 34 de milioane de oameni au primit ambele doze de vaccin, 65 de milioane numai prima la o populație de aproape un miliard 400 de milioane de oameni.

Germania trece de 3 milioane de contaminări cu coronaviur. În Anglia începe ieșirea din „lockdown”

Londra: coadă în fața unui magazin de pe Oxfordstreet, care se deschide luni, 12 aprilie, după un lung „lockdown”.

Germania a trecut oficial de pragul de 3 milioane de contaminări cu noul coronavirus de la izbucnirea pandemiei anul trecut.

În Franța, începând de luni, 12 aprilie, vaccinarea anticoronavirus este disponibilă pentru toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă, a anunţat duminică Ministrul Sănătăţii Olivier Veran.

Marea Britanie rămâne pentru moment țara europeană cu cel mai ridicat număr de decese legate de Covid-19 de la izbucnirea pandemiei – număr în scădere drastică în ultimele luni datorită unui lockdown sever, combinat cu una din cele mai agresive campanii de vaccinare anti-Covid, lansată încă din decembrie 2020.

Săptămâna trecută s-au înregistrat numai 50 de decese legate de Covid-19 iar de luni, 12 aprilie, în Anglia începe relaxarea restrcțiilor. Între altele, restaurantele și pub-urile vor putea servi, dar numai în exterior, la mase de maxim 6 persoane, cu o distanță de doi metri între ele.

Parlamentari germani în sprijinul opozantului rus Alexei Navalnîi

Moldova, graffiti reprezentându-l pe opozantul Alexei Navalnîi, pictură realizată de Mihail Vrubel după un tablou celebru din secolul XIX, Rusia, 6 aprilie 2021.

Membri ai comisiei pentru afaceri externe a parlamentului german au descris tratamentul aplicat opozantului rus Alexei Navalnîi drept „tortură ţintită", transmite sâmbătă dpa.


Într-o scrisoare adresată chiar lui Navalnîi, parlamentarii germani au declarat că sunt solidari cu el şi că îi urmăresc îndeaproape cazul.

Alexei Navalnîi ispăşeşte începând din februarie o pedeapsă de doi şi şase luni de închisoare pentru fraudă, într-un dosar ce datează din 2014 şi pe care el îl denunţă ca fiind motivat politic.

Starea sa de sănătate s-a deteriorat în ultima săptămână, potrivit avocatului său.

Franța: se deschide vaccinarea anti Covid-19 pentru toate persoanele peste 55 de ani

Paris: teatru în pandemie, spectacol în vitrina unui magazin, Franța, 11 aprilie 2021.

În Franța, începând de luni, 12 aprilie, vaccinarea anticoronavirus este disponibilă pentru toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă, a anunţat duminică ministrul sănătăţii Olivier Veran, într-un interviu cu publicaţia „Journal du dimanche”.

El a precizat că extinderea programului de vaccinare este posibilă pentru că de luni, pentru această categorie de vârstă sunt disponibile două vaccinuri, fără restricții: AstraZeneca și Johnson & Johnson. Din 19 martie, Franţa rezervă celor cu vârste de peste 55 de ani vaccinul produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după cazuri rare, dar grave de probleme de coagulare observate la pacienţii mai tineri.


Totodată, s-a decis extinderea perioadei între primul vaccin și rapel la celelalte două vaccinuri cu ARN mesager, produse de Pfizer/ BioNTech și Moderna. De la 28 de zile, la 42 de zile. „Acest lucru ne va permite să vaccinăm mai rapid, fără să reducem protecţia", a explicat ministrul francez al sănătății.

România: 66 de mii de locuri libere la vaccinarea cu AstraZeneca

Romania - vaccinare cu Astra Zeneca, 21 martie 2021.

În România, mai puțin de 600.000 de persoane mai sunt înscrise pe listele de așteptare pentru vaccinare, din care peste jumătate de milion pentru vaccinul Pfizer. În același timp, 66.000 de locuri pentru imunizarea cu AstraZeneca stau neocupate, potrivit datelor oficiale afișate duminică, relatează G4media.

Platforma vaccinare-covid.gov.ro arăta că din cele 68.355 de locuri disponibile duminică pentru programare, peste 66 de mii erau pentru AstraZeneca, 2.266 pentru Moderna și doar 49 pentru Pfizer/BioNTech. Cele mai multe locuri libere sunt în județele Brașov, Timiș i Cluj.

Vezi și: Număr record, în România, de pacienți Covid în stare gravă la terapie intensivă

R. Moldova: scade numărul deceselor legate de Covid-19

Cantemir, aprilie 2021.

După o perioadă de patru săptămâni de creștere continuă, numărul deceselor provocate de virusul Sars-Cov-2 în Rep. Moldova a început să scadă, la fel ca și numărul cazurilor noi de infectare cu Covid-19, potrivit datelor prezentate de autoritățile din sănătate. Astfel, în ultimele șapte zile, s-au înregistrat 252 de decese asociate Covid-19, cu 57 de cazuri letale mai puține decât săptămâna precedentă când s-a atestat un record de 309 persoane răpuse de virus.

Dumincă s-au anunță încă 19 decese provocate de COVID-19, bilanțul victimelor a ajuns la 5.388 de cazuri.

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 este în scădere, a două săptămână la rând.

Tot duminică, în R. Moldova s-au înregistrat alte 331 cazuri noi de infectare. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 241 217. autoritățile .

Eficacitatea vaccinurilor chinezești este mai redusă

Pentru prima dată, un oficial chinez din domeniul sănătății publice a apreciat că vaccinurile anti Covid-19 produse în China nu au o eficacitate ridicată, motiv pentru care ar trebui „combinate”. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Gao Fu a declarat că vaccinurile „nu oferă o rată ridicată de protecție”, într-o conferință de presă.

Idee de amesteca vaccinurile pentru a le mări eficacitatea este deja testată în Marea Britanie, unde se lucrează la o combinație între produsele AstraZenca (vaccin clasic) și Pfizer/BioNTech (vaccin bazat pe ARN mesager).

În China sunt omologate numai vaccinurile produse în țară iar la lansare, firma Sinopharma (care a exportat deja milioane de doze în lumea întreagă) a declarat că produsul său are o eficacitate de 79,3%, deși experții atrăgeau atenția că mai lipsesc date importante.

În China, a precizat Gao Fu, 34 de milioane de oameni au primit ambele doze de vaccin, 65 de milioane numai prima la o populație de aproape un miliard 400 de milioane de oameni.

În Ucraina, de marți 13 aprilie, începe vaccinarea cu serul CoronaVac, produs de compania farmaceutică chineză Sinovac, scrie RBC Ucraina.

Ankara: președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan s-a vaccinat cu CoronaVac pe 14 ianuarie 2021.
Ankara: președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan s-a vaccinat cu CoronaVac pe 14 ianuarie 2021.

Vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 20 de țări iar în Europa este utilizat în Bosnia și Abania, Turcia, Ucraina și posibil R. Moldova.

UE, îngrijorată de reținerea jurnalistului rus Roman Anin

Roman Anin

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de perchiziția de domiciliu, reținerea și interogatoriul la care a fost supus redactorul-șef al publicației ruse iStories, Roman Anin. Într-o declarație de presă, Peter Stano, purtător de cuvânt al Serviciului de Acțiune Externă al UE, a făcut de asemenea apel la autoritățile ruse să își onoreze obligațiile la nivel intern și internațional și să respecte libertatea presei. Apropiații ziaristului Roman Anin spun că acțiunea forțelor de ordine ar fi legată de efortul lui profesional de a dezvălui fapte de corupție la nivel înalt. Avocata lui Anin, Anna Stavițkaia, a spus că el este acuzat de „violarea vieții private prin abuzarea de atribuțiile profesionale”. Iar publicația la care lucrează Anin, iStories, a spus că incidentul ar putea avea legătură cu un caz din 2016, când Anin a publicat un articol în Novaya Gazeta, unde sugera că șeful concernului Rosneft Igor Secin ar avea legături cu un iaht în valoare de 100 de milioane de dolari.

Pe măsură ce cresc presiunile autorităților ruse asupra presei și a jurnaliștilor independenți, cresc și presiunile asupra redacție în limba rusă a postului nostru de radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL).

Săptămâna trecută, președintele REL/RL Jamie Fly a denunțat eforturile crescânde ale Rusiei de a alunga această organizație de presă, inclusiv serviciul rusesc și televiziunea Current Time.

Fly a spus că REL/RL a fost luat în vizor de autoritățile ruse pentru că încearcă să ofere informație corectă și știri obiective.

Mai înainte, REL/RL a aflat că Roskomnadzor îi va aplica încă 130 de sancțiuni începând de la 16, pentru activitatea de „agent străin”. În total, REL/RL ar avea de plătit cam 2,3 milioane de dolari în amenzi.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat îngrijorat de tentativa Rusiei de a închide și reduce la tăcere emisiunile în limba rusă ale postului nostru de radio, invocând legea „agenților străini”.

Borell: Rusia și China subminează un răspuns unitar la puciul din Myanmar

În Myanmar continuă protestele împotriva loviturii de stat

Șeful diplomației Uniunii Europene a spus că Rusia și China subminează un răspuns internațional unitar la puciul militar din Myanmar, și că UE ar oferi mai multe avantaje economice țării sud-asiatice dacă ar reveni pe calea democrației. „Nu ne surprinde că Rusia și China blochează încercările Consiliului de Securitate ONU, de exemplu, de a impune un embargou asupra armelor”, a spus Josep Borrell într-o postare pe blog, duminică. China și Rusia au legături cu forțele armate din Myanmar și sunt primul și al doilea lor furnizor de armament. Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate ONU a cerut eliberarea lui Suu Kyi și a altor persoane reținute de militari după puciul de la 1 februarie, dar nu a condamnat lovitura de stat.

Marea Britanie și SUA „se opun ferm campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei”

Dominic Raab attends

Marea Britanie și Statele Unite „se opun ferm campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei” și cer Rusiei să de-escaladeze situația, a spus duminică ministrul de externe britanic Dominic Raab. Șeful diplomației britanice a făcut remarca după discuții cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Într-o postare pe Twitter, Raab a spus el și omologul american au fost „de acord că Rusia trebuie să de-escaladeze situația și să își respecte angajamentele asumate în cadrul OSCE”. Declarația a venit la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat despre situația din estul țării sale pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan. După discuțiile de la Istanbul, Erdogan a calificat „îngrijorătoare” evoluțiile de la granița ucraineano-rusă, unde Rusia a desfășurat trupe suplimentare, ca și în peninsula Crimeea, anexată ilegal de la Ucraina.

Serbia: proteste față de poluarea mediului înconjurător

Mii de oameni au protestat la Belgrad sâmbătă în fața Parlamentului Serbiei ca să ceară o politică mai dură față de agenții economici care poluează mediul ambiant. Protestul a fost organizat de peste 60 de organizații și mișcări de mediu. Înaintea protestului, organizațiile au semnat o declarație adresată autorității de mediu, cu 13 revendicări. Printre ele se numără menținerea cursului râurilor și renunțarea la proiectele de minicentrale hidroelectrice. Organizațiile au cerut de asemenea guvernului să găsească soluții pentru problema poluării atmosferice și pentru protejarea pădurilor și zonelor verzi.

Iranul anunță despre o deficiență electrică la uzina nucleară de la Natanz

Natanz, Iran

Iranul a informat duminică despre o deficiență electrică la uzina nucleară de la Natanz, la o zi după ce Teheranul pusese în funcțiune noi centrifuge avansate care îmbogățesc mai repede uraniul. „Incidentul nu a provocat victime sau poluare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi. Incidentul este raportat pe fondul noilor eforturi internaționale de a revigora acordul nuclear încheiat de iranieni cu puterile globale în 2015, dar denunțat de administrația americană a președintelui Donald Trump în 2008. Nu este primul incident de acest fel la Natanz, unde anul trecut a avut loc un incendiu despre care autoritățile au spus că ar fi fost sabotaj.

Încarcă mai mult

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG