Linkuri accesibilitate

Iranul nu vrea să predea cutia neagră a avionului ucrainean doborât în ianuarie lângă Teheran


Un motor al avionului ucrainean prăbușit lângă aeroportul Imam Khomeini pe 8 ianuarie 2020

Cutia neagră a avionului de pasageri ucraineni doborât deasupra Iranului luna trecută este deteriorată, iar Iranul nu o va preda unei alte țări, în ciuda presiunilor internaționale, informează astăzi mass-media iraniană.

Primul ministru canadian, Justin Trudeau, a declarat săptămâna trecută că ar trebui să fie efectuată o anchetă completă și independentă cu privire la doborârea avionului.

Zborul PS752 al companiei aeriene Ukraine International a fost doborât după ce a decolat din Teheran la 8 ianuarie, ucigând toți oamenii la bord. Din cele 176 de victime, 82 erau cetățeni iranieni și 63 de canadieni, mulți dintre ei de origine iraniană. Inițial Teheranul a negat orice implicare, apoi a recunoscut că avionul a fost doborât de forțele iraniene.

Accidentul s-a produs în timp ce forțele de apărare aeriană iraniene erau în alertă declanșată de un atac cu rachete balistice împotriva forțelor americane din Irak.

"Avem dreptul de a citi noi singuri cutia neagră. Avem dreptul de a fi prezenți la orice examinare a cutiei negre", a spus ministrul Iranian de externe Mohamad Zarif, care a adăugat că se află în discuții cu Ucraina și cu alte țări pe acest subiect.

Ministrul Iranian al Apărării, Amir Hatami, a declarat că caseta cu datele de zbor ar fi „suferit pagube notabile și că s-a solicitat ajutor industriei de apărare pentru reconstrucția acesteia”.

"Ar trebui să aibă loc mai întâi reconstituirea cutiei negre și apoi descifrarea ei", a spus Hatami.

XS
SM
MD
LG