Linkuri accesibilitate

Iranul respinge categoric teza că avionul ucrainean de pasageri a fost doborât de o rachetă (VIDEO)


Resturile avionului ucrainean de pasageri prăbușit pe 8 ianuarie 2020 în apropiere de Teheran.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat joi seară că avionul ucrainean de pasageri „a fost, cel mai probabil, doborât accidental de un proiectil al sistemului antirachetă iranian”. Trudeau a precizat într-o conferință de presă că aserțiunea se bazează pe informațiile serviciilor aliate de informații, dar și pe cele ale serviciilor canadiene.

Un avion de pasageri ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit miercuri, în apropiere de Teheran, la scurt timp după ce Iranul lansase un atac cu rachete în Irak, împotriva a doua baze care găzduiesc trupe americane.

„Avionul a luat foc” - imagini care surprind prăbușirea avionului ucrainean în apropiere de Teheran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00


Toate cele 176 de persoane de la bordul avionului au fost ucise. Între victime erau 63 de cetățeni canadieni, 82 de iranienei și 11 ucraineni, incluzând echipajul.

Iranul respinge categoric orice implicare, dar a anunțat între timp că va permite experților internaționali și celor americani să investigheze cauzele accidentului. „Un lucru este sigur, acest avion nu a fost lovit de o rachetă", a declarat preşedintele Organizaţiei Aviaţiei Civile iraniene (CAO), Ali Abedzadeh, în timpul unei conferinţe de presă la Teheran.

„Informaţiile (conţinute) în cutiile negre (ale aparatului) sunt absolut cruciale" pentru anchetă şi orice declaraţie înainte ca datele de pe ele să fie extrase nu constituie o părere de expert, a adăugat Abedzadeh.

Comentariile lui Abedzadeh au venit la câteva ore după ce Teheranul le-a oferit anchetatorilor ucraineni acces la fragmentele avionului și l-au invitat pe constructorul de avion Boeing și agenția de investigare a accidentelor din SUA să ajute la investigarea accidentului.

Premierul britanic Boris Johnson a reluat teza premierului Trudeau, afirmând că „s-au strâns multe informații care arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”. Trei britanici au murit de asemeni în accidentul de la Teheran. „S-ar putea să fi fost un accident”, a mai declarat Johnson.

Presa americană a citat nu numai surse din serviciile de informați, dar și din Pentagon care susțin că avionul a fost doborât, accidental, de o racheta iraniană. Pentru moment însă Pentagonul nu a făcut nicio declarație oficială.

Vorbind joi cu presa, președintele american Donald Trump a declarat și el că prăbușirea avionului s-ar putea datora unei greșeli, că a avut mereu „suspiciuni” privind cauzele accidentului. Dar nu a oferit informații care să susțină aceste declarații. „Poate că cineva a făcut o greșeală”, a declarat Trump la Casa Albă.

Ucraina, pe de altă parte, a informat că investighează patru cauze alternative pentru accident, inclusiv un atac terorist sau lovitura unei rachete, asta după ce autoritățile iraniene afirmaseră că avionul era în flăcări înainte de a se prăbuși. Această informație se bazează pe martori oculari.

O declarație a biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ADN-ul este colectat de la rudele ucrainenilor care au murit în accident pentru a identifica cadavrele.

O echipă de experți ucraineni se află la locul accidentului pentru a investiga cauzele. Iar Canada, care a rupt relațiile diplomatice cu Iranul în 2012, a declarat de asemeni că vrea să participe activ la anchetă.

În Ucraina, 9 ianuarie a fost decretată zi de doliu național.

XS
SM
MD
LG