Linkuri accesibilitate

Israelul acuză Iranul de atacul asupra unui petrolier


O nouă dronă de luptă iraniană, numită „Gaza" în onoarea palestinienilor, prezentată prima dată la Tehern pe 21 mai 2021.
O nouă dronă de luptă iraniană, numită „Gaza" în onoarea palestinienilor, prezentată prima dată la Tehern pe 21 mai 2021.

Israelul a acuzat Iranul că se află în spatele unui atac asupra unui petrolier în care au fost uciși doi membri ai echipajului – un cetățean britanic și un cetățean român.

Incidentul de joi , care a implicat nava „Strada MV Mercer”, folosită de compania londoneză Zodiac Maritime, a avut loc în largul coastelor Oman, în Marea Arabiei.

Compania maritimă, care aparține magnatului israelian de transport maritim Eyal Ofer, a declarat că anchetează incidentul. Dar ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a acuzat vineri „terorismului iranian”.

„Iranul nu este doar o problemă israeliană”, a spus Lapid într-o declarație, adăugând: „Lumea nu trebuie să tacă”.

Cu toate acestea, detaliile atacului asupra tancului petrolier cu pavilion liberian rămân neclare. Iranul nu a comentat încă acuzațiile.

Incidentul pare a fi o escaladare gravă a tensiunilor din regiune, iar unele rapoarte sugerează că a fost implicată o dronă.

Experți militari americani, care au început să examineze nava, au declarat că au putut constata „cu ochiul liber” că este vorba de un atac. În opinia lor, ar putea fi un atac lansată de o dronă militară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG