Linkuri accesibilitate

Italia și Germania au anunțat finalizarea retragerii trupelor din Afghanistan


Guvernul italian spune că a finalizat retragerea trupelor sale din Afghanistan după două decenii, ca parte a retragerii accelerate a forțelor străine din această țară.

Coaliția condusă de Statele Unite a convenit în aprilie să pună capăt misiunii sale de 9.600 de militari din Afganistan, după ce președintele Joe Biden a anunțat că Washingtonul va finaliza retragerea forțelor americane până la 11 septembrie, la aniversarea a 20 de ani de la atacurile teroriste Al-Qaeda asupra Statelor Unite, care a dus la desfășurarea de forte internaționale în Afganistan și destituirea guvernului taliban care adăpostea rețeaua teroristă.

„Aseară, misiunea italiană în Afganistan s-a încheiat oficial”, a declarat ministrul apărării, Lorenzo Guerini, după ce zeci de soldați au ajuns în centrul orașului italian Pisa din Herat.

„Cu toate acestea, angajamentul comunității internaționale față de Afganistan, începând cu Italia, nu se termină aici. Va continua sub alte forme, de la consolidarea cooperării pentru dezvoltare până la sprijinirea instituțiilor republicane afgane”, a spus Guerini.

Italia a trimis în total 50.000 de soldați în Afganistan în ultimii 20 de ani, dintre care 53 au fost uciși și 723 răniți.

Ieri, Germania a anunțat și ea retragerea ultimilor soldați nemți din Afganistan, punând capăt și misiunii sale.

Germania a pierdut 59 de soldați în Afganistan, dintre care 35 uciși în luptă sau în urma unor atacuri ale militanților. Luptele terestre din Afganistan au fost primele pe care armata germană le-a purtat de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Contingentul Germaniei, desfășurat în nordul Afganistanului, avea în aprilie 1.100 de militari. A fost al doilea ca număr doar după contingentul american.

Italia și Germania au fost două dintre cele cinci țări cele mai implicate în Afganistan, alături de Statele Unite, Turcia și Marea Britanie, ca parte a „Resolute Support”, misiunea fără luptă condusă de NATO care și-a propus să antreneze forțele afgane în asigurarea securității țării lor după plecarea forțelor străine.

Pe 29 iunie, agenţia Reuters a scris că armata americana era, de asemenea, la doar câteva zile distanță de finalizarea retragerii sale, cu mult înainte de termenul limită stabilit pentru 11 septembrie.

Reuters, citând oficiali americani care au vorbit sub condiția anonimatului, a afirmat că retragerea nu va include aproximativ 650 de soldați care vor rămâne pentru a proteja diplomații de la ambasada americană și pentru a ajuta la securizarea aeroportului din Kabul.

Ritmul accelerat al retragerii SUA, care vine în timp ce insurgența talibanilor își intensifică ofensiva în toată țara, provoacă îngrijorări în regiune că în Afganistan ar putea reizbucni un nou război civil pe scară largă.

Pentagonul estimează acum că Talibanii controlează 81 de centre raionale din țară.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG