Linkuri accesibilitate

Italia se redeschide pentru cetățenii UE


Guvernul Italiei a aprobat vineri noaptea un decret care va permite reluarea circulației libere între Italia și alte țări europene începând din 3 iunie.

Cabinetul premierului Giuseppe Conte a aprobat astfel propunerea ministrului sănătății, Roberto Speranza.

Unele agenții de presă au relatat că deschiderea ar fi prevăzută doar pentru țările din spațiul Schengen (din care România sau Bulgaria nu fac parte), dar decretul reprodus de presa italiană precizează că este vorba de „țările Uniunii Europene și țările Schengen”, plus San Marino și Vatican.

Guvernul italian a impus în martie restricții drastice de mișcare, oprind economia, în efortul de a combate pandemia de coronavirus care a ucis până acum 31 500 de oameni în Italia.

Măsurile au paralizat turismul într-o țară dependentă în mare măsură de acest sector economic. Deși Italia nu și-a închis oficial granițele, a interzis călătoriile ne-esențiale, inclusiv deplasările dintr-o regiune italiană în alta, și a impus o perioadă de carantină de două săptămâni pentru persoanele intrate în țară.

Presa italiană a relatat că în baza decretului aprobat vineri noaptea vor fi ridicate de la 18 mai restricțiile de mișcare între regiunile italiene – dar se prevede ca ele să poată fi reintroduse dacă se înregistrează o înrăutățire a situației.

Anunțul relaxării restricțiilor de intrare în Italia pentru cetățenii UE a fost salutat și de fermierii italieni, care angajează vara muncitori din România, Bulgaria sau Polonia.

Presa italiană scrie că decizia Romei a fost luată după ce Comisia Europeană a îndemnat țările din UE să relaxeze controalele înaintea sezonului turistic de vară. Oficiali din guvernul Conte au spus că până să intre în vigoare decretul italian, la 3 iunie, și alți „parteneri” europeni ai Italiei își vor deschide granițele, fiind vorba de un demers coordonat în mare măsură de la Bruxelles.

XS
SM
MD
LG